Чернівецькі організації НМПУ і НСЖУ скаржаться, що міліція не розслідує злочини, скоєні проти ЗМІ

Чернівецькі організації НМПУ і НСЖУ скаржаться, що міліція не розслідує злочини, скоєні проти ЗМІ

3 Грудня 2014
2939

Чернівецькі організації НМПУ і НСЖУ скаржаться, що міліція не розслідує злочини, скоєні проти ЗМІ

2939
Чернівецькі організації НМПУ і НСЖУ скаржаться, що міліція не розслідує злочини, скоєні проти ЗМІ
Чернівецькі організації НМПУ і НСЖУ скаржаться, що міліція не розслідує злочини, скоєні проти ЗМІ

2 грудня Чернівецькі обласні організації Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) звернулись з відкритим листом до керівництва УМВС в Чернівецькій області щодо бездіяльності правоохоронців в розгляді справ, які стосуються журналістів області. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на очільника місцевої медіапрофспілки Вадима Пелеха.

 

У спільному відкритому зверненні від обласних організацій НМПУ та НСЖУ зазначено, що останнім кричущим фактом стало зухвалі подвійні пограбування редакції чернівецької газети «Час», які, нагадаємо,   відбулись 22 і 28 листопада.

 

«Незважаючи на те, що подібні протиправні дії проти ЗМІ викликають значний суспільний резонанс, УМВС ні після першої крадіжки, ні після другої не спромоглася надати чіткої оцінки тому, що сталося та повідомити журналістів про хід та результати розслідування», - наголошують журналісти в зверненні.

 

НМПУ і НСЖУ переконані, що бездіяльність правоохоронців призводить до зростання кількості порушень прав журналістів та упевнює злочинців у їх безкарності. Журналісти запропонували керівництву УМВС зустрітися з представниками Чернівецької медіапрофспілки, прозвітувати про розслідування резонансних справ, що робить міліція, аби захистити ЗМІ, та обговорити можливості виходу із низки інформаційних провокацій, в який втягнули і журналістів, і міліцію.

 

Раніше редакція чернівецької газети «Час» звернулася до прокуратури та СБУ з проханням допомогти розслідувати справи пограбування і проникнення до приміщення редакції газети. Редакція зазначила, що «ставить під сумнів професіоналізм місцевої міліції» через її бездіяльність.

 

«Вони не розслідували досі жодного злочину, який чинили недоброзичливці проти редактора, колективу та газети. І все їм сходить з рук. Складається враження, що міліція не тільки непрофесійна, а й, можливо, причетна до цих діянь. За один тиждень до редакції двічі проникли недоброзичливці. Вони порпалися у документах, вкрали три ноутбуки і два монітори, речі та ліки, які збирали для воїнів АТО. Крадіжки вчинені з особливим цинізмом. Ніби кидали виклик газеті та правоохоронній системі всієї України», - йдеться у заяві.

 

Зараз, зауважують в редакції, журналісти не знають, чого чекати далі від злочинців.

 

«Тому змушені звернутися до прокуратури та СБУ допомогти міліціонерам розслідувати справи пограбування і проникнення до приміщення редакції газети "Час". Ми не можемо зрозуміти дії міліції, яка безпорадна перед якимись негідниками. Нам не відомо, чому керівництво УМВС України у Чернівецькій області досі навіть не скликало прес-конференцію чи брифінг щодо ситуації навколо редакції газети "Час". Мовчання з їхнього боку тільки породжує нові питання до них і підозри», - йдеться у заяві газети «Час».

 

Нагадаємо, у ніч на 28 листопада вдруге за тиждень невідомі пограбували офіс редакції газети «Час» у Чернівцях. Журналісти викликали на місце злочину представників міліції. Криміналісти провели огляд приміщення, слідчі опитали свідків та працівників редакції. «Я не можу зрозуміти, що відбувається. Вдруге за тиждень - це виклик або мені, або міліції. Провокують», - сказав шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко.

 

Увечері 22 листопада стало відомо, що невідомі проникли в редакцію чернівецької газети «Час» і викрали два ноутбуки.  Шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко заявив, що пограбування на 100% пов'язане з професійною діяльністю.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2939
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду