Батько брехні

Батько брехні

15 Березня 2014
11625
15 Березня 2014
10:36

Батько брехні

11625
«Путін збожеволів». Ці слова облетіли весь світ і побували на вустах у всіх — від Ангели Меркель до бабусь на лавочках Молдаванки. Деякі лікарі навіть спробували поставити лідерові країни з найбільшим у світі ядерним потенціалом заочний діагноз. Ми не лікарі і навіть пробувати не будемо. Подивімося на ситуацію під іншим кутом: а чи був у Володимира Володимировича хоч якийсь шанс зберегти адекватність суджень? Не факт.
Батько брехні
Батько брехні

Прокляття мідних труб

 

Сучасний світ уже майже забув, яку небезпеку приховують у собі держави з жорсткою вертикаллю влади. Тобто він, звичайно, пам'ятає, але на умоглядному рівні - мовляв, якщо на троні такої держави опиняється деспот і самодур, то держава стає небезпечною для себе й оточення. Думка слушна, але дуже неповна і випускає з уваги один дуже важливий чинник. Насправді на троні такої держави практично завждиопиняється деспот і самодур. Рано чи пізно вона сама зробить його навіть із розумної, витриманої і адекватної людини.

 

Автор цих рядків уже згадував цей ефект у своїй статті, присвяченій кадровій політиці Віктора Януковича. У будь-якій системі лідер повинен постійно чути критику. Відсутність критики буквально зводить людину з розуму: вона втрачає здатність помічати власні помилки. Ну а якщо замість критики вона чує лестощі - процес прискорюються в кілька разів. Це досить добре відомо історикам. Азійський тип держав, де лестощі були чи не головним способом кар'єрного зростання, породжував особливий тип правителя. У Європі короля робив почет, в Азії почет сплітав тирана.

 

На жаль, Володимир Володимирович Путін зробив Росію саме такою державою. Він зробив це не спеціально, воно само так вийшло в рамках зачистки оточення від потенційно нелояльних персонажів. Коли з оточення Путіна зникла остання людина, здатна сказати йому не те що «Вова, ти дурень», а й просто «ні» - втрата адекватного сприйняття реальності стала лише питанням часу. Тим більше що матеріал був піддатливий: скромний, майже забитий чиновник швидко перетворився на завзятого нарциса. Нині для цієї людини існують лише дві думки: її і неправильна. І нема кому її переконати в протилежному.

 

Джельсоміно в країні Кисельових

 

Про те, наскільки незвичайний цей російсько-український конфлікт, уже пишуть провідні світові аналітики. Тут вам і «новий тип війн» у вигляді повзучої окупації, і зневажання залишків ялтинсько-потсдамських норм міжнародного права, і дискредитація світового співтовариства увиразненням його безпорадності... Але нам варто зупинитися на болючому. Сторони цього конфлікту, по суті, живуть у різних світах.

 

Ті, кому довелося спілкуватися з російськими друзями, колегами й родичами, можуть підтвердити. Україна, яку багато хто з них описує, не має нічого спільного з Україною, в якій живемо ми. Слово честі, такій Україні ми й самі оголосили б війну! У цій жахливій державі владу захопили ультраправі, штурмують Києво-Печерську лавру, переводять мову на латиницю, змушують людей розмовляти українською мовою і навіть убивають за відмову. Взагалі ж, таку маячню ми вже чули й раніше і майже до неї звикли...

 

З тією лише різницею, що так раніше марили міські божевільні на зарплаті Інституту країн СНД. Тепер же таке можна почути, без перебільшення, від більшості росіян.

 

Промили мізки, скажете ви. Кисельов і Ернст постаралися. Довго брехали й повністю спотворили росіянам картину світу. Ретельно, комплексно. Ті, хто пишається, що не дивляться Кисельова по телевізору, читають Вершиніна в ЖЖ - та хрін від редьки, на жаль, не солодший. Усе інформаційне поле - одна велика Країна Чудес.

 

Це так. Та смію зазначити, що собаку зарито набагато глибше. У цьому випадку брехня, що ллється з екранів телевізорів і сторінок Живого Журналу, - це не проста брехня й пропаганда. Це, без перебільшення, духовна скріпа. Основа моралі й державності. Лакмус, що відокремлює своїх від чужих.

 

Коні і олені

 

Юлія Латиніна у цьому зв'язку навела порівняння з відомим випадком в історії Китаю - коли могутній царедворець Чжао Гао публічно подарував імператорові оленя, назвав його «конем» і за реакцією челяді визначив, хто ж із них лояльний йому більше, ніж правді й здоровому глузду. Аналогія хороша, але неповна. У випадку Чжао Гао це був одиничний «перевірочний» акт вузького кола придворних. У випадку Путіна це вже цілісна й постійно діюча схема, тому доречніше вже порівнювати чи то з Орвеллом, чи то з відомою в СРСР дитячою книжкою «Джельсоміно в країні брехунів». Маємо систему, в якій усі брешуть, усі знають, що брешуть, і за відмовою від брехні вирізняють ворогів поміж своїх. Брехня зливається з правдою і стає патріотизмом. Як сказала Маргарита Симоньян, «я думаю, що позиція Росії правильна, бо я росіянка».

 

На вулицю вийшов хлопець з плакатом «Ні війні!». На нього налетіли. На нього посипалися лайки. Його намагалися бити. Коли міліція його вела, за ним бігла екзальтована дама з криками: «Він ворог народу! Давайте я буду свідком і скажу, як він ударив дитину!».

 

Хлопець вийшов проти брехні і тим позначив себе як «чужого». Чужого не шкода. Він ворог народу. Брехня і лжесвідчення - природний засіб для боротьби з такими. Настільки природний, що про це можна кричати на вулиці привселюдно. 

 

Це - дія системи великої брехні на внутрішньоросійському рівні.

 

А тепер на російсько-українському рівні: заявлено, що МЗС РФ готове вести переговори з Україною лише в тому разі, якщо вона перестане наполягати на наявності російських військ у своїй країні. «Назви чорне - білим, а біле - неіснуючим, - отоді ми з тобою і поговоримо». Історія, гідна священних книг!

 

На глобальному рівні: провідні світові держави, як і перед вторгненням Гітлера до Чехословаччини, знову поставлені перед вибором між війною і безчестям. Але цього разу ставки вищі: ми живемо в ядерному світі. Кремль збрехав, атакувавши державу, яку поклявся захищати, і пропонує іншим вчинити так само - самоусунутися. Перед Великобританією і США постав вибір: або в тій чи іншій формі знехтувати свої зобов'язання захищати суверенітет України, або вплутуватися в конфлікт із ядерною державою. Але порушення Будапештського меморандуму - це буде набагато більше, ніж просто зрада України: це буде визнання легковагості власних слів, рішень і зобов'язань. «Тебе зважено на терезах і знайдено дуже легким». Велика держава велика доти, доки на неї можуть зіпертися союзники, доки вона є реальним центром тяжіння. Втрать це - і з Великої станеш просто великою. Не кажучи вже про те, що в разі, якщо Будапештський меморандум виявиться пустушкою, нас чекає нова гонка ядерних озброєнь, яка в довгостроковій перспективі здатна, без применшення, змінити курс розвитку людської цивілізації, спрямувавши її до самознищення. Так само як і про те, скільки війн спричинить такий переділ кордонів: усі охочі також спробують свої сили в боротьбі зі слабкішими сусідами. Страшна сила прецеденту.

 

Що ж, можна привітати Володимира Володимировича Путіна: людина, яка 20 років тому тягала валізу, за Собчаком, таки вийшла на рівень світової історії. Проблема лише в тому, що слава Герострата й Адольфа Алоїзовича - навряд чи той ідеал, про який у давні роки мріяв скромний пітерський юнак.

 

Та, коли що, він збреше і собі, а близькі підтримають.

 

Сам собі телевізор

 

Тут ми підходимо до найстрашнішого. Ви звернули увагу на слова Путіна, звернені до Мустафи Джемілєва? Про те, що бандерівці втягують татар у конфлікт?

 

Це були слова, сказані в непублічній телефонній розмові. Це не гра на публіку. Він і справді так думає. Він насправді вважає нинішню владу України «бандерівською», незважаючи на всіх Коломойських. І справді вважає, що Україна незаконно вийшла з СРСР. І щиро вірить у багато химер.

 

Якщо ти зробив свою країну Матрицею, то ти живеш у Матриці. Якщо ви гадаєте, що в Путіна є переконання «для себе» і «для лохів», ви не зовсім маєте рацію. За всієї поінформованості російської верхівки вона дивиться той самий телевізор, якому сама ж колись віддала команду брехати. І рано чи пізно він справляє на неї той самий магічний ефект, що й на інших людей. Зіткані російською верхівкою міфи зажили власним життям і змусили своїх творців у себе повірити.

 

Цей кривий обух не перебити батогом. Забудьте про факти, докази, аргументацію. Коли брехня замикається сама на себе, вона здатна створювати нову реальність. В якій нас потрібно рятувати від нас же. В якій десятки наших улюблених акторів і режисерів закликають в ім'я миру ввести до нас війська. В якій ми завжди будемо самі винні.

 

Привітаємо ж самі себе: поруч із нами - не просто держава з неадекватним лідером. Поруч із нами тепер країна, в якій неадекватне сприйняття реальності вважається обов'язковим проявом громадянської свідомості. А нерозуміння нас і агресія на нашу адресу - обов'язковий елемент цього сприйняття.

 

Як із цим жити? Для початку - розстатися зі своїми ілюзіями. Зрозуміти, що стіна, яка виросла між нами, буде нездоланною доти, доки Матрицю не зламають самі росіяни, зсередини. Сформувати свою інформаційну політику - і, бажано, двокомпонентну, яка охоплює і україномовні регіони, і російськомовні краї, а можливо, і частину громадян Російської Федерації, які не піддалися загальному гіпнозу. Витиснути пропагандистську машину Кремля з наших умів не просто заборонами та обмеженнями, а створенням власного продукту - водночас достатньо об'єктивного, щоб не бути на неї схожим, і достатньо якісного, щоб, як мінімум, навіть у найбільш проросійських регіонах не виникало бажання перемикати на «РТР-Планета», а як максимум - щоб і в Москві купували наші канали в рамках супутникових пакетів. Створення власного інформаційного поля і поширення його на всі регіони країни - завдання, виконання якого унеможливить конфлікти, подібні до кримського. Це стратегічне питання, питання національної безпеки - таке ж важливе, як і відродження армії.

 

Ми живемо поруч із царством брехні. Настав час призвати правду до себе на службу.

 

Віктор Трегубов, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - http://gazeta.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду