РПР закликає владу припинити політичне переслідування голови правління «Центру протидії корупції»

РПР закликає владу припинити політичне переслідування голови правління «Центру протидії корупції»

19 Січня 2018
1657
19 Січня 2018
19:01

РПР закликає владу припинити політичне переслідування голови правління «Центру протидії корупції»

1657
Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає владу припинити політичне переслідування голови правління ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна.
РПР закликає владу припинити політичне переслідування голови правління «Центру протидії корупції»
РПР закликає владу припинити політичне переслідування голови правління «Центру протидії корупції»

Про це йдеться на сайті РПР.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» переконана: поновлення справи проти Віталя Шабуніна та перекваліфікація на статтю з більшою відповідальністю – це продовження політичного тиску на голову правління ГО «Центр протидії корупції», колишнього члена Ради «Реанімаційного пакету реформ», одного з найбільш відомих борців з корупцією в Україні, зокрема, та на громадянське суспільство в цілому.

Ситуація з Шабуніним свідчить і про вибіркове правосуддя, заявляє РПР. У якості прикладу, РПР наводить кілька справ.

«У грудні 2017 року Шевченківський суд Києва визнав Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія, винним і призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном два роки.

7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» поблизу Жулян, коли туди прилетів приватний борт лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука, його охоронці скоїли напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми», яка  перебувала там з метою зафіксувати прямі перельоти Медведчука до Росії. Досі ніхто не покараний.

Окрім того, рік тому Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного, а не кримінального правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті при затриманні з застосуванням сили знiмальної групи програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший". Вiйськова прокуратура кілька разів закривала справу через "відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України … складу будь-якого кримінального порушення", хоча на відео чітко видно, як журналісту та телеоператору заламують руки. Також досі не покарані бійці спецпідрозділу "Беркут", які били журналістів під час Революції Гідності», - нагадує РПР.

На переконання коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ», є усі підстави говорити про спотворення функції правоохоронних органів та використанням їх для залякування активного громадянського суспільства.

РПР закликає органи правосуддя об`єктивно кваліфікувати ситуацію, провести належне і відкрите розслідування, встановити причини інциденту між Віталієм Шабуніним  і  Всеволодом Філімоненком, який представляється журналістом, продемонструвати неупереджений підхід до справи на всіх етапах процесу.

«Реанімаційний пакет реформ» контролюватиме об`єктивність розслідування і надалі докладатиме всіх зусиль для захисту членів коаліції та представників громадянського суспільства.

Нагадаємо, 8 червня 2017 року у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Шабунін ударив Філімоненка, а той облив голову ЦПК з газового балончика. Цей інцидент став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні 2017 року стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі. Проте 16 серпня у Дніпровському відділі поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості), покарання за якою передбачає до трьох років обмеження або позбавлення волі. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

На почтаку 2018 року поліція відновила розслідування в справі Шабуніна та Філімоненка. 15 січня в приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся перехресний допит Філімоненка та Шабуніна.

18 січня слідство перекваліфікувало справу проти Віталія Шабуніна з ч. 2 ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) на ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Покарання за цією статтею передбачає до п’яти років ув'язнення.

Минулого року проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна велася кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії був і відеоблогер Всеволод Філімоненко, який є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшка Сергія Мельничука.

15 січня прокуратура змінила статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну, голові ГО «Центр протидії корупції». Тепер йому, замість ч. 2 ст. 122 ККУ (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), яка передбачає більш суворе покарання – ув’язнення строком до 5 років.

Громадські організації «Детектор медіа» та Інститут масової інформації вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1657
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду