Чому журналісти поспішають у Гемінґвеї?

11 Листопада 2020
2310
11 Листопада 2020
13:28

Чому журналісти поспішають у Гемінґвеї?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
2310
Чому журналісти поспішають у Гемінґвеї?

Чому Ернест Гемінґвей перестав бути репортером і став письменником? Він побував на п’ятьох війнах. Писав звідти репортажі, але все ж таки почав писати художні твори. Себто придумував своїх героїв. Люди, які його знали, часто звинувачували його у брехні, казали, що він не написав ні слова правди. В той же час його називали найбільшим реалістом в американській літературі.

Припускаю, що художня література у порівнянні з документалістикою дає  значно більші можливості для осмислення реальності, а тим більше такої страхітливої реальності, як війна.

Коли в нашому житті відбуваються якісь зміни, чи постають якісь питання, то ми звертаємося за пошуками відповідей до інших, часто до відомих людей. Ось я шукав це на прикладі знаменитого  Ернеста.

Чому раптом мені заманулося писати прозу? Коли почався Майдан, то я згадав свої репортерські навички, відірвав задницю від дивану і пішов висвітлювати ці події.  Потім був Крим і Донбас. Загалом - біля сотні репортажів з фотографіями. А  ще документальна книга про війну Росії з журналістами в Криму.

До того я іноді забавлявся  оповіданнями, але то було скоріше хоббі.  І тут видав цілий роман з трьома оповіданнями:  під однією обкладинкою вийшли три фантасмагоричні оповідання на тему днр у складі України та із загально назвою “Знайти убивцю Фільова” та роман “Репортер Волковський” про карколомні пригоди журналіста на війні.

Як зараз пам’ятаю: ми їхали кудись на Схід в інтерсіті з представниками ОБСЄ в Україні.  Я поставив на стіл свій ноут і почав писати те, що у мене давно крутилося в голові. І вийшло оповідання під назвою “Штопор”.

Річ у тім, що  зі мною і кореспондентом польської “Газети виборчої”  Петром Андрусечком сталася кумедна історія. Ми зустрілися у щойно звільненому Краматорську і вирішили випити посидіти з пляшкою  вина. Там працював чи не єдиний магазин і місті — саме там ми скупилися і пішли до готелю. Він загалом не працював, але нам вдалося домовитися з адміністратором.

Уже в передчутті випивки в нас текла слина. Але тут виявилося, що двоє чоловіків, які висвітлюють війну, насправді є ботаніками, котрі не здатні без штопора відкоркувати пляшку вина. Коркотяга не виявилося навіть у барі готелю, адже персонал виїхав через бойові дії і залишив лише кілька склянок і фужерів.

Отож, довелося нам чимчикувати аж до військових, котрі засіли у міськвиконкомі. Штопора в них теж не знайшлося. Але вони примудрилися відкоркувати пляшку шомполом.

Розкішна історія. Але що з нею робити? В  репортаж не вставиш. Хіба що під пиво друзям як анекдот розповідати. І народилася в мене ідея — під цей кумедний сюжет зібрати різні історії  з війни, які в журналістському репортажі ніяк не могли б зібратися разом, адже відбувалися в різних містах і місцях.

Зокрема, там є епізод в пограбованому взуттєвому магазині. Це сталосяу Слов’янську. Коли гіркінці звідти пішли, а українські війська ще не прийшли,  місцеве населення зламало двері магазину і винесло звідти майже весь товар. Я там застав продавчиню, яка найбруднішими словами сварила своїх співвітчизників і бідкалася, що не зможе  виплатити кредит, який взяла в банку на розвиток цього бізнесу.

У своєму репортажі зі Слов’янска я мав чітко прив’язати цю подію до міста, в якому вона відбувалася, дати точні слова героїні. У прозі ця подія відбувається в неназваному місті, але навколишні реалії не дозволяють стверджувати, що це Слов’янськ. Крім того, я увиразнив її монолог, наділив її такими рисами, що вона стала колоритнішою і більш типовою мешканкою того регіону.

Певна річ, я туди додав ще кілька вигаданих сцен, котрі були дуже подібними до тих, що траплялися під час цієї війни. Додав стільки різних деталей і подробиць, які навряд чи могли в реальному житті зібратися в одному місці. Але в прозі вони дозволили зробити ситуацію більш об’ємною, більш красномовною.

Недарма Петро Андрусечко написав на обкладинці моєї книжки: “Автор описав одну кумедну історію, яка трапилася з нами на цій війні. Юрій Луканов зумів, зберігши кумедність, передати трагедію цієї війни, розповісти про її суть”.

Він потім став журналістом року у Польщі. І я, вітаючи його, жартував: якби не моє оповідання, то ти б ніколи не отримав такого почесного звання. Він лише стримано посміювався у відповідь.

А потім писалися нові і нові епізоди і “Штопор” став вписався у цілий їхній ряд, став одним з них. Так і народився роман, у якому я намагався сконцентрувати не лише професійний досвід,але й загалом знання про цю війну.   Мені здається, що у документальних творах, якщо така концентрація  і можлива, то в значно менш виразній формі.

Що стосується трьох оповідань,які є в книжці. То мене завжди турбували оці пропозиції запхати окуповані території назад в Україну на правах автономії. Якщо зараз термін “автономія” не звучить, то суть від цього не змінилася.

І я вирішив сконструювати гіпотетичну реальність. Звісно, на основі знань про нинішню ситуацію. Мова там і про політику, але в основному про стосунки між людьми. Саме художня проза дозволяє пофантазувати на цю тему. Жодна документалістика і публіцистика з нею не зрівняється.

12 листопада о 19:00 я проводжу на Фейсбуці презентацію моєї книги. Можемо поговорити і про днр у складі Україні, і про місце журналіста н цій війні. Запрошую. Буде цікаво.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2310
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду