Громадська рада вважає відмову «Інтера» від меморандуму посиленням держконтролю над ЗМІ

11 Березня 2013
4698
11 Березня 2013
12:29

Громадська рада вважає відмову «Інтера» від меморандуму посиленням держконтролю над ЗМІ

4698
Громадська рада вважає відмову «Інтера» від меморандуму посиленням держконтролю над ЗМІ

Громадська рада та Міжнародний фонд «Відродження» вважають відмову Inter Media Group від Меморандуму про співпрацю з Громадською радою певним показчиком посилення державного контролю над ЗМІ. Про це йдеться у листі  організації у відповідь на заяву групи «Інтер».

 

Громадська рада запевняє, що  насамперед її цікавить доля збалансованості новин, дотримання журналістських стандартів та політичної незаангажованості, які були досягнуті у попередні місяці.

 

Також рада побажала «Інтеру» не боятись «цензурування» від громадянського суспільства.

 

Наводимо повний текст звернення:

 

«Керівництву U.A. Inter Media Group Limited

 

Дякуємо за нарешті ухвалене вами  рішення щодо  позиції стосовно Меморандуму про співпрацю між U.A. Inter Media Group Limited та Міжнародним фондом «Відродження».

 

Для громадських експертів співпраця з каналом ніколи не була самоціллю. В умовах відсутності в країні суспільного мовлення -- це лише одна з можливостей для громадськості досягнути об'єктивної та всебічної інформованості українців про події у середині країни та світі.

 

Для нас згортання співпраці «Інтера» з Громадською радою є певним показчиком посилення державного контролю над ЗМІ, що може статися не лише з вашою телекомпанією. Значно більше від долі взаємин телеканалу «Інтер» з Громадською радою нас цікавить доля збалансованості новин, дотримання журналістських стандартів та політичної незаангажованості, які були досягнуті у попередні місяці та які тепер також можуть стати жертвою задекларованого «підвищення якості та інформативності суспільно-політичного мовлення».

 

Тим не менш, бажаємо успішного завершення «розробки нових сучасних форматів телепрограм». Мусимо лише зазначити у якості рекомендації від Громадської ради: не бійтесь «цензурування» від громадянського суспільства. Такої цензури взагалі не існує у світі. Ви глибоко помилилися. Цензура - це попереднє спрямування або оцінювання матеріалу перед публікацією з боку недемократичної держави та/або державних службовців-хазяїв медіавласності. Сподіваємося, що ця прикра світоглядна помилка не відіб'ється на професіоналізмі творчого колективу «Інтера».

 

Нагадуємо, що згідно Меморандуму у Громадської ради є місяць, щоб завершити професійний моніторинг каналу. Ми використаємо цей час для завершення нашої з вами співпраці. Результати моніторингу будуть широко оприлюднені в Україні та за кордоном відразу після 7 квітня 2013 року, дня офіційного завершення дії Меморандуму.

 

Дозвольте побажати вам утримати ті, близькі до європейських, стандарти інформаційного мовлення, які були дійсно досягнуті журналістським колективом Інтера протягом дії нашого спільного Меморандуму.

 

Запевняємо вас, що незалежний громадський моніторинг за однаковими критеріями для найпоширеніших телеканалів країни буде ефективно продовжений, у тому числі за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Громадскість буде максимально поінформована про стандарти якості інформаційного мовлення українських телеканалів і надалі.

 

З повагою 

 

Громадська рада та Міжнародний фонд «Відродження».

 

Нагадаємо, 10 грудня 2012 року телеканал «Інтер» та Міжнародний фонд «Відрождення» підписали меморандум про створення на телеканалі громадської наглядової ради, яка буде здійснювати незалежний моніторинг його інформаційної діяльності.

 

У лютому відбулася зміна власників і топ-менеджменту «Інтера». Зокрема, 1 лютого було оголошено, що компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського уклала угоду з продажу 100% акцій компанії Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа, виходячи з оціночної вартості $ 2,5 млрд. 7 лютого стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Дмитра Фірташа і йому належатиме частка 20%, яку він передасть в управління GDF Media Limited. 14 лютого директором з розвитку компанії Inter Media Group була призначена Ганна Безлюдна, головою правління каналу «Інтер» став Єгор Бенкендорф, а директором новинного продакшну «Інтера» «Національні інформаційні системи» - Євгеній Кисельов.

 

22 лютого у Варшаві відбулося виїзне засідання громадської ради телеканалу «Інтер», на якому був присутній Валерій Хорошковський, але були відсутні представники нового топ-менеджменту каналу. Громадська рада констатувала, що канал демонстрував позитивну динаміку в дотриманні стандартів журналістики та балансі доступу різних політичних сил до ефіру на першому етапі моніторингу інформаційних програм з грудня 2012-го по 14 лютого 2013 року.

 

Громадська рада вирішила звернутися з окремим листом до нових менеджерів групи «Інтер» щодо підтвердження зобов'язань за діючим Меморандумом про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження» та їх бачення подальших перспектив співпраці в рамках Меморандуму.

 

У відповідь, «Інтер» заявив, що не вбачає необхідності в продовженні дії Меморандуму про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження» та, відповідно, існуванні громадської наглядової ради, оскільки творчий колектив каналу «не потребує зовнішнього нагляду і цензурування своєї роботи»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4698
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду