Конфлікт як стратегія комунікації

Конфлікт як стратегія комунікації

1 Серпня 2021
4851
1 Серпня 2021
17:07

Конфлікт як стратегія комунікації

Ярина Ключковська
фахівчиня з комунікацій, медіатренер
4851
Конфлікт як стратегія комунікації
Конфлікт як стратегія комунікації

Останнім часом доводиться спостерігати багато конфліктів у публічному просторі. Facebook – в якому вже давно домінують гнів і ненависть – дає для цього практично необмежені можливості, а медійна ехокамера створює ефект мультиплікатора.

Тому то гучні партійні міжусобиці, то галаслива суперечка двох ексміністрів періодично перекривають собою наш інформаційний простір. Конкуренція наративів переростає у битву месиджів – а тоді учасникам нічого не залишається, як удатися до стратегії випаленої землі, чи то пак, репутації.

Рідко хто виходить з такого бою переможцем. Обоє – заляпані брудом, обоє кульгають. Обоє забули про справжнього ворога, який рідко упускає таку чудову можливість скористатися з ситуації.

Чи варті оті 15 хвилин – чи 15 днів – слави такого кінця? Чи може бути продуктивною стратегія публічного конфлікту?

Так, може. За певних умов.

1. Увага є цінним ресурсом, заради якого можна пожертвувати чимось іншим. Наприклад, стосунками з іншою стороною конфлікту. Бо публічний конфлікт – інформаційний еквівалент спалювання мостів. Вернутися з нього, відбудувати мости – довго і непросто.

Тому така стратегія доцільна, якщо між опонентами дійсно не існує спільного вагомого інтересу. Якщо домовлятися – ну ніяк.

Тоді, справді, конфлікт є виправданою ціною за увагу в публічному полі. Більше того, він допомагає окреслити позицію та мобілізувати союзників. Антикорупціонери – непримиренні вороги корупціонерів: конфліктуйте на здоров‘я. Проросійські сили – непримиренні вороги євроінтеграторів та МФО: атакуйте, мочіть, іншого шляху нема.

2. Якщо ж спільний інтерес таки існує, а увага дуже потрібна, не варто посилати на поле бою свої елітарні полки. Тут, як у шахах, варто визначитися, якою фігурою можна пожертвувати – і це точно не король і навіть не обов‘язково ферзь. Особистість, організація, яка може зайняти радикальну позицію: або її «не шкода», або в неї вже є репутація конфліктера. Такий авангард цілком може дати собі раду з завданням створити конфлікт і привернути увагу до потрібного питання чи теми.

Інше питання, що така стратегія довго не працює, і використовувати її треба тільки спорадично. Навряд чи у всіх у запасі є нескінченний запас таких фігур, якими ефективно жертвувати, не наражаючи короля на небезпеку.

3. Репутація не працює взагалі. Хайп виграє завжди. На жаль, ми недалеко відійшли від цієї ситуації. В шоубізнесі хайп рулить давно. А тепер рулить і в політиці та суспільному житті. Бо шоубізнес прийшов у політику разом зі зміною правил: увага – все, довіра – ніщо.

Але ми ще не там. Ще зарано проголошувати смерть репутації. Так, пам‘ять у нас коротка, емоції рулять, ми прагнемо розваг більше, ніж користі.

Але кожна криза – а їх все більше – проявляє цінність репутації та довіри. Наприклад, у країнах, де репутація політиків краща, а довіра до уряду і науки – вища, боротьба з ковідом куди успішніша, ніж у нас.

Репутація і довіра виграють у довгостроковому плані. Хайп – ефективніший «тут і зараз», але тут і зараз життя не закінчується. Ті, хто живе не одним днем, зазвичай, живучіші. Вони перемагають – не так яскраво, але міцно.

Якщо ваша аудиторія, ваші стейкхолдери – мухи-одноденки, то хайпуйте на здоров‘я. Конфліктуйте, боріться в багнюці в самих набедрених пов‘язках, кидайтеся какашками: увага вам забезпечена. На мить.

Але потім, коли справа дійде до серйозних рішень, до виживання, не очікуйте довіри та репутаційних бонусів. Народ завжди знайде собі іншу розвагу. А лідера – шукатиме удень зі свічкою, і репутаційний іспит складе далеко не кожен.

Конґ і Ґодзілла вчасно звернули увагу на спільного ворога. Того, з яким боротися треба було справді непримиренно.

Сподіваюся, наші фейсбучні конґи і ґодзілли теж про це згадають.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду