Нацрада планує перевірити канал «Україна» через показ серіалу «Не зарікайся» – Артеменко

Нацрада планує перевірити канал «Україна» через показ серіалу «Не зарікайся» – Артеменко

18 Квітня 2016
3706
18 Квітня 2016
11:02

Нацрада планує перевірити канал «Україна» через показ серіалу «Не зарікайся» – Артеменко

3706
Регулятор уже звернувся по експертну допомогу до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді
Нацрада планує перевірити канал «Україна» через показ серіалу «Не зарікайся» – Артеменко
Нацрада планує перевірити канал «Україна» через показ серіалу «Не зарікайся» – Артеменко

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив «Детектору медіа», що на найближчому засіданні 22 квітня Нацрада призначить позапланову перевірку телеканалу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». «У цей четвер ми призначимо перевірку, а вже через тиждень, думаю, розглянемо її результати», - сказав пан Артеменко.

Позапланова перевірка пов'язана зі скандалом, який вибухнув у соцмережах через показ серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина. Нацрада має намір перевірити ці твердження.

Юрій Артеменко висловив упевненість у тому, що в Нацраді набереться достатня кількість голосів за призначення перевірки. «Я вважаю, що з будь-якого резонансного питання ми маємо призначати перевірки. Тут якраз має місце дуже резонансний випадок. І, думаю, всі проголосують за перевірку», - зауважив голова Нацради.

Водночас рішення за результатами перевірки, як прогнозує пан Артеменко, буде дуже складним, оскільки щодо серіалу «Не зарікайся» особисто голова Нацради чув протилежні думки. «Я вже чув різні думки експертів, абсолютно протилежні. Сьогодні, наприклад, із Нацрадою захотіли зустрітися представники каналу Україна”. Я зустрінуся, але сперечатися не буду. Вважаю, що члени Нацради мають сперечатися та ухвалювати рішення публічно під час засідання, а не на кулуарних зустрічах. Тож думаю, що рішення буде досить складним і неоднозначним», - сказав «Детектору медіа» голова Нацради.

Нацрада також звернулася по експертну допомогу щодо оцінки серії № 66 серіалу «Не зарікайся» до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді, які планують у найкоротші строки розглянути це питання. Нацраду цікавить наявність/відсутність ознак порушень статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 та 15-1 закону «Про кінематографію», а також ознак розпалювання ворожнечі та зазіхання на територіальну цілісність України.

Раніше член Нацради Сергій Костинський повідомив у Facebook, вже наступного дня після трансляції серії № 66 серіалу «Не зарікайся» контрольно-аналітичне управління Національної ради зробило відповідний моніторинг та підготувало доповідну, на підставі якої наразі готується проект рішення, який буде внесено на засідання Національної ради.

Пан Костинський також повідомив, що ще 18 лютого Національна рада, на підставі скарг громадян на серіал «Не зарікайся», направила запит до Державного агентства України з питань кіно для вжиття заходів у межах компетенції. «Наразі очікуємо на рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів щодо долі прокатного посвідчення, яке було видане ТРК "Україна" на цей серіал», - написав він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду