Експертна комісія Держкіно проголосувала проти скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся» (ДОПОВНЕНО)

Експертна комісія Держкіно проголосувала проти скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся» (ДОПОВНЕНО)

18 Квітня 2016
8961
18 Квітня 2016
17:33

Експертна комісія Держкіно проголосувала проти скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся» (ДОПОВНЕНО)

8961
18 квітня Експертна комісія Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна».
Експертна комісія Держкіно проголосувала проти скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся» (ДОПОВНЕНО)
Експертна комісія Держкіно проголосувала проти скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся» (ДОПОВНЕНО)

На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти. За таке рішення проголосували 12 експертів, проти – четверо. Експертна комісія передасть свій висновок Державному агентству з питань кіно.

Засідання за участі 17 членів Експертної комісії (у тому числі – голови Держкіно Пилипа Іллєнка) й авторів серіалу тривало близько двох годин. У результаті перегляду уривків серіалу та тривалої дискусії 12 експертів не знайшли в ньому змісту, що суперечить законодавству України, зокрема статті 15 закону «Про кінематографію». Четверо ж вважають, що серіал містить кадри, що порушують чинне законодавство.

(Наступного дня з уточнених даних стало відомо, що голоси експертів розділилися 11 проти 5.)

Голова Держкіно Пилип Іллєнко не брав участі в голосуванні, але висловив особисту думку в коментарі журналістам по завершенні засідання: «Сьогодні піднімати в такому ключі теми, пов’язані з подіями, що відбуваються на сході країни, – це дуже передчасно. Важливо враховувати, що відстороненого погляду на ці події не може бути. Не можна й не потрібно показувати дві правди, бо війна ще не закінчилася.

Я категорично не згоден із тезою, поданою в серіалі, що будь-яка війна погана. Україна зараз веде оборонну справедливу війну, відстоює свою незалежність, і можливістю сьогоднішньої дискусії ми завдячуємо тим хлопцям, які захищають наше життя та свободу.

Також я думаю, що є потреба робити волевиявлення експертів публічними, щоби кожен відповідав за свою позицію»

Фрагменти, що були представлені авторами серіалу Експертній комісії, будуть опубліковані на YouTube-каналі телеканалу «Україна».

«Це огидна, негарна практика – виривати з контексту будь-що, і на підставі цього, домислюючи те, чого немає, виносити вердикт. Не важливо – чи то книга, спектакль, серіал, фільм, фрагмент картини, - зазначила авторка сценарію «Не зарікайся» Тетяна Гнєдаш після засідання експертної комісії. У відповідь на запитання «Детектора медіа» вона сказала, що припускає, хто був ініціатором цього скандалу, але не захотіла озвучити своє припущення.

Член Експертної комісії, громадський діяч Сергій Оснач був одним з тих, хто голосував за скасування прокатного посвідчення «Не зарікайся». «Я проголосував за заборону цього серіалу, і не вперше. Раніше, коли наша комісія проводила експертизу, я, переглянувши 7-8 серій, був такої ж думки – це антиукраїнський продукт, в якому принижено роль українських громадян під час Майдану та АТО. Там майже немає україномовних громадян, вони десь на третіх ролях. Виходить, що відбувається війна російськомовних людей (переважно, вихідців з Криму) з якимись абстрактними сєпарами. За майже 10 серій я не побачив, що Україна воює з Росією. І все це подається як нинішня реальність», – прокоментував експерт.

«Найогидніший персонаж перших серій – представник прокуратури, що знущається з переселенців, він показаний як абсолютно неадекватна людина. В 66-му епізоді мати українського вояка, намагаючись його врятувати, вдається до кіднепінгу – страшенного злочину. Все це – зневага до вояків АТО та їхніх родин. Це абсолютно неприйнятна ситуація, й адекватна комісія не могла би пропустити це в ефір», – додав пан Оснач.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до члена Експертної комісії, кінознавця Оксани Волошенюк, яка голосувала проти скасування прокатного посвідчення. Вона пообіцяла надати свій коментар письмово.

Членами Експертної комісії Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів є голова Держкіно Пилип Іллєнко, кінокритики і кінознавці Сергій Васильєв, Оксана Волошенюк, Олена Ковальова, Людмила Серебренікова, Микола Слободян, Олександр Шпилюк, мистецтвознавці Тетяна Грущенко, Людмила Новикова, Ольга Пашкова, Оксана Приходько, Георгій Черков, шеф-редактор порталу «Кіно-театр ua» Олексій Першко, психологи Людмила Гриценок, Маріанна Маркова, громадські діячі Віталій Капранов, Олексій Курінний, Сергій Оснач, Максим Ростоцький, політолог Ростислав Мартинюк, Марина Ткаченко.

Нагадаємо, що минулого тижня в соцмережах вибухнув скандал через показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

Із цього приводу Держкіно зібрало засідання експертної комісії з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся».

Крім того Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує цього тижня призначити позапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся».

«Детектор медіа» опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал - Юрія Луканова та Ольги Лень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8961
Читайте також
28.04.2016 15:34
Елена Васильева, для Tsn.ua
1 851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду