Опубліковано перші оперативні відео по справі головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви

Опубліковано перші оперативні відео по справі головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви

23 Червня 2017
1448

Опубліковано перші оперативні відео по справі головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви

1448
Ролики, зняті прихованою камерою, виклала у своєму Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган
Опубліковано перші оперативні відео по справі головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви
Опубліковано перші оперативні відео по справі головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви

Генпрокуратура України опублікувала оперативне відео по справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання «Страна.ua» Ігорем Гужвою.

Відеоролики, зняті прихованою камерою, оприлюднила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

«Це (на відео) те джерело, яке пізніше виступить в якості посередника, отримає гроші, мічені гроші, після того візьме їх в сумку, в якій є радіомаяк, по ходу пропаде зображення, очевидно, і з'явиться звук», - пояснив глава ГПУ Юрій Луценко на брифінгу, повідомляє «РБК-Україна».

За словами Луценка, посередник постукає в кабінет Гужви, занесе кошти, той покладе їх в свій портфель, і дочекається приходу оперативних працівників силових органів, мічені гроші знайдуть в його портфелі.

«Це ви побачили епізод домовленості з посередником, наступний епізод - отримання суми вимагання посередником, наступний епізод - занесення отриманого посередником до свого шефа і далі фіксація силовиками саме цих купюр саме в тому місці, саме в тому портфелі. Коли будете дивитися, зверніть увагу на вираз обличчя вимагача під час того, коли зайшли силовики. Дуже красномовне», - додав генпрокурор.

Однак на викладених записах є лише розмова чоловіка, схожого на Ігоря Гужву (сидить спиною), з тим, кого, вочевидь, Юрій Луценко називає посередником. Співрозмовники, сидячи за столиком у кафе, розмовляють про те, скільки коштує зняти з сайту одну або декілька статей, як швидко це можна зробити тощо. При цьому суми, які називаються, засмучують «посередника», він час від часу нарікає, що це дорого, і що таким чином хтось може зостатися «без кусня хліба»…

Нагадаємо, увечері 22 червня в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Ігоря Гужву затримано за підозрою у вимаганні й отриманні 10 тисяч доларів в одного з політиків.

Ігор Гужва заявив, що правоохоронці надали постанову суду про обшук у справі про нібито вимагання грошей у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії. «Пару місяців тому до нас приходили люди від Лінька. Пропонували 20 тис. доларів, щоб ми зняли один матеріал. Ми відмовилися. От відтоді нам і намагаються шити кримінальну справу», - сказав він.

Близько 4-ї ранку 23 червня головного редактора «Страна.ua» Ігоря Гужву правоохоронці доправили до Головного управління МВС України в Києві. Адвокати повідомляють, що Гужву хочуть затримати за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу (затримання на місці злочину або після вчинення злочину) та планують допитати в якості підозрюваного і відправити в ізолятор тимчасового утримання.

Сам Ігор Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація».

Як повідомили в Генпрокуратурі, Ігоря Гужву затримали після передачі грошових коштів у розмірі $10 тис. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання). Під час проведеного в приміщенні редакції невідкладного обшуку гроші були виявлені в портфелі Ігоря Гужви.

Народний депутат з фракції Радикальної партії Дмитро Лінько заявив, що редакція «Страна.ua» шантажувала його та вимагала гроші.

Пообіді 23 червня адвокат Ігоря Гужви Олена Лукаш повідомила, що її підзахисного відправили до ізолятора тимчасового утримання.

Тим часом заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова повідомила, що кілька закордонних інвесторів цікавляться придбанням видання. Раніше, в лютому 2016 року, Ігор Гужва повідомляв, що запускав проект «Страна.ua» за власні кошти та не розкривав імен інвесторів.

Нагадаємо, що також Ігор Гужва є обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести», яку очолював Ігор Гужва). Справа розглядається в суді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1448
Читайте також
09.08.2017 16:15
Артем Захарченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
3 679
23.06.2017 17:23
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
3 951
23.06.2017 14:22
Юрій Луканов
«Детектор медіа»
1 399
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2460 дн. тому
Видео ни о чём. Лигачёва, тебе самой не стыдно ретранслировать такой шлак?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду