«1+1» звинувачує Нацраду в спробі позбавити канал ліцензії – Нацрада відкидає звинувачення та згадує «Приватбанк»

«1+1» звинувачує Нацраду в спробі позбавити канал ліцензії – Нацрада відкидає звинувачення та згадує «Приватбанк»

29 Грудня 2016
14152
29 Грудня 2016
10:13

«1+1» звинувачує Нацраду в спробі позбавити канал ліцензії – Нацрада відкидає звинувачення та згадує «Приватбанк»

14152
У день завершення строку дії ліцензії «1+1» б’є на сполох, бо досі не отримав бланку продовженої ліцензії. Канал заявляє про намагання скасувати рішення Нацради про продовження ліцензії та здійснити «рейдерське захоплення» каналу. У Нацраді пояснюють, що запитали в каналу оновлені дані про кінцевих бенефіціарів у зв’язку з націоналізацією «Приватбанку», а бланк ліцензії можуть видати до 23 січня.
«1+1» звинувачує Нацраду в спробі позбавити канал ліцензії – Нацрада відкидає звинувачення та згадує «Приватбанк»
«1+1» звинувачує Нацраду в спробі позбавити канал ліцензії – Нацрада відкидає звинувачення та згадує «Приватбанк»

У ніч на 29 грудня телеканал «1+1» оприлюднив звернення до Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Андрія Парубія, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана від керівництва та співробітників каналу зі звинуваченням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у спробі позбавити канал ліцензії нібито за вказівкою Адміністрації Президента.

29 грудня 2016 року в «1+1» завершується строк дії ліцензії на аналогове мовлення обсягом 15 годин на добу на мережі передавачів колишнього УТ-2. 15 грудня Нацрада ухвалила рішення переоформити і продовжити цю ліцензію «1+1». Одночасно з продовженням за клопотанням «1+1» з його ліцензії було вилучено 47 телевізійних частот у маленьких населених пунктах. У мовника залишилося 357 частот по всій Україні. Згідно із законом продовжена ліцензія видається не раніше останнього дня строку дії старої ліцензії.

Однак у день завершення ліцензії «1+1» б’є на сполох. Керівництво «1+1» стверджує, що має інформацію про намагання скасувати рішення Нацради і здійснити «рейдерське захоплення» каналу: «Два тижні тому, 15 грудня, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення одностайно проголосувала за переоформлення та продовження ліцензії для каналу. Однак ліцензія так і не була видана. Під час розгляду заявки, який тривав 6 місяців, жодних офіційних претензій на адресу каналу не надходило. Останні два тижні з різних джерел ми отримуємо інформацію про намагання скасувати таке рішення та здійснити рейдерський захват каналу».

«Ми здивовані та стурбовані тим, що Національна рада, члени якої призначені безпосередньо Президентом та Верховною Радою, затягує процес виконання власного рішення. Впродовж останніх двох тижнів, з надійних джерел, до нас надходили повідомлення, що саме Адміністрація Президента намагається вплинути на прийняття рішень Національною радою та передати контроль над каналом в інші руки», - йдеться в заяві.

Також у заяві йдеться про загрозу «призначення якогось нового стороннього керівництва каналу»: «З боку Нацради до каналу "1+1" не було жодних зауважень чи претензій. Тому ми не розуміємо, чому в день припинення дії аналогової ліцензії - 29.12 та після того, як ми здійснили оплату ліцензійного збору, ми все ще знаходимося не тільки у ситуації невизначеності, але й перед загрозою відключення мовлення чи призначення якогось нового стороннього керівництва каналу "1+1", що є нонсенсом для приватної компанії».

У заяві керівництво «1+1» застерігає і попереджає тих, «хто стоїть за намаганнями вимкнути канал», що навіть за відсутності паперу «1+1» має законне право продовжувати мовлення.

Заяву підписали генеральний директор «1+1 медіа» і каналу «1+1» Олександр Ткаченко, директор департаменту інформаційного мовлення Сергій Попов, директор департаменту журналістських розслідувань Максим Шиленко, ведучі Алла Мазур, Наталя Мосейчук, Лідія Таран, Юрій Горбунов і художній керівник студії «Квартал 95» Володимир Зеленський.

Голова Нацради Юрій Артеменко в коментарі «Детектору медіа» нагадав норму закону, яка згадана вище: що продовжена ліцензія видається не раніше останнього дня строку дії старої ліцензії.

«15 грудня Національна рада переоформила і продовжила ліцензію "1+1". За це рішення проголосували всі члени Нацради. Розгляд заявки каналу тривав 6 місяців через численні недоліки з боку ліцензіата, які представники ліцензіата виправляли разом зі співробітниками нашого апарату. Ми прийняли рішення, як тільки були виправлені всі недоліки», - нагадав пан Артеменко.

Далі, нагадав він, відбулася націоналізація «Приватбанку». У зв’язку із цим Нацрада запитала в каналу «1+1» оновлені дані про кінцевих бенефіціарів. Спершу усно, а вчора, 28 грудня, заступниця голови Нацради Уляна Фещук надіслала «1+1» офіційний запит щодо бенефіціарів.

«Тим часом "1+1" від нас вимагав терміново видати їм бланк ліцензії. Ми їм відповідали, що не маємо права видавати раніше завершення строку дії ліцензії – тобто не раніше 29 грудня. Цікаво, що в законі не зазначено кінцевий строк видачі бланка продовженої ліцензії. З нашої загальної практики ми видаємо бланк продовженої ліцензії протягом до 30 днів з моменту сплати ліцензійного збору, як у випадку з видачею нових ліцензій», - пояснив юридичну позицію голова Нацради.

За словами пана Артеменка, Нацрада не виставляла «1+1» рахунку на сплату ліцензійного збору, оскільки запитала оновлені дані для ліцензії. «Вони самі оплатили ліцензійний збір 23 грудня без виставлення рахунку, навіть переплатили удвічі. Ми їм будемо повертати половину суми», - повідомив голова Нацради.

Оскільки ліцензійний збір сплачено 23 грудня, Нацрада вважає, що має час на видачу бланку продовженої ліцензії до 23 січня. «Чому вони так поспішають – я не знаю. Можливо, це якось пов’язано з “Приватбанком”», - припустив пан Артеменко.

Голова Нацради наголосив, що «1+1» може продовжувати мовлення навіть за відсутності бланку ліцензії, адже вже прийнято рішення Нацради про продовження строку дії ліцензії.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до прес-служби Адміністрації Президента та чекає на відповідь.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14152
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду