ІМІ зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні за минулий тиждень

ІМІ зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні за минулий тиждень

9 Грудня 2014
4584
9 Грудня 2014
09:36

ІМІ зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні за минулий тиждень

4584
ІМІ зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні за минулий тиждень
ІМІ зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні за минулий тиждень

У період із 29 листопада по 5 грудня Інститут масової інформації зафіксував вісім випадків порушення свободи слова в Україні: два випадки в категорії «Фізична агресія», один випадок інтернет-тиску та п'ять випадків в категорії «Захист свободи слова».

 

«Фізична агресія»

 

Дніпропетровський журналіст - редактор сайту «Дніпропетровський акцент» Вадим Климентьєв - вважає, що його мали намір використати в інформаційній війні. Зокрема, він заявляє, що стикається із перешкоджанням його діяльності, оскільки його сайт перестав працювати. Проте, як пояснили журналісту у службі хостингу, це нібито було пов'язано із технічними причинами, які не могли усунути.

 

Після розгляду судової справи за позовом екс-заступника Управління МВС України в Івано-Франківській області щодо визнання його звільнення незаконним та поновлення на посаді журналісту ТРК «3 студія» Володимиру Гарматюку заборонили знімати інтерв'ю в коридорі суду.

 

 «Інтернет-тиск»

 

Блогеру сайту «Цюрупинск Online» (Херсонська область) Дмитрові Воронову надходять смс-повідомлення з погрозами.

 

«Захист свободи слова»

 

Близько 20 запорізьких медіа підтримали звернення представників Інститут масової інформації та заяву руху «Стоп цензурі!» про недопущення створення Міністерства інформації України як нового органу пропаганди, діяльність якого спрямована на утиск свободи слова.

 

У Миколаєві десять редакцій засобів масової інформації та 17 журналістів підписались під відкритим зверненням до Президента України, прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з вимогою зупинити процес створення так званого Міністерства інформаційної політики України, вбачаючи в цьому спробу наступу на свободу слова, державного втручання та контролю за ЗМІ.

 

У Кіровограді на акцію протесту проти «Міністерства правди» вийшло близько 50 журналістів. Вони переконані, що створення такого міністерства завдасть значної школи свободі слова в Україні.

 

Представники ЗМІ Сумської області звернулися до керівництва держави з вимогою негайно припинити процес створення Міністерства інформаційної політики України та ліквідувати посаду міністра інформаційної політики.

 

Керівник Чернівецького осередку Незалежної медіа-профспілки України Вадим Пелех надіслав в УМВС у Чернівецькій області відкрите звернення щодо бездіяльності правоохоронців у розгляді справ, що стосуються журналістів області.

 

 

 

 

Світ звіт ІМІ підготував у рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

 

Нагадаємо, з 22 по 28 листопада Інститут масової інформації зафіксував сім порушень свободи слова в Україні. Загалом з1 березня по 30 листопада в Україні ІМІ зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 - у Донецькій та 89 - у Луганській областях.

 

Як писала ТК, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію медійників і журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, «Репортери без кордонів».

 

В Україні проти створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежна медіа-профспілка України.

 

Низка акцій протесту проти створення міністерства пройшла в регіонах: у Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4584
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду