Чим небезпечні російські серіали

Чим небезпечні російські серіали

20 Вересня 2014
8925
20 Вересня 2014
15:53

Чим небезпечні російські серіали

8925
На таких каналах, як ICTV, «Україна» демонструються переважно фільми та серіали з маріонеточними героями у формі російських міліціонерів, прокурорів, працівників спецслужб, котрі подаються як чесні та всезнаючі, водночас, коли справжні менти, й тут без лапок, запроторюють до автозаків жінок та бабусь, що вийшли на мітинг на підтримку України.
Чим небезпечні російські серіали
Чим небезпечні російські серіали

Хто мав «щастя» спостерігати «російську весну» на Сході України, того б принаймні збентежив (якщо не шокував) той факт, що більша половина мітингувальників була досить молодою. Двадцятирічні хлопці зі щирим завзяттям кричали «Росія, памагі!», тримаючи в руках триколори та прапори компартії.

 

Відкидаючи путінських туристів, котрих масово завозили з російських територій, постає запитання: чому молодь, що постійно мешкає в Україні і знає як «братню» країну, так і тим більше СРСР лише з екранів телевізора, так відчайдушно прагнула в Росію?

 

Відповідь криється в останньому реченні. «Старший брат» розпочав війну проти України задовго до анексії Криму та вторгнення на Донбас. Обмеження на ввезення товарів, засилання агентів у важливі сектори військової та владної галузей свідчать про те, що Кремль розпочав гібридну війну досить давно. Однією зі складових цього процесу була кіноіндустрія, яка обробляла й готувала ґрунт для серйозніших дій.

 

Гадаю, що ідеологічність і певна вихолощеність сучасної російської масової кіноіндустрії не є ні для кого секретом. Глядача «годують» темами й сюжетами, продиктованими і затвердженими в похмурих кабінетах якого-небудь міністерства Правди: село, «менти», Радянський Союз, «вєлікая отєчєствєнная». Красива картинка, за якою криються такі правильні мотто, як «міліція - чесна», «у СРСР було добре», «військові - найхоробріші», «Рассєя - велікая страна».

 

Хоча варто зазначити, що в Росії інколи знімають непогані фільми, більша частина з яких депресивні, жорстокі та «закручені», тому для показу на екранах ТБ не підходять, а колись міліція в серіалах пила горілку, який-небудь Дукаліс, хоча й іронічно, але міг назвати себе «дурнем», у стрічках типу «ДМБ» зображались справжній армійський абсурд і відсутність армії як такої.

 

Нерідко мотто набували іншого забарвлення. Красиву, але одноманітну картинку розбавляли негативом, який стосувався колишніх республік СРСР. Головними «плохішами» тривалий час були прибалти, яких, звичайно ж, ототожнювали з фашистами. Наприклад, у фільмі «День Д» героя Пореченкова захоплюють радикальні латвійські патріоти, котрі хочуть змусити «російського Івана» ліквідувати керівництво власної країни, щоб самим прийти до влади. Звичайно, ці «патріоти» були з бритими головами і в чорному одязі.

 

Щодо українців теж формувався негативний образ. «Хохляндія» в російських фільмах зазвичай репрезентувалась у негативних іпостасях й асоціювалась з тупістю, «геканням», залежністю від Росії, на теренах якої тільки і є нормальна робота, та ворожим ставленням до «братнього» російського народу.

 

Це своєрідне «очорнення» виникало не лише в кіно, але і в деяких мультфільмах: у досить популярному мультику «Альоша Попович і Тугарин Змій» київський князь представлений як злодій, що намагався вкрасти народне золото. Таким чином російська пропаганда промивала мізки навіть дітям, щоб з раннього віку прищепити їм «любов» до того народу, який вона на публіку називала «братнім».

 

Ці всі фільми й мультфільми безперешкодно демонстрували і продовжують це робити на українських телеканалах. У прайм-таймі українці дивились на картинку про щасливий СРСР і героїв-енкаведистів та  тупих «хохлів», дехто плювався, але деякі задумувались: «А, може, це все правда? Чи, може, нам повернутись у СРСР, бо там усе так красиво? Або приєднатись до Росії, бо там чесна міліція та мужні кадети?». Я пам'ятаю, як у 6-7 класі мої однокласники, надивившись серіалу про російський спецназ, бігали по лісам з палицями в пошуках чеченів; таких телевізійних вояк по всій Україні, особливо на Сході, - сотні.

 

Російська пропаганда в кіно, на жаль, зуміла добитись свого - результат її задурманення став одним з інструментів, який активізував сепаратистський рух на Донбасі, в якому брали участь досить молоді люди, котрі бачили як СРСР, так і Росію лише в кіно.

 

Не можна сказати, що Україна не протидіє російській медіа-агресії. Наприкінці липня Нацрада з питань телебачення та радіомовлення закликала «відмовитися від трансляції фільмів, серіалів, програм та іншого продукту, який формує позитивний імідж військових сил, силових структур та військ спеціального призначення Російської Федерації, а також контенту, який може бути сприйнятий як пропагування війни та розпалювання національної ворожнечі». Приблизно в цей же час Державне агентство України з питань кіно заборонило до показу в кінотеатрах двох фільмів - «Піддубний» та «Біла гвардія».

 

Проте телебачення досі транслює російські серіали, пропаганда та «формування позитивного іміджу» «братніх» силових структур у яких нікуди не зникли. На таких каналах, як ICTV, «Україна» демонструються переважно фільми та серіали з маріонеточними героями у формі російських міліціонерів, прокурорів, працівників спецслужб, котрі подаються як чесні та всезнаючі, водночас, коли справжні менти, й тут без лапок, запроторюють до автозаків жінок та бабусь, що вийшли на мітинг на підтримку України.

 

Звичайно, кожен має право дивитись, що хоче, але до значної частини російських фільмів є великі питання. Та чи можна назвати ці агітки фільмами? На жаль, сучасна російська медіа-сфера майже повністю просотана «правильною» ідеологією, яка має маніпулятивне забарвлення і зомбує людей, змушуючи їх завдавати шкоди країні, в якій вони виросли, виходити на різні сумнівні мітинги, захоплювати адмінбудівлі і навіть вбивати заради красивої, але міфічної телевізійної картинки.

 

Арсеній Троян, «День»

Ілюстрація Віктора Богорада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Арсеній Троян, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду