Нехтуючи кворумом

28 Січня 2010
53249
28 Січня 2010
17:11

Нехтуючи кворумом

53249
Нацрада підбила підсумки конкурсу ефірних телечастот, проти результатів якого уже відкрито виступили Шевченко, Курус і Головатенко
Нехтуючи кворумом

27 січня, в середу - традиційний день засідань Національної ради з питань телебачення і радіомовлення - регуляторний орган провів одразу два засідання. Перше - ранкове, про яке було повідомлено на сайті й на яке були запрошені представники компаній і громадськість. Друге - вечірнє, про яке ТК дізналася методом сарафанного радіо. Кореспондент ТК вирушив до регуляторного органу перевірити все на власні очі.

 

Трохи історії

Рішення про оголошення конкурсу на вільні телерадіоканали Нацрада ухвалила 30 вересня, виставивши на нього 15 радіочастот радіо «Мелодія» і 92 нові телечастоти з малопотужними 10-ваттними передавачами. Однак згодом суд за позовом акціонерного товариства «Онікс» (радіо «Мелодія») заборонив виставляти його частоти на конкурс, тож 9 жовтня регуляторний орган опублікував оголошення, у якому йшлося лише про телевізійні присвоєння.

 

Відтак, загалом на конкурс було виставлено 92 частоти з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Як з'ясувалося вже 27 січня, три частоти (у Нікополі, Бердичеві й Олександрії) були відкликані, тому що вони закріплені за цифровим мовленням у четвертому і шостому мультиплексах. «Наскільки я розумію, їх помилково виставили на конкурс. Це не вперше, коли ми під час розгляду підсумків конкурсу знімаємо частоти, оскільки наші служби виявляють, що є завади або щось інше», - згодом пояснив ТК Андрій Мирошніченко.

 

Тож фінальна кількість пропонованих частот - 89. Участь у конкурсі взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 425 заявок. Найбільше заявок - на всі 10-ваттники - подали ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (ТВі) і ТОВ «Сейлз Хаус Альтернатива» (новий телепроект Бориса Фуксмана).

 

Підбиття підсумків розпочалося 16 грудня. У той день члени Нацради встигли заслухати програмні концепції 42-х учасників. У засіданні була оголошена пауза, яка вимушено затяглася, оскільки в той же день, 16 грудня, ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (телеканал ТВі) подало адміністративний позов до Київського окружного адміністративного суду щодо оскарження рішення про оголошення конкурсу. І суд на забезпечення позову прийняв ухвалу, що забороняла Нацраді вчиняти будь-які дії, пов'язані з конкурсом.

 

У позовній заяві ТВі ішлося про те, що «проведення Національною радою конкурсу та винесення рішення про надання ліцензії на мовлення унеможливить відновлення порушеного права позивача на отримання ліцензії на вільні канали мовлення. ТРК "Телерадіосвіт" звернулася до відповідача із заявами про отримання ліцензій на мовлення з використання вільних телеканалів. Всупереч цьому після отримання звернення відповідачем було оголошено конкурс».

 

Генеральний директор ТВі Микола Княжицький тоді мотивував цей вчинок тим, що його компанія боялася монополізації ринку телевізійної реклами з боку груп, «які займають монопольне або близьке до монопольного становище на ринку».

 

За неофіційною інформацією, саме Княжицького вважають автором схеми прорахунку 10-ваттничків. Відповідно, його канал і мав отримати комплект таких частот на конкурсі. Комплект, але не всі з прорахованих - частина з них мала піти, як-то кажуть, «на потреби ринку». Однак з появою в складі регуляторного органу нового члена - Оксани Головатенко з групи «Інтер» - поповзли чутки, що розстановка сил нібито змінилися й переможцем має вийти «MTV-Україна». Нібито саме така можливість монополізації і змусила ТВі піти до суду.

 

Згодом у Київському окружному адміністративному суді з'явився ще один позов щодо конкурсу від невідомого громадянина Сколоти Ярослава Юрійовича проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про визнання протиправними її дій. І суд так само виніс ухвалу про заборону вчинення будь-яких дій щодо конкурсу. Утім, до розгляду обох справ поки не дійшло - після декількох перенесень суд мав їх розглядати 8 і 9 лютого.

 

Як усе було

Увечері 27 січня ТК дізналася про підбиття підсумків конкурсу й вирушила на Прорізну, 2. Була 18 година, охорона пропускати не хотіла, однак зв'язавшись із начальником відділу зв'язків зі ЗМІ та громадськістю, ваш автор все-таки отримала перепустку.

 

Засідання справді тривало. На момент приходу кореспондента ТК члени Нацради визначалися з переможцем по 54 ТВК у Тернополі (65-те питання).

 

У залі були присутні п'ятеро членів Нацради: Андрій Мирошніченко, Юрій Плаксюк, Віктор Понеділко, Тетяна Лебедєва і Тетяна Мокріді, котра два місяці перебувала на лікарняному (до речі, на засідання вона прибула все ще в гіпсі), а також декілька працівників апарату. Не було Віталія Шевченка, Ігоря Куруса й Оксани Головатенко.

 

Уп'ятьох члени Нацради по черзі заповнювали бюлетені для голосування, коли до залу увійшла помічниця Оксани Головатенко й повідомила, що має її заяву, яку просить зачитати. Андрій Мирошніченко не дозволив, але прийняв заяву й долучив її до протоколу. Після завершення голосування й початку підрахунку голосів він озвучив документ від пані Головатенко.

 

«27 січня після 16:00 я випадково дізналася про скликання позачергового засідання. Оскільки про друге засідання мене ніхто не повідомляв, я не змогла бути на ньому присутня», - йшлося в заяві. Також Оксана Головатенко написала, що дізналася про відсутність кворуму на засіданні, що, на її думку, є грубим порушенням закону про Національну раду, зокрема ч. 4 ст. 24 (засідання Національної ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів Національної ради). Заява завершувалася словами про рішучий протест члена Нацради проти цього.

 

Андрій Мирошніченко одразу відреагував на звернення своєї колеги: «Напевно, пані Головатенко не знала, що з нами спершу був присутній ще Віталій Шевченко. До того ж, ми не відкрили нове засідання, а продовжили засідання, у якому була оголошена перерва. Саме Віталій Федорович колись на засіданні підтримав позицію: якщо засідання відкрите, воно може продовжуватися і в присутності п'яти членів. Я вважаю себе його наступником і теж підтримую цю позицію. Крім цього, 16-та година є робочим часом, тому члени Національної ради мають знаходитися на робочих місцях». Прозвучала ще й непротокольна репліка Віктора Понеділка, що саботаж засідань є неприпустимим...

 

Тим часом усі бюлетені були заповнені. У підсумку переможцями конкурсу стали 17 компаній, причому на трьох частотах були визначені одразу по два переможці: загальнонаціональний мовник (отримує 21 годину ефіру на добу) і локальний (отримує 3 години ефіру на добу), які мають узгодити сітки мовлення. Такими партнерами стали ТОВ «ТРО "Мульті медіа сервіс"» (К1) із Творчим об'єднанням «Коростеньтелебачення» (м. Коростень Житомирської обл.), ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (ТВі) з ПП «ТРК "НЕМО"» (м. Біла Церква Київської обл.) і ТОВ «ТРК "Експрес-інформ"» (5 канал) з ТОВ «ТРК "Подолянин TV"» (с. Абрикосівка Хмельницької обл.). До речі, після першого підрахунку «Подолянин TV» набрав лише три голоси й переможцем не став, але згодом, як повідомили ТК, перерахували й побачили неточність, тож компанія поділила частоту в Кам'янці-Подільському з 5-м каналом.

 

Найбільше нових присвоєнь отримав ТВі - 33, а на другому місці - 5 канал, дві юридичні особи якого разом здобули 26 присвоєнь. Між іншим, ТВі таким чином покрив Крим, Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Донецьку (4 міста), Житомирську (2 міста), Закарпатську, Запорізьку (2 міста), Київську (2 міста), Кіровоградську, Луганську, Львівську, Одеську, Полтавську (2 міста), Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську (3 міста), Чернігівську (2 міста) і Чернівецьку області. На попередньому конкурсі телеканал здобув ефірні ліцензії в Криму, Івано-Франківській і Чернівецькій областях і став регіональним мовником. Нині ж його покриття охопило вже 24 регіони (усі, крім Миколаївської області).

 

Назва компанії

Кількість поданих заявок

Кількість виграних частот

ТОВ «ТРК "Телерадіосвіт"» (ТВі)

92

33

ТОВ «Сейлз Хаус Альтернатива»

92

0

ВАТ «Телеканал "ТОНІС"» (ТОНІС)

66

2

ПІІ у формі ТОВ «ТРК "НБМ"» (5 канал)

32

17

ВАТ «Київтелемонтаж» («Мегаспорт»)

27

4

ТОВ «Телестудія "Служба інформації"» (НТН)

24

9

ТОВ «Музичне телебачення» («MTV-Україна»)

23

0

ТОВ «Гравіс» («Сіті»)

20

2

ТОВ «ТРК "Експрес-інформ"» (5 канал)

20

9

ТОВ «ТРК "Музика ТВ"» (Enter)

20

0

ТОВ «ТРК "Кіно ТВ"» (Enter Film)

19

2

ЗАТ «ТРК "Інтервідео-Київ"» (К2)

17

2

ТОВ «ТРО "Мульті медіа сервіс"» (К1)

16

3

ЗАТ «ММЦ-СТБ» (СТБ)

9

2

ТОВ «Новий канал» (Новий канал)

3

2

ТОВ «ТРК "ГОК"» (м. Комсомольськ Полтавської обл.)

3

0

ТОВ «ТРК "Ритм"» (м. Рівне)

3

1

ТОВ «ТРК "Дельта"» (м. Суми)

3

0

ТОВ «ТРК "Академ TV"» (м. Суми)

3

0

ТОВ «ТРК "Радіо Мережа"» (м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.)

2

1

ПП «Студія Калина» (м. Новоград-Волинський Житомирської обл.)

2

0

ТОВ «ТРК "ЮГ"» (м. Бердянськ Запорізької обл.)

2

0

ТОВ «ТРК "Азовська хвиля"» (м. Бердянськ Запорізької обл.)

2

0

ПП «ТРК "НЕМО"» (м. Біла Церква Київської обл.)

2

1

ТОВ «Незалежна ТРК "ІРТА"» (м. Луганськ)

2

0

ТОВ «ТРК "Медіа-Юг"» (м. Одеса)

2

0

Харківська ОДТРК (м. Харків)

2

0

Чернівецька ОДТРК (м. Чернівці)

2

0

Чернівецька асоціація комерційної телекомпанії «ТВА» (м. Чернівці)

2

0

ТОВ «ТРК "Мікс"» (м. Луцьк Волинської обл.)

1

0

ТОВ «Талан ЛТД» (м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.)

1

0

ПП «ТРК "САМ"» (м. Коростень Житомирської обл.)

1

0

Творче об'єднання «Коростеньтелебачення» (м. Коростень Житомирської обл.),

1

1

ДП «НАЕК "Енергоатом"»

1

0

Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина» (м. Івано-Франківськ)

1

0

ТОВ «УНІАН-ТБ»

1

0

ЗАТ «Телевізійні кабельні мережі "Всесвіт"» (м. Первомайськ Миколаївської обл.)

1

0

ПП «ТРК "Смайл"» (м. Тернопіль)

1

0

ТОВ «ТРК "Подолянин TV"» (с. Абрикосівка Хмельницької обл.)

1

1

Хмельницька ОДТРК «Поділля-центр» (м. Хмельницький)

1

0

ТОВ «ТРК "Антена"» (м. Черкаси)

1

0

ТОВ «ТРК "Антена-плюс"»(м. Черкаси)

1

0

 

Усі переможці були визначені п'ятьма голосами - необхідним мінімумом для ухвалення рішень. Детальніше з підсумками голосування по кожному претенденту можна ознайомитися тут.

 

Переможцям буде нарахований ліцензійний збір відповідно до «старої» методики, оскільки конкурсна процедура розпочалася ще торік. Відповідно, частоти обійдуться мовникам на порядок дорожче, ніж могли б обійтися якби до нарахування ліцензійного збору було застосовано поправки до закону, що набули чинності з 1 січня 2010 року. Щоб «здешевити» ліцензії, треба було змінити умови конкурсу, а це означало фактично новий конкурс, який уже неможливо було оголосити.

 

«Я думаю, що цей конкурс покращив ситуацію з конкуренцією в нашому середовищі, унеможливив монополізацію», - сказав, закриваючи засідання, Андрій Мирошніченко. Він додав, що 27 січня була спроба деяких членів Нацради саботувати позачергове засідання, скликане, як він наполягає, відповідно до закону. Як з'ясувалося, було подання від трьох членів Нацради про проведення в цей день позачергового засідання, яке й було ніби саботоване. На ньому, як потім пояснив ТК Андрій Мирошніченко, хотіли розглянути питання наступного конкурсу і підготовки до пов'язаного з виборами засідання РНБО 2 лютого. «Але відкрити нове засідання без присутності шести членів Нацради ми не змогли», - сказав він.

 

Як це вдалося?

Після закриття засідання Андрій Мирошніченко розповів ТК, що розпочалося воно близько 16:30. На нього він запросив колег sms-повідомленням - традиційним, як він каже, способом. Конкурс вдалося продовжити, оскільки і ТВі, і громадянин Сколота Ярослав Юрійович відкликали свої позови та подали до суду заяви про скасування заходів на забезпечення позовів. 27 січня вони поінформували про це Нацраду листами з копіями відповідних заяв до суду. «Це дало підстави сьогодні ж розглянути питання, як ми й обіцяли: щойно будуть подолані судові перепони, ми одразу проведемо голосування і підіб'ємо підсумки», - уточнив в. о. голови Нацради.

 

«Була домовленість: щойно приходить повідомлення із суду, ми продовжуємо конкурс. Ми мусили працювати оперативно, тому що в нас збігають строки - кінцевий термін розгляду 6 лютого», - додала Тетяна Лебедєва.

 

За словами керівника ТВі Миколи Княжицького, позов відкликали тому, що переконалися в неупередженості Нацради й небажанні монополізації: «У нас були переговори з Національною радою. Члени Нацради звернули нашу увагу на те, що в умовах конкурсу вони вже зафіксували, що цей конкурс оголошується для створення конкуренції на місцевих ринках. Таким чином, члени Нацради пояснили, що вони й не планували віддавати частоти одному монополісту. Це переконало нас, що вони будуть неупередженими під час конкурсу».

 

Тим часом ТК зателефонувала до члена Нацради Віталія Шевченка. Він повідомив, що прийшов до зали, коли засідання вже почалося й обговорювалися питання. «Я коли зайшов, то здивувався, що колеги сиділи в іншому порядку і моє місце було зайняте (на ньому сидів Віктор Понеділко. - ТК). Я навіть подумав, що це просто якась розмова відбувається».

 

На думку Віталія Федоровича, засідання, проведене в такий спосіб, не є легітимним. «Буває, справді, треба швидко засідати. Але коли дізнався, що підводяться підсумки конкурсу - річ, яка має відбуватися максимально гласно, організовано, в присутності керівників компаній, я поінформував колег, що не готовий, оскільки не маю із собою паперів, з якими працював і робив помітки на першому етапі. Як можна підводити підсумки всліпу? У таких речах важливі компанії. За кого ми їх маємо? За лохів чи що? Я звернув увагу, що таке засідання неправомірне, оскільки двох колег немає, і фактично немає й мене, а в законі є чітка норма - правочинне за шести. Перепитав, чи можна таке засідання перекласти і змушений був заявити, що я не можу брати в ньому участь», - розповів він.

 

В Андрія Мирошніченка неготовність Віталія Шевченка розглядати питання конкурсу викликала здивування. «Всі члени Національної ради були готові розглядати це ще 16 грудня і якби не судове рішення, так би і сталося». І він знов-таки наголосив на тому, що кворум потрібен для відкриття засідання, але необов'язковий для його проведення.

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко переконує в протилежному: засідання і прийняття рішення, коли в залі засідання перебуває тільки п'ять членів Національної ради, є незаконним, оскільки вимоги закону про Національну раду щодо кворуму передбачають, що кворум становить шість членів Національної ради і кворум повинен бути наявним протягом всього засідання. «Це дуже довільне трактування - вважати, що достатньо кворуму лише на початку, а потім всі можуть піти і засідання залишається правомочним. Кворум передбачає наявність необхідного мінімуму присутніх, особливо в момент ухвалення рішень», - наголошує пан Шевченко. На уточнення коресподнета ТК, що бували випадки, коли під час засідань члени Нацради виходили із зали і кворум зникав, але засідання продовжувалося, він каже, що формально засідання стає нечинним.

 

За його словами, якщо в момент голосування протягом другої частини засідання не було достатньої кількості членів, таке засідання було нечинним від самого початку, що ставить під сумнів усі ухвалені на ньому рішення. Ті, хто програв у конкурсі, мають всі підстави оскаржити його проведення в суді. «Найменше можна позаздрити компаніям, які стали переможцями конкурсу, оскільки їхні ліцензії дуже легко скасувати судовим рішенням», - резюмує медіаюрист.

 

Утім, головний переможець - ТВі - тільки радіє з підсумків конкурсу. «Тепер у нас буде статус загальнонаціонального мовника, що дасть нам змогу розвиватися в цифрі, хоча не в цьому справа, бо це ще так далеко. Так, ми станемо більшими, але за покриттям, звісно, не наздоженемо "Інтер" чи "1+1". Ми хочемо взяти якісну аудиторію в містах. Тому збільшуватимемо програми власного виробництва, яке потрібно окупити, і ці ліцензії дозволять нам це зробити», - резюмував гендиректор каналу Микола Княжицький. А прес-служба телеканалу розіслала прес-реліз із радісною звісткою про свою перемогу в конкурсі. У ньому цитують генерального продюсера Сергія Дем'янчука, який стверджує, що ТВі показує найшвидшу динаміку зростання аудиторії: протягом 2009 року канал досяг частки 0,7%, а в січні виріс іще на 30%.

 

P.S. Поки готувалася стаття, ТК отримала факсом із Нацради заяву Оксани Головатенко, Ігоря Куруса та Віталія Шевченка про те, що вони відмежовуються від підсумків конкурсу, які було підбито без їхньої участі. Члени Нацради звернулися до компетентних органів з вимогою здійснити перевірку законності рішення від 27 січня про затвердження результатів конкурсу.

 

Фото Яни Новосьолової

 

На фото - Микола Княжицький та Андрій Мирошніченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53249
Читайте також
31.08.2010 17:22
Мар'яна Закусило
66 051
10.06.2010 14:33
Отар Довженко
89 402
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 769
29.01.2010 21:34
Віталій Шевченко, для «Детектор медіа»
42 672
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
5202 дн. тому
Таке враження, що ці люди переслідують свої інтереси, пишучи такі заяви. Справді, треба було на роботі сидіти, тоді б не довелося зараз бульки пускати. Якщо більшість проголосувала - значить, все за законом
Olena
5202 дн. тому
Sitizen, який же пан Кагаловський наближений до Кремля, якщо він був одним з партнерів колишнього глави ЮКОСа!? Та й журналісти ТВі у своїх інтерв'ю завжди наголошують на тому, що працюють не за чиєюсь вказівкою, а навпаки мають можливість висловлюватися неупереджено і вільно. Подивіться бодай одну з власних програм ТВі - Ви там точно не побачите(почуєте,знайдете) "руку Москви".
Sitizen
5202 дн. тому
Результат: всего за 2 года российские олигархи выстроили в стране еще один общенациональный телеканал. Даже украинские олигархи Ахметов и Пинчук потратили на это намного больше времени, сил и здоровья (зять президента Кучмы Пинчук воевал за лицензии более 10 лет). Про деньги за кулисами говорить ничего не буду, только догадываюсь по косвенным признакам резкого обогащения ключевых персонажей. Скажу о другом: вот вам и информационная безопасность страны. Цитирую: "ТВі таким чином покрив Крим, Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Донецьку (4 міста), Житомирську (2 міста), Закарпатську, Запорізьку (2 міста), Київську (2 міста), Кіровоградську, Луганську, Львівську, Одеську, Полтавську (2 міста), Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську (3 міста), Чернігівську (2 міста) і Чернівецьку області. На попередньому конкурсі телеканал здобув ефірні ліцензії в Криму, Івано-Франківській і Чернівецькій областях і став регіональним мовником. Нині ж його покриття охопило вже 24 регіони." Теперь приближенный к Кремлю господин Кагаловский с помощью своего канала получает контроль над информпространством независимой Украины. Редакционную политику поменять и правильно расставлять акценты во время этих и следующих выборов - не проблема. Княжицкий с Сивковичем все сделают. Точно так-же, как и привезти из Москвы новых продюсеров и ведущих. Жирный кусок украинского информпространства продан. Ночью и без кворума. Все остальные (кроме Порошенко) получили ошметки, крохи с барского стола. Чтоб не сильно возмущались. «Поздравляю» РНБО, Президента, СБУ и всех, кто провозглашал европейский курс развития Украины.
Вепря
5202 дн. тому
Ответ Во-во и Хи-хи. таки да, этот конкурс превратили в "во-во" и "хи-хи". Пришли к тому, что эти "во-во" учат нас: "по закону" это когда заседают без кворума, тайно от конкурсантов, привозят на зхаседания людей в гипсе и на больничном, подводят итоги ночью, манипулируют с решениями суда а сами решения принимают 100% голосов - пять из пяти меньше уже нельзя. Как вам такие конкурсы? дурдом. "хи-хи" даже не додумался, что пометки появляются тогда когда люди работают на т о он и конкурс, для этого и заслушивают конкурсантов. А тем, кто имеет установку правильно поднимать руку, заметки не нужны. В самом нацсовете в аппарате говорят, что этот конкурс был жалким зрелищем озадаченных людей и что такого позора не было даже при Холоде.
Хи-хи
5202 дн. тому
Щевченко забыл дома пометки, кто сколько дал за частоты. Память-то у старичка уже не та... Руку ж надо поднимать за тех, кто дал. А Куруса немае, шобы пидказать.
Во-во
5203 дн. тому
Вот именно! Давно пора Шевченко,Курусу и Головатенко по закону действовать. Полностью согласен с Вот так. Особенно умиляют записные патриоты,которые готовы Родину продать за кресла и подачки от Интера. Недаром украинцам никогда не удавалось раньше страну построить из-за таких двуличных предателей,которые вроде и в зале,а "фактически их нет",вроде и националисты,а давно на службе у соседей.
Вот так!
5203 дн. тому
Браво Шевченко, Курус, Головатенко! Ничего против не имею против ТВІ, но уж делайте все по закону!На вас же смотрят люди!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду