Парадокси Альфреда Коха: як російська агресія стала «громадянською війною»

Парадокси Альфреда Коха: як російська агресія стала «громадянською війною»

3 Червня 2022
3045
3 Червня 2022
11:07

Парадокси Альфреда Коха: як російська агресія стала «громадянською війною»

3045
Російський ліберал на словах підтримує Україну, але повторює кремлівську пропаганду про братні народи та «домашню суперечку слов’ян».
Парадокси Альфреда Коха: як російська агресія стала «громадянською війною»
Парадокси Альфреда Коха: як російська агресія стала «громадянською війною»

На допис Альфреда Коха можна було б і не звертати уваги, якби не популярність автора. Фейсбук-сторінка Alik Kokh має понад 160 тисяч підписників, а допис від 27 травня має сотні поширень і тисячі вподобань. Нагадаю, Кох — відомий російський опозиціонер, який давно мешкає за межами Росії і роками критикує путінський режим. А також висловлює підтримку Україні, а з початком великої війни засудив дії Росії і тепер щодня пише на цю тему.

27 травня Альфред Кох зненацька заявив, що війна Росії з Україною… громадянська. Це його власна ідея, яку він аргументує так: «если в какой-либо войне обе стороны могут общаться без переводчика, то это в любой случае война гражданская. Даже если формально воюют два отдельных государства».

Найочевидніший приклад, який спростовує цю тезу — війна провінцій Північної Америки проти метрополії — Британської імперії. Обидві сторони говорили англійською, однак цю війну в усіх тогочасних і пізніших джерелах називали війною за незалежність. У результаті якої постала не лише нова держава — Сполучені Штати Америки, а й нова нація з власною ідентичністю.

Ще один приклад — війни колоній у Південній Америці проти Іспанії, внаслідок яких на мапі світу з’явились десятки держав. У більшості з них державною мовою є іспанська, й багато з них за два століття встигли повоювати між собою. Ніхто не вважав ці війни громадянськими.

І Пелопоннеська війна між Афінами та Спартою теж не вважається громадянською війною, хоча всі спілкувалися грецькою мовою. Можна навести ще багато таких прикладів. Ця війна для України — війна за незалежність та ще й антиімперіалістична. Для Росії — загарбницька.

Альфред Кох стверджує, що росіяни та українці завжди добре знали і розуміли одне одного, а родинні зв’язки обох народів тісно переплелися.

Як добре росіяни «знали і розуміли» українців, можна побачити з їхнього категоричного небажання бачити і приймати, що українці хочуть жити у власній державі. Та з їхнього припущення, що в Україні їх зустрічатимуть квітами, а не пострілами. Родинні зв’язки справді були, але власне що в минулому часі — були. Нині вони рвуться на очах, і причиною цього є саме нездатність і небажання росіян, у тому числі тих, які мають російське коріння, зрозуміти, що відбувається зараз в Україні.

Знову звернімось до історії боротьби американських штатів за незалежність від Британії та згадаймо Бенджаміна Франкліна, свого часу палкого прихильника і сановника Британської імперії, який пройшов довгий шлях трансформації власних поглядів і став одним із батьків американської нації. Натомість його син залишився британцем, і вони перестали спілкуватися. Не помирилися й тоді, як Британія визнала незалежність Сполучених Штатів Америки.

Далі Кох ще більше плутається, перелічуючи діячів Російської імперії, які мали українське походження, або ж за радянських часів писали в анкетах в графі національність «українець», і роблячи з цього висновок, що українці в імперії були титульною нацією. Цікаво, що в той самий час він визнає факт русифікацію. Про русифікацію пан Кох знає мало, як і не пояснює, чому в Росії, де живе кілька мільйонів представників «титульної нації» українців, немає українських шкіл, тоді як в Україні російських донедавна було чимало.

До того ж, кумедно вважати Леоніда Брежнєва українцем на підставі того, що він писав в анкетах, і не враховувати, що за часів його перебування на чолі СРСР була ухвалена нова редакція конституції, яка проголосила формування «нової історичної спільноти — радянського народу». Мовою цього нового народу, якому мав бути притаманним інтернаціоналізм на противагу національній окремішості, призначили російську, яку замаскували поняттям «мови міжнаціонального спілкування». У той самий час українських діячів, які обстоювали право писати й говорити своєю мовою, переслідували й таврували як «буржуазних націоналістів».

Квазідержавність Української радянської соціалістичної республіки також не повинна вводити нікого в оману. УРСР формально вважалась незалежною й була однією з засновниць ООН, мала «республіканські» органи управління, але повноцінною суверенною державою вона не була. Всі важливі рішення, які приймались «владою» УРСР, узгоджувались із Москвою; там же затверджували або знімали всіх республіканських керівників. Ось вам і «титульна нація». За логікою пана Коха, титульною нацією в СРСР до 1953 року були грузини, адже державою керували Сталін (Джугашвілі), Орджонікідзе, Берія та інші. Але й за їхніх часів українців не огрузинювали, а русифікували. Представники інших народів також обіймали високі посади в російській, а потім радянській державі, але в першу чергу вони вважали себе підданими Російської імперії або, відповідно, громадянами СРСР. Не дарма поняття «радянський» і «російський» стали тотожними за межами СРСР, та й у свідомості самих росіян. У «єдиній родині народів-братів» російський завжди мав роль «старшого брата». Після розпаду СРСР Росія визнала себе спадкоємицею Союзу, а Путін сьогодні називає СРСР «історичною Росією».

Українці, як і представники інших колонізованих народів, брали участь у створені імперії та були співучасниками зла, яке вона коїла. Це не дивно — це стандартна політика імперій щодо поневолених народів.  Кох, здається, вважає, що українці не в курсі про причетність своїх земляків до творення імперії, як і про присутність у лавах загарбницької армії етнічних українців чи навіть народжених в Україні людей. Але ми добре про це знаємо. Так само й Україну сьогодні захищають представники різних етносів, які говорять у побуті різними мовами, але вони ідентифікують себе як українці — мешканці й громадяни України.  

Свідомо чи ні, пан Кох ретранслює відомі кремлівські пропагандистські наративи. «Громадянською війною» Росія називала попередній етап своєї агресії проти України, який розгортався у Донецькій та Луганській областях. «Домашня суперечка слов’ян» — це модифікована теза про «один народ» та заклики до Заходу не втручатися у те, що Росія вважає своєю внутрішньою справою.

Схоже, автор переживає тяжку кризу ідентичності, пов’язану з гучним крахом міфу про унікальну духовність російського народу. Нині в усьому цивілізованому світі Росія асоціюється з агресією, фашизмом, воєнними злочинами, які російська армія вчиняє за підтримки більшої частини російського суспільства. Напевно, Альфредові Коху соромно й гірко ідентифікуватись із Росією та її народом, але й позбутись імперського погляду на Україну він не може. І, мабуть, саме ці почуття спричиняють сум’яття думок і суперечливі висновки, змушують пана Коха повторювати імперську пропаганду й водночас бажати українцям перемоги над імперією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3045
Читайте також
05.05.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 502
02.10.2022 10:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
4 537
27.05.2022 09:00
Олена Коркодим
«Детектор медіа»
2 657
22.05.2022 10:00
Павло Черкас
«Детектор медіа»
3 252
11.05.2022 12:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 748
10.05.2022 11:11
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 666
23.04.2022 11:31
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
4 771
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вероніка
267 дн. тому
Нині вони рвуться на очах, і причиною цього є саме нездатність і небажання росіян, у тому числі тих, які мають !!!"російське"!!! коріння, зрозуміти, що відбувається зараз в Україні. Потрібно замінити на слово "українське"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду