Журналісти у Сумах вимагають  негайно припинити процес створення Мінінформполітики

Журналісти у Сумах вимагають негайно припинити процес створення Мінінформполітики

9 Грудня 2014
5654
9 Грудня 2014
09:34

Журналісти у Сумах вимагають негайно припинити процес створення Мінінформполітики

5654
Журналісти у Сумах вимагають  негайно припинити процес створення Мінінформполітики
Журналісти у Сумах вимагають  негайно припинити процес створення Мінінформполітики

Представники ЗМІ Сумської області вважають створення Міністерства інформаційної політики України наступом на свободу слова і звернулися до керівництва держави з вимогою негайно припинити цей процес та ліквідувати посаду міністра інформаційної політики. Про це йдеться у зверненні журналістів до керівництва держави, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

«Створення міністерства є нічим іншим, як наступом на свободу слова в Україні, а сама структура - це, по суті, орган пропаганди, який діяв у радянські часи. Медіа-сфера потребує реальних реформ, а не тотального контролю з боку влади на всіх рівнях!», - заявляють сумські медійники.

 

На переконання сумських журналістів, керівників ЗМІ,  в Україні достатньо бюрократичних установ, які мають закріплені в законодавстві ресурси, щоб боротися з російською пропагандою. Серед таких органів вони називають МВС та СБУ, які «за поданням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення або у рамках кримінального провадження по справах щодо тероризму, пропаганди, фінансування терористичної діяльності мають усі повноваження захищати інформаційний простір України».

 

«Для того, щоб вказані органи почали ефективно виконувати свої функції, ми закликаємо органи влади якнайшвидше провести люстрацію та призначення нових фахівців. Ми звертаємо увагу представників влади на те, що створення органу, що дублює повноваження інших - неприпустиме, особливо в умовах, складної економічної ситуації в країні», - йдеться у зверненні.

 

Сумські медійники вимагають, підтримуючи протести своїх колег в Україні, негайно припинити процес створення Міністерства інформаційної політики України та ліквідувати посаду міністра інформаційної політики.

 

Наразі звернення підписали такі керівники та співробітники ЗМІ Сумської області: Олена Адаменко, газета «Данкор», коресподент; Олексій Захарченко, інтернет-газета «Сотня», редактор; Павло Зленко, «Новини Тростянеччини», головний редактор; Владислав Івченко, газета «Данкор», заступник головного редактора; Віталій Кохан, УНІАН, власний корреспондент; Євген Положій, газета «Панорама», головний редактор; Раїса Стоян, кафедра журналістики СумДУ; Лариса Якубенко, заслужений журналіст України.

 

Документ є відкритим до підписання.

 

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гострокритичну реакцію журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободимедіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістівКомітет захисту журналістів«Репортери без кордонів».

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежна медіапрофспілка України.

 

Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у ЧернівцяхКіровоградіЗапоріжжі, Миколаєві.

 

8 грудня низка українських журналістів та експертів, залучених у роботу з міжнародною аудиторією, висловили категоричну незгоду з ідеєю створення Міністерства інформаційної політики. Про це йдеться в їхньому відкритому зверненні до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду