Установчі збори «Культурного фронту Росії»: шоу в стилі треш

Установчі збори «Культурного фронту Росії»: шоу в стилі треш

15 Грудня 2022
12699
15 Грудня 2022
09:00

Установчі збори «Культурного фронту Росії»: шоу в стилі треш

12699
Пропутінські культурні діячі зібрались, аби констатувати, що російської культури не існує.
Установчі збори «Культурного фронту Росії»: шоу в стилі треш
Установчі збори «Культурного фронту Росії»: шоу в стилі треш

Колись у Росії був популярним мем «чё там у хохлов?» Його сенс у тому, що, маючи доста власних проблем, російські медіа та їхня аудиторія приділяли непропорційно багато уваги подіям в Україні. Нам не личить уподібнюватись у цьому росіянам… До того ж, ми і так забагато маємо їх на своїй землі й чуємо про них у медіа, щоб ще й зазирати, «що там за поребриком». Втім бувають винятки: нещодавно в Росії на установчі збори «Культурного фронту Росії» зібрались колись відомі діячі радянського, а потім російського мистецтва.

Організатори «Культурного фронту» з гордістю наголошували, що його учасники — відомі, шановані представники всіх видів мистецтва, а також депутати парламенту, представники релігійних організацій, навіть військові. Перед камерами учасники називали збори історичною подією, часто згадували про «духовність» і «традиційні цінності», а також стверджували, що «з ними бог». Чимало з них почепили на одяг значки з літерою Z, аби зайвий раз продемонструвати відданість владі та підтримку російської агресії проти України.

Ініціатор зборів — Микола Бурляєв, актор, який грав у перших повнометражних фільмах Андрія Тарковського «Іванове дитинство» і «Андрій Рубльов», а потім сам став режисером. Бурляєв — депутат Державної думи від партії «Справедливая Россия — Патриоты за правду», назва якої сама по собі викликає саркастичну посмішку. А Бурляєв, до того ж, заступник голови комітету «з розвитку громадянського суспільства та з питань суспільних і релігійних організацій». Громадянського суспільства немає, а думський комітет, який ним займається, працює в поті чола.

Дійство відбулось у малому залі Державної думи. Деякі російські медіа стверджували, що учасників було двісті, хоча в залі було чимало порожніх місць; втім брати участь у зборах можна було і онлайн. Так, наприклад, зробив Андрій Кончаловський — режисер, якого раніше багато хто сприймав як мало не прозахідного інтелігента, на відміну від його брата Микити Михалкова. Виступ Кончаловського відзначався промовистими паузами і філософськими роздумами — він явно вважав себе хедлайнером зборів.

«Я думаю, призначення Росії — зберегти й не дати загинути європейській культурі, — розмірковував Кончаловський. — Росія — це не тільки спадкоємець великої європейської культури, а й головний її захисник.  Росія буде нести прапор європейської цивілізації у світ». Або ще: «Йде війна, і це буде наша велика війна. І наш супротивник намагається знищити історію. Вбити пам’ять людства. Зараз має початися народна війна, щоб зберегти нашу історію, нашу незалежність, наш простір — як географічний, так і культурний».

Невідомо, про яку «війну» йдеться, коли всі без винятку російські посадовці (та інші учасники цих зборів зокрема) вживають термін «спеціальна військова операція». А людей, які вживають слово «війна», в Росії судять. Проте на «війну» у промові Кончаловського ніхто не звернув уваги. До речі, вже по завершенні «Культурного форуму Росії» у соцмережах висловили припущення, що включався Кончаловський з Італії, де завбачливо купив житло. Що ж, дуже зручне місце для виголошення закликів до «народної війни».

Але були й інші претенденти на роль хедлайнера. Наприклад, актор Дмитро Певцов закликав запровадити цензуру (куди ще далі??). Потужно виступив «філософ» Олександр Дугін: його промова була схожа на діджейський мікс із заплутаних понять та запропонованих Дугіним «сенсів». Наприклад: «Створення генерального штабу ведення нашої культурної війни, російської війни… Це дуже важливо. Має бути війна філософська, вона вже триває, вона дуже фундаментальна. Чого ми боїмося, про що ми говоримо — удару в спину. Ну, треба сказати, що зараз у нас просто немає культури. Замість культури в нас Антиросія, з якою ми воюємо зовні і яка є всередині. В першу чергу це ідея демонтажу, декодування нас, вивільнення внутрішнього потенціалу нашого народу, який зараз б’ється, який мобілізований…»

Якщо спробувати продертися крізь типово дугінське шумовиння, у його промові можна виокремити несподівану й насправді прогресивну думку: виявляється, російської культури не існує. Ідеолог путінізму це визнає. Виходить, усі вони зібралися рятувати те, чого нема? І ще з промови Дугіна випливало, що двадцять два роки перебування Путіна на чолі Росії були роками тотального занепаду великої російської культури і її перетворення на «антиросійську».

На зборах лунало чимало інших думок, навіяних чи то галюцинаціями, чи маразмом. І навіть якщо взяти до уваги всі заклики до «об’єднання патріотичних сил» і «війни за культуру», мета новоствореного об’єднання залишилась не до кінця зрозумілою. Аж поки її не озвучив на телебаченні сам Бурляєв, якого очікувано обрали головою новоствореної організації: «Ми зібрали патріотичних експертів, які розуміють усе про кіно, театр, музику, живопис. І я сподіваюся, що ці експерти будуть тією духовною силою, яка буде регулювати роботу установ, що займаються культурою. Бо регулювати їхню роботу необхідно».

Отже, йдеться про ще одну інстанцію, яка буде ще прискіпливіше вишукувати «крамолу» в і так уже заляканому і пригніченому середовищі російської культурної «еліти». А далі, напевно, ініціюватиме «оргвисновки» для тих, кого запідозрили в недостатній лояльності й відданості режиму. Можна також припустити, що нова структура розраховує на фінансування з російського бюджету, а може, й на винагороди за пильність у пошуках ворогів режиму.

«Наше керівництво представило нову цивілізаційну модель усьому світу, який з’їхав із глузду, — сформулював Бурляєв. — Модель розумної держави нерозумному світу». І додав, що «зараз треба діяти за законами воєнного часу». Що ж, дію «цивілізаційної моделі» Росії Україна зараз щодня відчуває на собі.

Що ж до російської культури, за якою плачуть у Росії, а дехто не припиняє плакати й у нас, то процитую допис українсько-американського кінорежисера Андрія Загданського. Він опублікував у фейсбуку вже всім відоме фото з величезним звалищем російських ракет, випущених по Харкову. І прокоментував світлину коротко, жорстко й дуже точно: «Десь там, серед цього металобрухту, лежать і рештки великої російської культури. Це її підсумок. Фінал».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12699
Читайте також
05.05.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 485
02.10.2022 10:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
4 511
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду