Комусь дуже заважає «Український тиждень»

26 Травня 2009
32782
26 Травня 2009
13:11

Комусь дуже заважає «Український тиждень»

32782
Комусь дуже заважає «Український тиждень»

Відкритий лист за підписом керівництва журналу «Український тиждень», що надійшов на адресу «Детектор медіа» - наступний крок у «перестрілці» між керівництвом журналу та деякими працівниками, які спершу виступили проти скорочення профспілкового лідера редакції Сергія Гузя, а потім знайшли на своїх робочих комп'ютерах програму, яку вважають «шпигуном» для стеження за їхнім приватним листуванням. Після того, як остання історія набула розголосу, Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації звернувся до Служби Безпеки України з проханням перевірити факти стеження за журналістами. У відповідь керівництво журналу вирішило перевести конфлікт на ще вищий - президентсько-прем'єрський - рівень.

 

 

Президентові України

Віктору Ющенку

 

Прем'єр-міністру України

Юлії Тимошенко

 

Голові Верховної Ради України

Володимиру Литвину

 

Копія:

Голові комітету з питань

свободи слова та інформації

Верховної Ради України

Ганні Герман

 

Комусь дуже заважає «Український тиждень» - іншого висновку не можна зробити з безпрецедентної кампанії тиску на наш журнал і наполегливих спроб його дискредитації, що не припиняються впродовж останнього місяця. Кульмінацією цього наступу стало перше наразі підключення до цього процесу органу державної влади: Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради звернувся до СБУ з вимогою провести перевірку в нашій редакції (до речі, про це звернення стало відомо з Інтернет-видання «Детектор медіа», на офіційному сайті парламентського комітету http://www.rada.gov.ua/svobodaslova/ про це чомусь ані слова). Привід - сміховинне, нічим і ніким не доведене звинувачення в шпигуванні (з боку кого й, головне, навіщо?) за електронним листуванням журналістів «Українського тижня».

 

Можна було б поставитися до цього як до чергової спроби кількох ображених колишніх працівників редакції звести рахунки з керівництвом, якби не інші факти. Впродовж місяця почастішали анонімні телефонні погрози та вимоги закрити видання. Мали місце ніяк не анонімні, а цілком персоналізовані дзвінки керівникам проекту з Секретаріату Президента, а деяким журналістам - зі Служби безпеки із порадами «змістити акценти» в матеріалах журналу. З особистих контактів ми дізналися, що в наших конкурентів готується кілька «викривальних» статей з метою довести, що гострі критичні матеріали розміщувалися в нас за плату (ми з нетерпінням їх чекаємо, адже цікаво дізнатися, в скільки ж нас оцінюють...) Демагогічно роздмухується суто виробничий конфлікт зі скороченим працівником редакції. Ніби випадково публікується «качка» про те, що ми належимо... відомому російському політику Жиріновскому (Владімір Вольфович, мабуть, дуже б сміявся, якби про це дізнався)...

 

Звертає на себе увагу не кожна окрема атака, а їхня щільна масованість. Донедавна ми намагалися ігнорувати напади або роз'яснювати свої позиції всередині професійного середовища. Марно. Останній випадок доводить, що зберігати й надалі олімпійський спокій чи мобілізувати почуття гумору нерозумно й небезпечно.

 

З іншого боку, приємно, що опоненти причепилися до таких, м'яко кажучи, мало переконливих звинувачень - якби люди, що були колись причетні до редакційної кухні, мали б серйозніший компромат, вони б його неодмінно оприлюднили. Отже закинути «Українському тижневі» щось змістовне немає підстав, і це вже позитив. Однак складається враження, що провина «Українського тижня» - у самому його існуванні. За багато років функціонування медіа-ринку в незалежній Україні важко пригадати аналогічну кампанію проти будь-якої газети чи журналу, телеканалу чи Інтернет-сайту. Проти волі виникає підозра й навіть упевненість, що війна проти «Українського тижня» може мати лише два раціональних пояснення.

 

1) Журнал свідомо послаблюється, щоби в якийсь момент, коли в команди та керівництва не витримають нерви, зробити власникам «пропозицію, від якої неможливо відмовитися» й задешево отримати напередодні передвиборчих жнив готовий інструмент впливу зі своєю аудиторією, з авторитетом, не кажучи про кадри, інфраструктуру, систему розповсюдження тощо. Така робоча версія цілком має право на існування, але їй суперечить обрана тактика: адже атака ведеться передусім на бренд,  на добре ім'я, тобто в нашому репутаційному бізнесі сенс такої хитромудрої операції тяжіє до нуля.

 

2) Доведеться повторити те, що вже було сказано для вужчої аудиторії: «Український тиждень» - чи не єдине видання, що не належить жодній політичній силі, не пов'язане жодними партійними, бізнесовими чи особистими зобов'язаннями, а отже є зразком бездоганно незалежної журналістики (ідеться лише про засади, а не про якість, щодо якої хай краще висловлюються наші читачі). Ми поставили собі за мету безкомпромісно відстоювати цінності незалежної, модерної, європейської, української України й гостро реагувати на все, що віддаляє країну від цього ідеалу. То, може, саме це спонукає наших недоброзичливців розпочати інформаційну - а тепер уже не лише інформаційну - війну на знищення «Українського тижня»?

 

Залишається додати, що ТОВ «Український тиждень» - довготривалий інвестиційний проект, до якого вдалося залучити реальний іноземний капітал з Європи, який не розраховує на миттєві надприбутки, натомість далекий від розуміння повсякденних труднощів ведення бізнесу в нашій країні, в тому числі й принесення фундаментальних засад (до яких належить свобода слова і свобода інформації) в жертву політичній кон'юнктурі.

 

Ми звертаємо вашу увагу на те, що державні органи, в тому числі й ті, що прямо покликані захищати свободу слова, у випадку «Українського тижня» розуміють своє призначення дещо спотворено. Ми вимагаємо негайно припинити адміністративний тиск на наше видання. Зі свого боку в разі невжиття заходів ми залишаємо за собою можливість звернутися по допомогу й підтримку до міжнародних інституцій попри розуміння того, що це навряд чи сприятиме авторитету нашої держави в світі.

 

Юрій Макаров,

шеф-редактор

 

Сергій Литвиненко,

головний редактор

 

Микола Шейко,

генеральний директор

 

Роман Цуприк,

       голова редакційної ради

 

 

       Журналісти та працівники журналу, всього 34 підписи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32782
Читайте також
25.12.2009 15:55
Ростислав Паранько
, для «Детектор медіа»
43 890
19.06.2009 10:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 933
18.06.2009 11:19
Ирина Миронова, Наталья Непряхина, «Коммерсантъ»
36 829
10.06.2009 10:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
30 168
27.05.2009 13:37
Ольга Корягина, Донецк.proUA.com
37 838
26.05.2009 17:19
Юрий Константинов, «Столичные новости»
50 902
19.05.2009 15:15
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
33 702
07.05.2009 10:12
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
41 474
17.04.2009 17:23
Николай Зуев, «Обком»
26 916
13.03.2009 12:24
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
28 184
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
5296 дн. тому
"УТ" тримайтесь. Українці з вами!
Марков
5297 дн. тому
Хіба можна говорити про демократію, коли влада тисне на ЗМІ?
Ющенко
5304 дн. тому
Формирование государственной нации возможно лишь при условии дальнейшего демократического развития Украины
Ющенко
5304 дн. тому
Президент Виктор Ющенко заявил, что без демократии Украина не имеет будущего
ура
5304 дн. тому
В Украине, наряду с предвыборными страстями, параллельно развивается и новое по своей сути движение, выражающееся в народной помощи ветеранам Великой Отечественной войны. Поколение людей, войны не видевшее, но знающее о ней по рассказам своих отцов и дедов, решило активно включиться в празднование 65-ой годовщины освобождения Украины от нацистов и 65-ой годовщины Великой Победы. Инициатива эта тем более интересна, что идет не от политиков, увлеченных участием в президентском марафоне, не от «видных общественников», а от рок-музыкантов, журналистов, шоуменов, которые решили объединить свои усилия в достойной встрече Великой Победы и в народной помощи ветеранам ВОВ, проживающим в Украине. Сама акция началась в Украине 1 октября объявлением проведения всеукраинского проекта "МИР", приуроченный к 65-летию Освобождения Украины от нацизма. Основным событием в рамках проекта является "Народный сбор пожертвований ветеранам Великой Отечественной войны". Об этом на встрече руководителей СМИ и ведущих журналистов Украины, которая проходила в украинском представительстве РИА Новости, сообщал музыкальный продюсер Юрий Молчанов. По его словам, уже создан расчетный счет, куда все желающие могут перечислить деньги. И таких уже немало. Среди тех, кто готов перечислять средства и у же перечисляет их, как простые люди, так и известные в Украине музыканты и спортсмены, в том числе Олимпийские чемпионы. Кроме того, в рамках акции по сбору средств первого ноября в киевском Дворце Спорта состоится фестиваль "МИР", в котором примут участие, как признанные рок-исполнители (ДДТ, «Братья Карамазовы»), так и пока малоизвестные группы. Сама же акция Милосердия и Памяти начнется 28 октября 2009 года в День освобождения Украины от нацистов и, как планируют ее организаторы, пройдет по всем областным центрам Украины и закончится 9 мая 2010 года в День 65-летия Великой Победы. Идеи и предложения инициаторов движения МИР (такое название получило эта акция), как выяснилось, разделяют руководители ведущих СМИ и известные в Украине журналисты, деятели культуры, собравшиеся в представительстве РИА Новости на пресс-конференции, во время которой все они приняли решение войти в Наблюдательный Совет. Члены Набсовета будут осуществлять контроль за сбором и расходованием средств, а так же своими медиа-ресурсами готовы поддержать инициаторов акции. Всех этих людей, журналистов, деятелей культуры, объединило общее желание поддержать ветеранов. При этом, как отмечали многие во время и после пресс-конференции, эти решения и действия журналистов и общественности закладывают в Украине фундамент реального гражданского общества.
акціонери ВАТ надвірнянський лісокомбінат
5316 дн. тому
А лохами обзивати людей,це коронка Цуприків,вони так називають працівників новостворених підприємств
акціонери ВАТ надвірнянський лісокомбінат
5316 дн. тому
Ми теж звернулись до правоохоронних та Державних інституцій захистити Державне майно (більше 40млн.грн),яке уплило без викупу акцій по фіктивних рішеннях на користь братів Цуприк
акціонери ВАТ надвірнянський лісокомбінат
5316 дн. тому
Ми теж направили заяви скарги на законність такої прихватизації братами Цуприк ВАТ надвірнянський лісокомбінатто ж надіємося ,за допомогою Ваших колег ЗМІ розкрити дану аферу
чесний
5454 дн. тому
1. Вибачте, про що ви тут усі сперечаєтесь? Я теж знаю кількох звільнених працівників, мені теж їх шкода, але ж не про це мова! А про тиск на видання. Якщо факти, описані у листі, справді мали місце, то треба провести розслідування і зробити відповідні висновки. А характеристика звільнених тут ні до чого. Неприпустимо, коли з державних органів телефонують і вимагають "змінити акценти". Певно, до газети "Сегодня" не телефонують - бо "акценти" правильні, провладні, антиукраїнські. 2. Згоден щодо Макарова - це головне лихо Тижня. Невже когось ліпшого не могли знайти на цю посаду... Справжнього, а не "дутого" українського інтелігента. Скоріш за все, тут зіграла "попсовість" цієї людини. 3. Те, що засіб масової інформації, який позиціонує себе як головне джерело інформації для патріотичних верств населення, тримають громадяни інших держав - ганьба для України.
Лох з Тижня
5456 дн. тому
пост „Тижня без лохів” сприймаю як якусь таку провокацію, на мій погляд, недолугу. Ми ніколи не говорили у такому тоні про якості наших колег, що пішли з журналу. Усіх поважаємо і продовжуємо спілкуватися з ними. Те, що журнал створювався у великій мірі зусиллями Кульчинского, це правда. Але ж нульовий цикл, фундамент закласти інколи легше, ніж потім добудовувати. До речі, з УТ пішло значно більше людей, ніж тут вказується, звільнювалися і за Кульчинського: його заступник, відповідальний секретар, більд-редактор, головний художник, дизайнери, фото кори, кореспонденти. Теж люди талановиті. Плинність кадрів є у будь-якому більш-менш ринковому виданні. Найгірша плинність – закриття видання. Зрештою, ті хто залишилися в УТ, відповідають за продукт – тож читайте, оцінюйте якості журналу, а не наші особисті.
Слон Вася
5456 дн. тому
Цікавий Да все проще, его коронній номер - всегда, при любых обстоятельствах засовывать голову в песок. Но когда запахло жареным, старый белогвардеец высунул нос на поверхность, и принялся строчить под чутким присмотром фюрерка-вуайера свои бамажки кому ни попадя. Причем заметьте - по поводу "прослушки" все было сделано максимально законно - запрос в профильный комитет ВР, потом оттуда в СБУ, чтобы разобрались. Что делает Макацупрык? Жалуется Ющу, чтоб тот воспользовался своим любимым "телефонным" правом, цыкнул на СБУ и все типа прекратится. Методы вобщем-то не удивляют, что от них другого можно ожидать.
Цікавий
5457 дн. тому
Можнa подумати, що "Український тиждень" - перший журнал у світі, який звільнив працівників. Скільки уваги, який напруга! Може, це і є коронний номер Макарова і команди? Як на мене, журнал непоганий і може існувати без подібного сумнівного піару.
rodnya
5457 дн. тому
Шеф-редактор натужно выделывается украиномовным украинским интеллигентом. Если принимать за "интеллигентность" креативную импотентность, таких ценных национальных кадров в стране пруд пруди. А если добавить к такой редкой "интеллигентности" еще и врожденную гражданскую трусость, лизоблюдство перед работодателями - будущее журнальчика ясно и определенно.
Просто Вася
5457 дн. тому
Если верить характеристикам господина "Тиждень без лохов", то тогда окажется, что главный "лох" - Юрий Макаров, который нанял этот зоопарк. Он в первую очередь,как руководитель, должен нести ответственность за профпригодность своих сотрудников, да и за скандалы внутри коллектива. Так, что рьяно защищающий Макарова человек, его серьезным образом подставляет. Это значит, что зоопарк, как раз остался, а все другие ушли.
G.B.
5457 дн. тому
Для опустившихся до брани сотрудников Тижня. Ребятушки, правда, что деньги не пахнут? От кого бабло прет топ-менеджменту, кто мелкими подачками кормит редакционных рабов - для вас, для ваших желудков все равно. Когда же вам указывают - вся ваша бурная журналистская деятельность - дерганье марионеток на ниточках спецпроекта соседней страны, тогда воете оскорбленно с применением ненормативной лексики теневых ваших хозяев. Ничтожно все это...
Слон Вася
5457 дн. тому
Тиждень без Лохов Я так полагаю, что Человек по ником "Тиждень без лохов" - это как раз человек, который в 10-ку уволенных и ушедших не входит, именно поэтому он позволяет себе оценивать профессиональный уровень уволенных. Уверен, что многие с его рефлексиями не согласятся, большинство из этой десятки я знаю лично - прекрасные люди. Да и выглядит это как нервный срыв. Спокойнее себя веди.
Fiu
5457 дн. тому
"Вы ни кому не нужны кроме самих себя!" - ви певні, що саме так правильно пишеться вашою мовою?
Тиждень без Лохов
5457 дн. тому
Уучху.....ю: Буддизм, кокаин, Че Гевара! О чем ты пишешь? Недоумок! Кто ты? Займи своём место, Витек, в череде развивающихся!Скандалист без мозгов. Логику изложения мысли потрудись изучить. Быку Васе: Тебе плохо платят? Или ты не знаешь как применить свои силы? Чего ты сюда пишешь? Какое тебе дело? Или твой айпишник сюда выложить? Хватит поносить! Успокойтесь! Вы ни на что не способны повлиять! Вы ни кому не нужны кроме самих себя!
я всё сказал
5457 дн. тому
ну вы меня теперь хоть четвертуйте, но я никогда не поверю, что такое пристальное внимание Телекритики к Украинскому тыжню случайно. Уже и Гузь молчит, и его коллеги по несчастью тоже "взяли паузу", а Телекритике не ймётся. неужели не видно, что материал подаётся с явной поддёвкой УТ. и если я еще как-то могу понять ущемленное самолюбие бывших работников журнала, то Телекртика-то чего? кто заказл УТ, признавайтесь {CENSORED}
Тиждень без Лохов
5457 дн. тому
Ответ для G.B.: G.B. - полный безвозвратный {CENSORED}, закончил интеллектуально развиваться в 7 классе. Ответ для Fiu: Fiu, забыл, в какой стране живешь? Сколько денег в своей жизни ты считал? Наверное в руках больше 10 тыс. долларов и не держал. Забыл, кто заказывает музыку? Ответ для Yale: 1. Роман Кульчинский показал низкие креативные и организаторские способности. 2. Павел Солодько - понтов больше, чем работы. 3. Бондаренко - параноик. 4. Лукьянчук - не разбирающийся в причинах и следствиях экономических процессов человек (якобы специалист), не интересно и не актуально. 5. Зикора - зацикленный на собственной важности нарцисс. 7. Ну а журналист отдела новостей (по совместительству {CENSIRED}) Кифичак, по-моему, первая узнает об изменении цен на {CENSORED}. Уволена вовремя, а то бы {CENSORED}. 8. Бабинец - много пафоса из ничего. 9. Гузь - о тебе уже и так много написано, тебя просто жаль, поюзали тебя и одни и другие. Желаю успехов в новой профессии, {CENSORED}. Так что улыбаемся и машем, пингвины! Украина - страна безграничных возможностей! Любите ее! А не ищите виновных в вашем лузерстве, слабостях, "придурках-руководителях"! А если не можете, то {CENSORED}
Уучхе
5457 дн. тому
Как я и обещал месяц назад, очередной скандал в УТ. Товарищ собственник Роман Цуприк не может без скандалов. Если не за сотрудниками подсматривать, то кого-нибудь обвинить в "антигосударственной" деятельности. Сперва команда Кульчинского (создавшая, между прочим, журнал с нуля), потом редакционная профсоюзная ячейка, теперь вышел на уровень Президента и Кабмина. Обещает выйти на мировой уровень. Поскандалим? :)
Перевертач Пінгвінів
5457 дн. тому
Хоч би посоромились так нахабно брехати, параноїки. Ви спочатку в колективі почуття страху позбудьтеся ( а не секрет що воно тільки прогресує), а потім уже дивіться в очі людям, та цидулки свої строчіть.
Слон Вася
5457 дн. тому
ЫЫЫЫЫ Мокаров и Цупрег родили очередной креатиф. Многа букаф, КГ/АМ, кристально чистое говно)) Вам уже никто не верит, прекратите нести ересь
король
5457 дн. тому
да кому нужен этот нацистский агитпроп?
Fiu
5457 дн. тому
І гірко й смішно. Вперте небажання хазяїв журналу вирішувати трудові конфлікти в рамках законів і процедур дійсно може привести до закриття цілком непоганого видання - черз їхню ж упертість.
G.B.
5457 дн. тому
Дивно, чому топ-менеджмнент "Тижня" в першу чергу не поскаржився на "утиски" своїм фінансистам з ФСБ РФ?
Колега Йеля
5457 дн. тому
Любі "українські українці", фундатори і спонсори "ТИЖНЯ"! Якщо ви вплуталися в якусь оборудку з вітчизняними медіа-інвесторами, не залучайте, будь-ласка, до ваших фінансових розборок ваш конфлікт з журналістською профспілкою. Дайте краще адекватну відповідь - чому ви так любите стежити за тим, що у блогах і пошті пишуть про вас ваші журналісти?
Yale
5458 дн. тому
Починаючи із січня 2009 року, журнал "Український тиждень" залишили: 1. Головний редактор Роман Кульчинський. 2. Заступник головного редактора Павло Солодько. 3. Редактор відділу політики Анатолій Бондаренко. 4. Редактор відділу економіки Сергій Лук"янчук. 5. Оглядач, спецкор Антон Зікора. 6. Спецкор (фактично - в.о. редактора рубрики "Соціум") Марія Старожицька. 7. Журналіст відділу новин Вероніка Кіфічак. 8. Оглядач (фактично в.о. редактора) відділу політики Анна Бабінець. 9. Оглядач відділу економіки Сергій Гузь. А кому заважали і на чий млин лили воду ці співробітники? Ась, пане Макаров?
Вася
5458 дн. тому
По письму легко увидеть уровень редакции "Украинского тиждня". Успехов всем!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду