Тріумф телебачення. Інтерв’ю з Катериною Котенко

20 Серпня 2007
3131
20 Серпня 2007
16:01

Тріумф телебачення. Інтерв’ю з Катериною Котенко

3131
У кожної телепрограми є такий критерій, як рейтинг. Але визначення «хто кращий», визнання серед колег також є дуже важливими. Саме тому ІТК, підтримує «Телетріумф».
Тріумф телебачення. Інтерв’ю з Катериною Котенко

Цього року Індустріальний телевізійний комітет знов виступає співорганізатором національної премії «Телетріумф» разом із Національною радою з питань телебачення і радіомвлення. Виконавчий директор ІТК Катерина Котенко розповіла в інтерв’ю «МедіаБізнесу» про бажання залучити до телевізійної трансляції комерційного спонсора, оскільки ІТК фінансує значну частину бюджету конкурсу. Важливою новиною «Телетріумфу-2007» пані Котенко назвала залучення до обрахунку голосів незалежних аудиторів – компанії Ernst & Young.

 

- Яка роль ІТК у «Телетріумфі» цього року?

- Ми співорганізатори і фінансуємо значну частину бюджету конкурсу. Крім того, внесок у вигляді свого ефірного часу і роботи надає учасник ІТК – «Новий канал», який показуватиме церемонію нагородження цього року. Чесно кажучи, ми зацікавлені долучити до телевізійної трансляції комерційного спонсора, бо це дійсно «дороге задоволення».

 

- ІТК заохочує своїх членів брати участь у «Телетріумфі». Чому галузеві премії є важливими для Комітету?

- Тому що це свідчить про стабільний розвиток індустрії. Коли є результати, якими хочеться пишатися, то з’являються і галузеві відзнаки. По-перше, телевізійна індустрія в Україні, в принципі, молода, але вже показує певний розвиток та результати, які потрібно демонструвати, подавати на конкурси. По-друге, люди, що працюють на телебаченні, є творчими особами. Безумовно, у кожної телепрограми є такий критерій, як рейтинг. Але визначення «хто кращий», визнання серед колег також є дуже важливими. Саме тому ІТК, підтримує «Телетріумф».

 

- В Україні є тільки одна експертна телевізійна премія – «Телетріумф». Цього достатньо, на вашу думку?

- В інших країнах є багато різного рівня премій – фестивалів, конкурсів, нагород. Дуже хотілося б, щоб і в нас різноманітні премії множилися. Наприклад, в Росії є «Лучший медиа-менеджер года», і є окрема премія для регіональних компаній. Цього у нас в Україні нема. І це трохи конфліктна ситуація, оскільки продукту регіональної телекомпанії за якістю складно конкурувати з продуктом національного каналу. Так, він може конкурувати за ідеєю, креативом, але за якістю виконання – поки що складно. Як мінімум тому, що у національного телеканалу дорожче обладнання і ширша аудиторія, яку він має зацікавити.

 

- А що Ви думаєте про народну телевізійну премію «Телезірка» від журналу «Теленеделя»?

- Прекрасно, що вона існує. Проте вона орієнтується на все, що виходить в українському ефірі, а не тільки на продукт українських телеканалів. А нас цікавить, в першу чергу, український продукт, бо ІТК рухає вперед українську телеіндустрію.

 

- Які зарубіжні телепремії ви вважаєте авторитетними?

- Російську ТЭФИ, британську BAFFA, американську Emmy.

 

-  Хто має бути організатором таких премій?

- Провідні гравці ринку і галузеві асоціації.

 

- Як зберегти об’єктивність у галузевих преміях?

- Насамперед потрібно дотримуватися прозорості експертного опитування. Звертатися до експертів, які є шановними і відомими. В принципі, ця процедура достатньо пророблена в світі - практикується залучення аудиторів до процесу підрахунку голосів. Прозорість на кожному етапі забезпечить і постійний зворотній зв’язок з тими, хто бере участь у конкурсі. Також можна брати внесок за подачу роботи на конкурс. Ці гроші будуть іти на сплату сталих організаційних витрат: друк анкет, розповсюдження і так далі; і ніхто не закине заангажоованності в інтересах спонсора.

 

- Часто премії використовуються компаніями як промо-інструмент: компанія вішає відзнаку собі на сайт, на магазин, на продукти, використовує у рекламі. Чи використовують нагороджені канали «Телетріумф» у своїх промо-кампаніях?

- Використовують. Але сказати, що значно і широко (як, наприклад, ТЭФИ у Росії), не можна. Певно, причина у тому, що «Телетріумф» ще не має такого значення для телеканалів і глядачів. І ми над цим працюємо.

 

- Цього року вперше відбувалось голосування за номінантів «Телетріумфу» через сайт…

- Так, оргкомітетом створений сайт www.teletriumf.org, де передбачена така функція. До речі, після закінчення експертного голосування, всі відвідувачі сайту мають можливість подивитися через інтернет подані на конкурс проекти.

 

- Для чого було зроблено онлайн-голосування?

- Перш за все, для зменшення організаційних витрат. Крім того, це максимально прозора і доступна схема. Експертам буде легко передивитися роботи, і значно полегшує організаційну складову процесу перегляду та  голосування. 

 

- Які ще є удосконалення порівняно з минулим роком?

- Важлива новина «Телетріумфу-2007» - залучення до обрахунку голосів незалежних аудиторів – компанії Ernst & Young. Це стандартна практика в світі. Також цього року ми очікуємо сюрпризів від каналу, який транслює церемонію нагородження. Цього разу вперше вручатиметься спеціальна премія від телевізійних журналіств. І  ще одне - до «Телетріумфу» доєднались народний медіа-партнер «Теленеделя» та промо-партнер - видання «МедіаБізнес».

 

«МедіаБізнес»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«МедіаБізнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3131
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду