Лобода навернулася чи перевзулася?

Лобода навернулася чи перевзулася?

29 Червня 2023
3227
29 Червня 2023
15:17

Лобода навернулася чи перевзулася?

Ярина Ключковська
фахівчиня з комунікацій, медіатренер
3227
Таки ні, ще не навернулася. Поки що тільки перевзулася.
Лобода навернулася чи перевзулася?
Лобода навернулася чи перевзулася?

З 24 лютого 2022-го багато людей змінило свою позицію щодо Росії та України. Селебриті та звичайні люди. Бізнесмени та журналісти. Частині з них ми повірили. Частині — ні. Частину з них ми прийняли. Частину — ні. В чому різниця?

Притча про блудного сина — один із наших архетипів. Всі знають цю історію: багатий чоловік розподілив своє майно між двома синами, молодший зі своїми грішми пішов геть, все розтратив, пішов пасти свиней, не витримав і вернувся до батька, який його простив і прийняв із відкритими обіймами.

В управлінні репутацією цей архетип теж корисний. На його основі можна будувати наративи про помилки й навернення. От візьмімо Світлану Лободу.

Вона теж покинула Україну й поїхала пасти свиней за поребриком. Чи в лютому 22-го року вона щось зрозуміла, а чи спрацювали меркантильні мотиви — не так важливо. Біблійний блудний син теж повернувся додому не тому що скучив за рідними чи усвідомив свою неправоту, а тому що йому не давали їсти навіть стручків, якими годували свиней.

І от Лобода починає активно любити Україну і всіляко мостить собі шлях до статусу любленої доньки, яка повернулась додому. І тут їй трапилася Дарина Вдовенко — принципова молода харківʼянка, якій вистачило сміливості вийти з плакатом і протестувати проти такого «навернення». І об Даринину принциповість і розбилась історія про блудну доньку.

Бо «Моя хороша, ну хто тебе прислав? Ну хто тобі дав гроші? Ну хто?» з безцеремонним фізичним контактом — це самовпевнена претензія на власну моральну вищість. Бо лізти в чужий особистий простір і торкатися когось руками без дозволу — це нахабна безцеремонність. Бо писати на адресу Дарини — потім у пості в інстаграмі — «… я пишаюсь тобою. Ти маєш право на власну думку і я поважаю це. Бо теж добре знаю, що таке іти проти течії» — це не позбавлена зверхності спроба примазатись до сильної етичної позиції.

До блудного сина це все не має жодного відношення. Подивіться на фрагмент картини Мурільйо. Син стоїть на колінах і дозволяє батькові проявити доброту, а не лізе на висоту, щоби зверхньо покласти руку на батькові плечі. Син молитовно склав руки і не заходить у простір батька, а батько його обіймає, приймаючи його у свій простір.

Євангеліє від Луки так подає намір блудного сина:

«17 Тоді він спам'ята́вся й сказав: „Скільки в батька мого наймиті́в мають хліба аж на́дмір, а я отут з голоду гину!

18 Устану, і піду́ я до батька свого, та й скажу йому: "Прогрішився я, отче, против неба та су́проти тебе.

19 Недостойний я вже зватись сином твоїм; прийми ж мене, як одно́го з своїх наймитів"».

Син визнає свою провину і робить це з позиції прохача про прощення. Стоячи на колінах, а не вимагаючи любові. Не зневажаючи тих, до кого повернувся.

Тому Лобода й отримала те, що отримала. Передумовою прийняття є визнання, каяття і прохання про прощення. А не концертні тури перед російськими мігрантами по всій Європі, а потім — безпідставна зверхність до тих, хто все ж має принципи і любить Україну не за гроші.

Таки ні, ще не навернулася. Поки що тільки перевзулася.

Ярина Ключковська, консультантка зі стратегічних комунікацій.

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал публікації за посиланням.

Ілюстрація: картина «Повернення блудного сина» (1773), Бартоломе Естебан Мурільйо  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду