Мінінформполітики хоче займатися свободою слова, реєстрацією ЗМІ та держстандартами телевиробництва (ДОКУМЕНТ)

Мінінформполітики хоче займатися свободою слова, реєстрацією ЗМІ та держстандартами телевиробництва (ДОКУМЕНТ)

3 Грудня 2014
10747
3 Грудня 2014
16:31

Мінінформполітики хоче займатися свободою слова, реєстрацією ЗМІ та держстандартами телевиробництва (ДОКУМЕНТ)

10747
Мінінформполітики хоче займатися свободою слова, реєстрацією ЗМІ та держстандартами телевиробництва (ДОКУМЕНТ)
Мінінформполітики хоче займатися свободою слова, реєстрацією ЗМІ та держстандартами телевиробництва (ДОКУМЕНТ)

3 грудня новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець на круглому столі в «Українському кризовому медіа-центрі» презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, яке невдовзі має бути створено.

 

Низка пунктів цього документу передбачають втручання в професійну діяльність журналістів. На це звернули увагу присутні на круглому столі журналісти, медіаексперти та народні депутати.

 

 

Зокрема, з-поміж основних завдань міністерства - здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю ЗМІ, незалежно від їх підпорядкування і форми власності.

 

Передбачається, що Міністерство, з-поміж іншого:

- розроблятиме та затверджуватиме державні стандарти телевиробництва;

- здійснюватиме державну реєстрацію друкованих засобів масової комунікації та інформаційних агентств;

- вестиме Державний реєстр ЗМІ;

- запобігатиме нанесенню громадянам України шкоди через неповноту, невчасність та невірогідність інформації та застосування маніпулятивних інформаційних технологій;

- розроблятиме та затверджуватиме стандарти професії у сфері медіа та інформації;

- проводитиме спеціальну перевірку осіб, які претендують на державні посади;

- призначатиме на посади директорів, заступників директорів, головних редакторів державних ЗМІ

- забезпечуватиме свободу слова в Україні.

 

За словами пана Стеця, він розробив цей документ ще у 2007 році і у 2009 році пропонував його до розгляду коаліції фракцій НУНС і БЮТ у парламенті 6-го скликання.

 

«Якби тоді було створено Міністерство інформаційної політики, можливо, ми б не програли інформаційну боротьбу і не втратили людей у Криму та в окупованих територіях Донбасу», - вважає він.

 

Зі слів пана Стеця, шість місяців тому, у червні 2014 року дискусія про доцільність створення окремої установи, яка буде опікуватися державної інформаційною політикою відновилася. «У нас була дискусія з урядом і моїми колегами по Нацгвардії та МВС про доцільність створення такої установи. Така дискусія тривала до обрання нового парламенту. Втілення дискусії відбулося вчора під час голосування за новий український уряд», - сказав пан Стець.

 

У процесі створення проекту положення Юрій Стець «послуговувався досвідом Великобританії, Франції, Ізраїлю та Сполучених Штатів Америки».

 

«На створення такого міністерства мене і моїх колег наштовхнув досвід Великобританії і Франції, де були створені подібні міністерства під час Першої світової війни та відновлено ці міністерства у 1938 році перед Другою світовою війною. І саме досвідом цих країн, і тим, як воно працювало в Ізраїлі, ми послуговувалися, коли створювали положення», - розповів він.

 

Юрій Стець запевнив, що це проект положення, який ще буде обговорюватися: «Я планую зустрічі та круглі столи організувати до кінця тижня з представниками неурядових організацій, наших зарубіжних партнерів, медіаменеджерами. Тільки після обговорення і заслуховування пропозицій я буду вносити на розгляд Кабінету Міністрів постанову про положення про Міністерство інформаційної політики».

 

Також пан Стець повідомив, що в Міністерстві інформаційної політики будуть три департаменти, які займатимуться інформаційною політикою, інформаційною безпекою та внутрішньою комунікацією між органами влади.

 

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію медійників і журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10747
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ваа
3403 дн. тому
Сидит Мустафа вместе со своими борцами за свободу слова и думает: "Что бы сказал я, если бы такое "министерство" создал Янык? Всех бы поднял! Мир бы вертелся вокруг геббельсовской пропаганды юного стеца. А сейчас... Что же мне делать сейчас? Как же быть с совестью?" И тут раздается голос из поднебесной Рады: "Знаем, что делать с совестью. Засунь ее себе в жопу!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду