«Фортеця Бахмут» і «Бахмутська м’ясорубка»: що закордонні медіа говорять про битву за українське місто

«Фортеця Бахмут» і «Бахмутська м’ясорубка»: що закордонні медіа говорять про битву за українське місто

24 Березня 2023
10033
24 Березня 2023
09:00

«Фортеця Бахмут» і «Бахмутська м’ясорубка»: що закордонні медіа говорять про битву за українське місто

10033
Журналісти переймаються тим, скільки життів забирає битва, та пояснюють, чому вона триває.
«Фортеця Бахмут» і «Бахмутська м’ясорубка»: що закордонні медіа говорять про битву за українське місто
«Фортеця Бахмут» і «Бахмутська м’ясорубка»: що закордонні медіа говорять про битву за українське місто

Наступ Росії на Бахмут і його оборона ЗСУ триває. Від грудня, коли місто відвідав президент Володимир Зеленський і передав Конгресу США український прапор, підписаний воїнами Сил оборони в Бахмуті, назва міста стала частіше з’являтися в заголовках світових медіа.

Ми проаналізували матеріали провідних медіа США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Польщі, Китаю, Індії та арабського регіону (ОАЕ та Катару) від лютого 2022 року. На основі аналізу можна виокремити п’ять найпоширеніших наративів, які ці медіа використовують для опису цієї битви.

Бої за Бахмут забирають надзвичайно багато життів

Основний лейтмотив журналістських матеріалів, присвячених битві за Бахмут, — її кровопролитність. Пишуть про значні втрати з обох сторін, але часто наголошують саме на діях Росії, яка відправляє для захоплення міста свої найбоєздатніші підрозділи.

«Військові експерти зазначають, що Україна перетворила Бахмут на м’ясорубку для найбільш боєздатних сил Росії», — пише ABC news, США.

«Командувач групи Вагнера звинувачує Міноборони Росії у спробі задушити його військо, і багато аналітиків вважають його підозри обґрунтованими — російська військова верхівка використовує бахмутську "м'ясорубку", щоби зменшити його (Пригожина. — "ДМ") вплив або ліквідувати як політичного діяча», — ідеться в публікації CNN, США.

Залежно від позиції держави, де працює медіа, акценти можуть зміщуватися, тон стає нейтральнішим:

«Ситуація для російських військ, які намагаються захопити українське місто Бахмут, є "складною", оскільки немає жодних ознак того, що Київ готовий віддати наказ про відведення своїх військ», — пише, наприклад, Al Arabiya англійською з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Захоплення Бахмута (не) вплине на розподіл сил

Позиція військового командування України — утримання міста завдає значних втрат ворогу, тому його потрібно продовжувати. При цьому західні експерти часто кажуть, що втрата міста не спричинить значних проблем для України, і цю позицію транслюють медіа:

«Але виведення українських військ (із Бахмута. — "ДМ") не дорівнюватиме катастрофі, якщо воно буде виконане правильно. "Це слід розглядати як звичайну тактику, а не як передвісник катастрофи", — каже Раян (колишній австралійський генерал та автор інформаційного бюлетеня WarInTheFuture. — "ДМ")», — інформує CNN, США.

«Іноземні військові лідери заявили, що зруйноване місто має невелику воєнну цінність. Для України стратегія захисту Бахмута полягає в тому, щоби зменшити здатність Росії розпочати подальший наступ у найближчі місяці», — повідомляє Al Jazeera English, Катар.

Українські військовослужбовці в районі Бахмута, березень 2023 року (фото Getty Images)

Наголошують також на тому, що захоплення міста не принесе вигоди й для Москви:

«Боротьба за Бахмут точиться місяцями, але, за словами міністра оборони Ллойда Остіна, перемога Росії не буде суттєво вигідною стратегічно для Москви», — йдеться в публікації FoxNews, США.

«Західні експерти кажуть, що захоплення Бахмута матиме мінімальний вплив на хід війни», — наводить цю ж думку ABC news, США.

Низка медіа транслює позицію про те, що місто є стратегічно важливим, а китайська новинна агенція навіть називає його важливим транспортним хабом:

«Це надважлива ділянка фронту для України. […] Бахмут є важливим транспортним вузлом для української армії на Донбасі», — пише Xinhua News Agency китайською, Китай.

«Втрата Бахмута несе загрозу для України. […] Українці захищають місто, аби виснажити сили противника», — вважає i.pl, Польща.

Українцям потрібно більше західної зброї для ефективного захисту міста

Критика партнерів України за недостатню допомогу присутня як у західних медіа, так і у виданнях з інших регіонів. Іноді цей наратив нагадує констатацію факту:

«Західні союзники України попереджають, що Київ зіткнувся з критичною нестачею 155-міліметрових гаубичних снарядів, оскільки щодня в боротьбі проти жорстокого російського наступу витрачають їх тисячі», — інформує AFP, Франція.

Та найчастіше відчувається пряме звинувачення у відсутності потрібної підтримки:

«Поки на Заході тривають дискусії про те, скільки сучасних танків слід поставити в Україну й коли, солдати в Бахмуті продовжують покладатися на зброю радянських часів. Але скільки ще вони зможуть так втриматися?» — запитує Spiegel, Німеччина.

«Проте між обіцянкою (Заходу. — "ДМ") допомоги постачанням танків для формування боєздатності та впливом на бойову обстановку — прірва», — констатує Xinhua News Agency китайською, Китай.

«У той час, як західні спонсори заявляють, що вони передають Україні все, що необхідно, солдати кажуть, що постачання бракує. Навіть в епіцентрі бойових дій, за яким уважно стежать українські високопосадовці», — наголошує The Washington Post, США.

Український військовослужбовець в районі Бахмута, березень 2023 року (фото Getty Images)

Українські військові (не) хочуть продовжувати бої за Бахмут

Військове командування України часом протиставляють «звичайним військовим». Деякі з них ставлять під питання доцільність продовження оборони Бахмута, адже в битві за місто значних втрат зазнають обидві сторони.

«Тривають  дискусії про те, чи варто Україні відступити з Бахмута. Все більше українських військових "на землі" говорять про те, що це варто зробити. Вони пишуть у соцмережах, що їхні втрати дуже високі, а командування переконує, що Бахмут — це щит для інших міст на Донбасі» — повідомляє ABC news, США.

«Українські військові заявили, що їх "відправили на смерть" у Бахмут. Військовослужбовці описують відчайдушну боротьбу проти "нескінченної" кількості російської артилерії та військ […] Багато військових відмовляються їхати в Бахмут», — пише Rzeczpospolita, Польща.

«(Цитата українського військового. — "ДМ") Я теж собі ставлю це питання, навіщо тримати Бахмут. Якщо ми відійдемо на інші позиції — що зміниться?» — наводить таку цитату BBC, Велика Британія.

Продовження оборони міста військові сприймають як наказ, який потрібно виконувати:

«Він (український військовий. — "ДМ") каже, що готовий захищати місто-мученик Бахмут та його околиці, бо "інакше бути не може"», — наголошує LeMonde, Франція.

Українські артилеристи ведуть вогонь по позиціях росіян, березень 2023 року, район Бахмута  (фото Getty Images)

Місто має символічне значення

Закордонні медіа підкреслюють символічність утримання Бахмута для обох сторін. Для України це символ спротиву:

«Президент України Володимир Зеленський назвав "фортецю Бахмут" символом непокори, яка знекровлює російську армію», — пояснює своїм читачам The Indian Express, Індія.

«Бахмут став символом українського спротиву та стійкості перед нападом Кремля», — констатує ABC news, США.

Для Росії захоплення міста може стати першою перемогою у війні проти України за довгий час:

«Кремлю потрібна перемога, хай навіть символічна. Минуло багато часу з того літа, як російські війська захопили такі міста, як Сіверськодонецьк і Лисичанськ», — вважає BBC, Велика Британія.

«Для Росії Бахмут став би бойовою перемогою, яка підвищила би моральний дух після серії поразок минулого року. В України втрата Бахмута може підірвати моральний дух, навіть якщо, як кажуть її союзники, це не матиме особливого стратегічного значення», — розвиває думку Al Arabiya англійською, ОАЕ.

Трапляються навіть уявлення, що втрата Бахмута для України дорівнюватиме поразці у війні:

«Україна сприймає це не як прикордонний конфлікт, а як екзистенційну кризу, тому прийняти російські умови (щодо належності Бахмута. — "ДМ") означає прийняти ліквідацію української держави. […] Єдиним переможцем у цій війні поки що є Вашингтон, який загалом встановив свою гегемонію над Заходом», — пише Al Arabiya арабською, ОАЕ.

Загалом за назвою міста закріпилось уявлення про найбільш убивчу битву російсько-української війни, це проглядається у всіх досліджених медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду