Прокуратура спростовує звинувачення «Страна.ua» у поширенні секретних даних у справі Гужви

Прокуратура спростовує звинувачення «Страна.ua» у поширенні секретних даних у справі Гужви

26 Червня 2017
1431
26 Червня 2017
17:11

Прокуратура спростовує звинувачення «Страна.ua» у поширенні секретних даних у справі Гужви

1431
Прокуратура міста Києва називає недостовірною інформацію інтернет-видання «Страна.ua» з приводу оприлюднення у ЗМІ начебто нерозсекречених відеодоказів у розслідувані кримінального провадження стосовно головреда «Страна.ua» Ігоря Гужви.
Прокуратура спростовує звинувачення «Страна.ua» у поширенні секретних даних у справі Гужви
Прокуратура спростовує звинувачення «Страна.ua» у поширенні секретних даних у справі Гужви

Про це йдеться на сайті столичної прокуратури.

«Згадані прокурором у судовому засіданні протоколи за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій – є матеріалами, з яких у передбаченому Інструкцією «Про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні» порядку, на підставі постанови прокурора у провадженні та відповідним погодженням керівника прокуратури - заступника прокурора міста Києва С. Репецького 23.06.2017 знято грифи таємності», - роз’яснює прокуратура.

Відсутність копій вказаних протоколів в матеріалах, доданих до клопотання про обрання запобіжного заходу, за твердженням прокуратури, пов’язано із законодавчою забороною виготовлення таких копій (ч. 3 ст. 254 КПК України).

«Частина матеріалів, продемонстрованих 23.06.2017 Генеральним прокурором України (зокрема, відео-файли з камер відеоспостереження ресторану) – це докази, отримані раніше за запитом прокурора в порядку, не пов’язаному з проведенням НСРД», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Також роз’яснюється, С.Репецький мав повноваження для зняття грифу секретності: «У зв’язку з тим, що 23.06.2017 у м. Житомир Генеральним прокурором України Ю. Луценком проводилась нарада за участю керівників місцевих та регіональних прокуратур, заступника прокурора міста Києва С. Репецького було визначено виконувачем обов’язків прокурора міста Києва. Відповідно до своїх повноважень С. Репецький був уповноважений на здійснення дій, у тому числі погодження рішення процесуального керівника про зняття грифу таємності з частини матеріалів, зібраних під час проведення негласних слідчих дій стосовно І. Гужви».

Раніше видання «Страна.ua» повідомляло, що відеоматеріали, продемонстровані генеральним прокурором Юрієм Луценком, є засекреченими доказами у справі Ігоря Гужви.

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 22 червня в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Ігоря Гужву затримано за підозрою у вимаганні й отриманні 10 тисяч доларів в одного з політиків.

Ігор Гужва заявив, що правоохоронці надали постанову суду про обшук у справі про нібито вимагання грошей у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії.

23 червня головного редактора «Страна.ua» Ігоря Гужву правоохоронці доправили до Головного управління МВС України в Києві.

Сам Ігор Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація».

Як повідомили в Генпрокуратурі, Гужву затримано 22 червня після передачі грошових коштів у розмірі $10 тис. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання). Його затримали слідчі Головного управління Національної поліції в місті Києві за процесуального керівництва прокуратури міста Києва.

Генпрокуратура України опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання «Страна.ua» Ігорем Гужвою. Ролики, зняті прихованою камерою, виклала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у своєму Facebook. На викладених відео було зафіксовано розмову чоловіка, схожого на Ігоря Гужву (сидить спиною), з тим, кого, вочевидь, генеральний прокурор Юрій Луценко назвав посередником. Співрозмовники, сидячи за столиком у кафе, розмовляють про те, скільки коштує зняти з сайту одну або декілька статей, як швидко це можна зробити тощо.

23 червня головному редактору інтернет-видання «Страна.ua» Ігорю Гужві було вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня Шевченківський райсуд Києва обрав посереднику, затриманому разом з керівником інтернет-видання «Страна.ua Ігорем Гужвою, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Раніше прес-секретар столичної прокуратури Надія Максимець заявила, що посередник, затриманий у справі головного редактора видання  «Страна.ua» Ігоря Гужви, пішов на співпрацю зі слідством і дає викривальні покази щодо обставин кримінального провадження.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав затриманому за підозрою у вимаганні головному редактору інтернет-видання «Страна.uа» Ігорю Гужві запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внести 544 тис. гривень застави. Раніше прокуратура просила суд призначити заставу у сумі 3 млн.гривень.

24 червня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган оприлюднила нове відео, на якому зафіксовано зустріч головного редактора «Страна.ua» Ігоря Гужви, якому висунуто підозру у вимаганні грошей,  зі співрозмовником начебто щодо непублікації у виданні компрометуючих матеріалів.

26 червня за головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Ігоря Гужву, арештованого напередодні за рішенням суду, була внесена застава у розмірі 544 тис. грн його заступницею Світланою Крюковою.

На фото - Ігор Гужва на суді

Фото: InfoResist

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1431
Читайте також
09.08.2017 16:15
Артем Захарченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
3 689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду