Купив другий номер журналу «Вести. Репортер», про який так багато говорилося

Купив другий номер журналу «Вести. Репортер», про який так багато говорилося

9 Вересня 2013
18388
9 Вересня 2013
13:59

Купив другий номер журналу «Вести. Репортер», про який так багато говорилося

18388
Купив другий номер журналу «Вести. Репортер», про який так багато говорилося
Купив другий номер журналу «Вести. Репортер», про який так багато говорилося

У якості продукту я не сумнівався - ліцензія «Русского репортера», професійні люди в редакції. Якість хороша. Цікавило інше питання: навіщо журнал.

 

І склалося в мене враження, що журнал - для конструювання та цементування певного типу ідентичності: української російськомовної, політично індиферентної або поміркованої, але міцно залінкованої з російським культурним та інформаційним контекстом. Так, що в разі чого не відірвеш.

 

Політичного агітпропу нема й навряд чи буде навіть перед виборами. В цьому сенсі журнал вигідно відрізняється від свого ідеологічного антипода, «Українського тижня», який конструює інший тип ідентичності: українську україномовну, політично стурбовану, опозиційно налаштовану. Явних симпатій до влади не бачу (вважаймо пасаж про Столипіна поки що курйозом) - бачу шанобливий нейтралітет. Щось на кшталт мого улюбленця Євгенія Кисельова, який сказав, що цікавитись вартістю президентського маєтку непристойно. Ці теж не будуть цікавитись тим, чим не треба.

 

Ані чогось проросійського в сенсі «любити Путіна і Газпром», ані бузиночаленкоподібного гавкання на свідомітів тут, звичайно, теж не буде. Просто, на відміну від якого-небудь «Фокуса», «Корреспондента» чи навіть «Форбса», які є російськомовними із суто ринкових міркувань і цілком могли б за інших обставин існувати в україномовній версії, у «Репортере» відчувається пульсація мовно-культурно-національного тонусу й ниточки, які сполучають українські реалії з російським контекстом. А матеріали з «Русского репортера», де «ми» і «наше» непомітно починає стосуватись росіян і російського, забезпечуватимуть відчуття спільного простору.

 

При цьому більшість матеріалів загалом нормальні, без видимого мені підступного підтексту. Бомбочки розкидані далеко не в кожному тексті, на відміну від згадуваного «Українського тижня».

 

Я довго думав і далі думаю, що написати про рейтинг «книг, сформироваших нацию», де в першій десятці сім російських. Із цих російських, звичайно, кілька «украинских русских» - Булгаков, Гоголь. Із цим не посперечаєшся, спробуй роззявити піддувало на Булгакова. На обкладинку журналу винесений анонс цього тексту з «Мертвыми душами» і добре читабельним підзаголовком «100 главных книг современного украинца». Меседж дійде до всіх, хто бачив журнал на розкладці (відверто кажучи, саме через це я й спокусився його купити). Водночас у самому тексті є Жадан і Бу-Ба-Бу, а в рейтингу, принаймні, не повністю проігнорована українська література. Це схоже на символічний жест - щось на кшталт запрошення Любка Дереша на роботу до російського кафе-книгарні «Открытое кафе», коли воно намагалося зачепитися у Львові.

 

Всупереч конспірологічним вигукам деяких колег про кремлівсько-медведчуківське бабло, такий журнал не може працювати як засіб агітації ідей Митного Союзу в масах, ну, хоча б тому, що він не для мас. Він може методично, поволі утримувати російськомовну інтелігенцію і частину середнього класу від сповзання в опозиційну і прозахідну єресь. Гасити фрикції тих, хто розгойдує човен.

 

А з огляду на те, що у джентльменський набір, окрім російської мови, культури, легкої ностальгії за совком і нелюбові до Заходу, входить ушанування московського бога, з нетерпінням чекаю матеріалів на релігійні теми - вони будуть показовими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Отар Довженко, Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18388
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kamienczanka
3903 дн. тому
Браво, дуже точна оцінка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду