Вальсуючі. Show must go on: запросіть Скрипку танцювати

17 Лютого 2007
2616
17 Лютого 2007
13:05

Вальсуючі. Show must go on: запросіть Скрипку танцювати

2616
Проект, який майже всі бачили і на різні лади обговорили, наприкінці 2006-го здійснив міні-революцію у місцевому телевізійному табелі про рейтинги, тривожно наблизившись до цифр новорічного звернення президента до народу.
Вальсуючі. Show must go on: запросіть Скрипку танцювати

Цього тижня канал «1+1» влаштував у залі офіційних приймань при Кабміні урочистий раут — на честь сиквела «Танці з зірками», який розпочне свої активні дійства вже з 10 березня. Проект, який майже всі бачили і на різні лади обговорили, наприкінці 2006-го здійснив міні-революцію у місцевому телевізійному табелі про рейтинги, тривожно наблизившись до цифр новорічного звернення президента до народу. Тепер відома нова обойма зірок і танцюристів, яким доведеться позмагатися з попередниками за частку симпатій масового телеелекторату.

 

Цього разу в списках «вальсуючих» значаться: абсолютна чемпіонка із спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва; «мешканець» комедійного «95 кварталу» Євген Кошовий (лисий), актриса і телеведуча Сніжана Єгорова; суперстар Олег Скрипка; екс-віагра Світлана Лобода; суперстар Олександр Пономарьов; ведучий телелотереї Максим Нелипа; жінка, котра співає (тихо), — Ірина Білик.

 

Якщо в першому шоу продюсери дещо завчасно піарили учасників шоу і половина з них випала за борт (Мойсеєнко, Клочкова, Павленко), то цього разу з проблеми «бойового складу» зробили страшну таємницю і напустили багато туману: імена оголосимо тільки в потрібний день! Бо, напевно, карета стане гарбузом... Утім, у медійних колах список цих дійових осіб-виконавців був давно відомий. Усі ж одне з одним спілкуються: «от людей на деревне не спрятаться, не уйти от придирчивых глаз»...

 

— Історія з визначенням складу учасників була досить заплутаною, але такою ж цікавою, як і в першому сезоні, — каже один із батьків-натхненників українських «Танців» Влад Ряшин. — З одного боку, були опитування, проведені каналом «1+1», з другого боку — різні проби і переговори. І от після всієї цієї напруженої роботи зірки, котрі, до речі, вже провели певний етап проб і навіть перших репетицій, а також притирання зі своїми партнерами, нарешті вийшли на фінішну пряму.

 

Принцип «сиквела», слід зазначити, трохи небезпечний. Інколи навіть вибухонебезпечний. Тому що багато хто чекає чогось ого-го-го... А тим часом виявляється — нічого (путнього). У кінематографі ж особливо (єдиний виняток — «Хрещений батько-2»). До того ж магічний постулат «подвійного заходу» (який діє в театрі) багатьох заздалегідь насторожує: чи переплюнемо самих себе? Другий сезон «Танців» на російському ТБ зовні був начебто успішний, але вже не так розпалював — і кастинг слабенький, і ефект новизни вичерпався. З погляду кадрового пасьянсу наших «Танців», поки що важко визначити, на чию спину (і ноги) може лягти головна інтрига шоу. Тобто сюжетні ескапади — і конкурентного протистояння, і саморозкриття в учасниках доти не відомих широкій аудиторії їхніх несподіваних якостей. Як це, власне, і сталося в «Танцях-1» — із Могилевською і Зеленським: їх вважали чимось одним, а вони спромоглися вийти за рамки своїх звичних «форматів».

 

Якщо ж виключно суб’єктивно щось прогнозувати, то, можливо, головний стрижень цікавої інтриги в «Танцях-2» буде вибудувано навколо Скрипки (він яскравий, по слово до кишені не лізе, фолк-колоритний), Кошового (комікам завжди у нас пошана); Подкопаєвої (гімнастка і молода мама).

 

Що ж стосується «вічних цінностей» — ведучих і журі — то всі залишаються на старій роботі. Тіна Кароль, котра нещодавно перейшла під крило «Камеді Клаба», жартуватиме й далі: «Супер, супер!». А Юрій Горбунов у своєму вільному конферансі, очевидно, також скористається домашніми заготовками «Клабу» чи «Кварталу» — щодо цього навіть передбачені певні договірні зобов’язання. Вадим Єлізаров, Олексій Литвинов, Григорій Чапкіс і Олена Коляденко — той самий ряд (перший), і те саме місце (суддівське).

 

І ще. Усі вісім «зірок» не мають фахового досвіду в танцях. Тому усі рівні перед глядачами і Чапкісом (нагадаємо, що раніше Козловський, Зеленський, Могилевська, Мейхер усерйоз захоплювалися хореографією). Можливі і «Танці-3». Щоправда, зі змішаним складом — із першого і другого заходів. Не так багато у нас зіркових ніг, аби щосезонно вибивати ними космічні рейтинги.

 

ДО ІСТОРІЇ ПИТАННЯ...

У Великобританії з 1949-го по 1995 рік канал Бі-бі-сі транслював один із найтриваліших телевізійних проектів Come dancing. Автор шоу Ерік Морлей свого часу заснував конкурс «Міс Світу», а потім із його креативної руки професіональна пара бальних танцюристів почала в телеефірі навчати всіх бажаючих мистецтва бального танцю.

 

У 1953 році концепцію шоу вирішили удосконалити і розбавили процес навчання моментом змагання. А 2004-го проект знову з’явився в ефірі, проте цього разу програма мала цілком інший характер і посилання. Тепер у пару з професіональним танцюристом ставали зірка телебачення, кіно і шоу-бізнесу. Кожного суботнього вечора одна пара вибувала з танцювального марафону, поки не визначався переможець. Судили перекваліфікованих зірок не тільки професіонали у сфері бальних танців, але й глядачі. Відповідно до інтерактивного впливу часу, аудиторії теж було надано можливість голосувати за улюблену пару. Перед початком трансляції по телебаченню пари два місяці навчаються азів бальної майстерності. Саме партнери, а не тренери, навчають зірок виконувати десять танців європейської (вальс, квікстеп, танго, фокстрот, віденський вальс) і латиноамериканської програми (ча-ча-ча, румба, джайв, пасодобль, самба).

 

Побивши всі рейтинги на телеканалі Бі-бі-сі, «Танці з зірками» із ще більшим тріумфом пройшли телеекранами 16 країн світу, зокрема Італії, Польщі і Росії. Найбільш яскраві люди шоу-бізнесу разом із професіональними танцюристами склали пари, які на очах у телеглядачів мали продемонструвати свої танцювальні здібності. У шоу своїх країн танцювали навіть легендарний футболіст Марадона і знаменитий боксер Костя Дзю. Нинішнього року до загальної манії приєднався і найчисленніший народ нашої планети — Китай запускає в телеефір свій аналог знаменитого британського формату.

 

В усіх частинах світу проект здобув велику популярність, але якщо порівняти рейтинги шоу в найближчих сусідів —України і Росії, —то версія каналу «1+1» пройшла з таким успіхом, якого, за всіх бюджетних витрат, не зміг досягти російський аналог. Ті, хто працював над проектом каналу «Росія», переглянувши український варіант, зауважили, що в Україні шоу вийшло набагато емоційнішим, азартнішим і з більшою інтригою, ніж у них.

 

«Бі-бі-сі висуває дуже жорсткі вимоги до виробників цього формату в різних країнах, — коментує генеральний директор каналу «1+1» Юрій Морозов. — Головна умова, звичайно, то є прямий ефір. Це був колосальний ризик, на який ми пішли і не пошкодували про це. Адже саме прямий ефір спровокував надзвичайний розпал пристрастей і в результаті надзвичайну і непередавану атмосферу драматичного змагання. Чого, до речі, не було в російському варіанті — там програма йшла з годинною затримкою».

 

За словами продюсера проекту від компанії «Стар Медіа» Олексія Гончаренка, вони просили хоча б годину затримки, але власники ліцензії Бі-бі-сі відповіли — ні. І виявилося, що саме прямий ефір зрештою став одним із наших головних козирів.

Перша українська версія — «Танцi з зiрками» — вийшла в ефір 7 жовтня 2006 року. Через вісім тижнів фінал проекту дивилася більша частина країни. Рейтинг заключного шоу (26, 83%) виявився вищим від рейтингу останньої серії про Катю Пушкарьову (22, 62%). А гала-концерт дивилося більше глядачів, ніж чвертьфінальну гру чемпіонату світу з футболу за участю нашої національної збірної.

 

Дзеркало тижня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду