Телеменеджери просять Комітет ВР з питань свободи слова захистити їх від Нацради

16 Квітня 2008
20198
16 Квітня 2008
18:52

Телеменеджери просять Комітет ВР з питань свободи слова захистити їх від Нацради

20198
Телеменеджери просять Комітет ВР з питань свободи слова захистити їх від Нацради

Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні, що відбулося 16 квітня 2008 року, розглянув питання, яке з’явилось у проекті порядку денного напередодні – «Актуальні проблеми телерадіомовлення в Україні та шляхи їх подолання». Питання розглядалося за участі керівників та юристів каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, Нового каналу і  ТЕТ, які у своїх виступах окреслили проблеми, що заважають їм працювати і творчо розвиватися. Хід засідання фіксувала незвично велика кількість телекамер.

 
Генеральний директор ICTV Олександр Богуцький у своєму виступі торкнувся мовного питання. «Суперечливість статей Закону України "Про ТБ і РМ" дає можливість Національній раді з питань телебачення і радіомовлення трактувати закон так, як вона вважає за потрібне, – сказав він. – Зокрема, якщо в законі написано не менше 75%, то це для Нацради означає і 80 % і 85%». На думку пана Богуцького (який, як відомо, є неформальним керівником групи телеканалів Віктора Пінчука), прикриваючись цим питанням, Нацрада протягом декількох місяців блокує продовження ліцензії Новому каналу. Олександр Богуцький закликав Комітет ініціювати внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які «дозволять мовникам почуватися захищеними», – зокрема, спираючись на рішення Конституційного Суду України, дозволити субтитрування телефільмів.
 
Генеральний директор «1+1» Максим Варламов зазначив, що 23 квітня на черговому засіданні Національна рада має розглянути питання щодо остаточних результатів перевірки каналів «Інтер», «1+1», НТН, «Україна» та Нового каналу. Як уже повідомляла «ТК», рішення про винесення цим каналам попередження через порушення мовних норм поки що прийняте Нарадою за основу. «Я вважаю, що питання мови має регулюватися тільки законами України, а не підзаконними актами», – сказав пан Варламов, і також закликав внести зміни до законодавства. Максим Варламов також натякнув, що у разі отримання попередження його канал готовий судитися з Нацрадою.
 
Генеральний продюсер телеканалу «Інтер» Ганна Безлюдна закликала членів комітету «посприяти телеіндустрії», послухавшись закликів представників індустрії. «Ми повинні думати про глядача, а втручання регуляторного органу не дає нам творчо розвиватися», – сказала вона.
 
Голова правління Нового каналу Ірина Лисенко закликала депутатів встановити єдині правила для всіх, хто діє на медійному ринку – як мовників, так і регуляторного органу. Голова правління каналу ТЕТ Григорій Тичина назвав дії Нацради цензурою. Були й конкретні пропозиції: зокрема, голова правління СТБ Володимир Бородянський запропонував надати преференції для виробників українського телекіно.
 
Обговоривши виступи топ-менеджерів телеканалів, депутати вирішили звернутися до Національної ради із проханням перенести запланований на 23 квітня розгляд питання про покарання мовників, а у разі неможливості – провести спільне засідання за участю представників комітету. Перший заступник голови комітету Андрій Шевченко запропонував депутатам і керівникам каналів провести спільну зустріч за круглим столом із членами Національної ради. Вони також готують попереджувального листа до Нацради про неприпустимість відмови у продовженні ліцензій телеканалів без поважних причин.
 
Крім того, за словами народного депутата Миколи Баграєва, народні депутати намагатимуться внести до чинного Закону «Про телебачення і радіомовлення» низку поправок, покликаних полегшити життя мовників.
 
За словами народного депутата Святослава Вакарчука, діалог між керівниками телеканалів і депутатами дає більше відповідей на запитання, ніж якби це питання обговорювалось лише між членами комітету. На його думку, «неякісне втручання регуляторного органу є наслідком того, що Україна – молода держава, що не має міцних традицій демократизму». Проте пан Вакарчук наголосив і на «цинічній позиції телеканалів щодо мовного питання, яка заважає робити спільну справу».
 
Детальний звіт про засідання Комітету із виступами телевізійних менеджерів читайте завтра.
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20198
Читайте також
17.04.2008 14:25
Світлана Остапа
32 772
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вітренко Н.М.
5851 дн. тому
А де ж ви були, качальщики прав навчатися рідною мовою, коли скорочували українські школи в Україні - методично, наполегливо, з року в рік? Аж поки в деяких обласних центрах не довели їхню кількість до 1 (або 0)?
Leon
5856 дн. тому
Скоро.Новий майдан.Боже борони ,щоб менти не застосували танки та вогнепальну зброю. Бо терпіти вже годі.
Будьте внимательны
5856 дн. тому
Гаспада. Точнее гаспадин хароший. В этом материале ни слова о министре образования.Смею заметить министр у нас - Иван Аляксандрович Вакарчух.А Святослав Иванович Вакарчух - певец. И по совместительству народный депутат.И по стечении обстоятельств сын Ивана Ляксандровича-министра.Так что в контексте даной публикации -право человека учиться на родном языке, не актуально.
Снять Вакарчука
5856 дн. тому
Циничные действия Вакарчука, а не телеканалов. Человек имеет право учиться на родном языке, пан Вакарчук! Гнать метлой такого главу Минобраза!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду