Чи не забув Макфол про перезавантаження відносин із Росією?

13 Грудня 2021
5984
13 Грудня 2021
17:21

Чи не забув Макфол про перезавантаження відносин із Росією?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
5984
Колишній посол США в Росії мав би пам’ятати про найтрагічнішу помилку своєї держави щодо Східної Європи.
Чи не забув Макфол про перезавантаження відносин із Росією?

Мене  інтерв'ю «Української правди» з професором Стенфордського університету Майклом Макфолом усміхнуло з перших рядків. Журналістка йому каже: ви у 2015 році говорили те і те. «Не пам'ятаю такого, — відповідає він. —  І дійсно цікаво зараз ще раз перечитати те старе інтерв’ю».

Здавалося б, підзабула людина. З ким такого не буває? Але це не зовсім той випадок. Річ у тім, що нинішній професор Стенфордського університету Майкл  Макфол  для України людина особлива.

Ви пам’ятаєте найжахливішу помилку, яку зробив колишній президент США Барак Обама щодо Східної Європи? Це було перезавантаження відносин із Росією після того, як вона напала на Грузію у 2008 році. Москва відверто порушила  порядок, який встановився після Другої світової війни. Замість того, щоб покарати агресора, тодішній Білий дім вирішив задобрити агресора. Голова Державного департаменту Гіларі Клінтон разом із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим влаштували шоу — натиснули на символічну кнопку перезавантаження. Тоді багато хто розвів руками від розпачу: наступною буде Україна.

А нинішній професор Стенфордського університету був на той час послом США в Москві. Саме він втілював політику перезавантаження на місці. Він був щирим прихильником цієї ідеї. А це свідчить, що він, як і вся міжнародна команда Обами, абсолютно не розумів природи російської влади.

В сьогоднішньому інтерв’ю він говорить чимало цікавих речей. Але чи можна довіряти словам діяча, який був причетний до такої катастрофічної помилки? Мені здається, що, попри авторитетну посаду, така людина не має користуватися авторитетом щодо українсько-російських відносин. Принаймні, до того часу, поки не визнає критичну помилковість тієї політики, провідником якої він був.

Що ж до українських журналістів, то вони б мали неодмінно ставити запитання про ті події. Інакше пан Макфол може сказати, що не пам’ятає такого. Ти часом саме  ті події стали спусковим гачком для процесів, які нині відбуваються н нашій території. Мабуть, не лише шановному професору варто про це нагадувати, а й багатьом іншим діячам на Заході. Адже там багато хто досі намагається умиротворити російського агресора. 

Фото mtpr.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5984
Читайте також
19.09.2022 10:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду