Громадська рада «Інтера» відзначила позитивну динаміку новин і запропонувала топ-менеджменту визначитися щодо співпраці

25 Лютого 2013
6227
25 Лютого 2013
18:44

Громадська рада «Інтера» відзначила позитивну динаміку новин і запропонувала топ-менеджменту визначитися щодо співпраці

6227
Громадська рада «Інтера» відзначила позитивну динаміку новин і запропонувала топ-менеджменту визначитися щодо співпраці

Громадська рада телеканалу «Інтер» констатувала, що канал демонстрував позитивну динаміку в дотриманні стандартів журналістики та балансі доступу різних політичних сил до ефіру на першому етапі моніторингу інформаційних програм з грудня 2012 по 14 лютого 2013 року (на виконання Меморандуму про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження»). Про це йдеться в прес-релізі громадської ради за результатами засідання, що відбулося 22 лютого у Варшаві.

 

За даними контент-аналізу Академії української преси на «Інтері» була найбільша частка новин з двома та більше точками зору. Достатньо помітними є зміни на каналі і щодо балансу уваги та синхронів політиків.

 

«Станом на 14 лютого, саме "Інтер" був повною протилежністю УТ-1 за всіма базовими показниками: балансу, рівня уваги, присутності експертів, що, за оцінками президента АУП Валерія Іванова, цілком відповідає європейським зразкам», - заявляє громадська рада.

 

За результатами якісного аналізу новин, що проводився ГО «Детектор медіа», розширився спектр суспільно значимих тем, до яких зверталися журналісти інформаційної служби «Інтера», героїв, чиї коментарі можна почути в їхніх матеріалах, та експертів, що коментують політичні, соціальні та економічні теми.

 

Істотно поменшало малозмістовних матеріалів, що висвітлювали формально-протокольні дії вищого керівництва країни. Попри періодичну відсутність балансу, не було відвертої тенденційності на користь влади, яка простежувалась у новинах «Інтера» раніше.

 

Втім, при позитивній динаміці залишалось проблематичним дотримання телеканалом стандарту достовірності, а саме - посилання на джерела інформації. Помітним порушенням журналістських стандартів є не досить ретельне відокремлення фактів від коментарів, коли думка журналіста подається як факт. Було відзначено менш чисельні, але доволі часті порушення стандартів точності та повноти подання інформації.

 

 

За попередніми моніторингами ефіру після 14 лютого (зміни топ-менеджменту каналу, що стала наслідком зміни власників) зафіксовано регрес від досягнутого в інформаційно-аналітичному сегменті. Щотижневі інформаційно-аналітичні програми від 17 лютого повністю повернули «Подробности недели» у попередній незбалансований формат - з прес-релізним позитивним висвітленням дій президента та міністрів без згадок про діяльність опозиції. У програмі ще залишаються відносно проблемні окремі матеріали, однак, як зазначають експерти ГО «Детектор медіа», «немає нічого схожого на критику дій можновладців».

 

Громадська рада вирішила звернутися з окремим листом до нових менеджерів «Інтер Медіа Груп» щодо підтвердження зобов'язань за діючим Меморандумом про співпрацю з міжнародним фондом «Відродження» та їх бачення подальших перспектив співпраці в рамках Меморандуму. Громадська рада та фонд «Відродження» хочуть розуміти позицію іншої сторони щодо взаємодії у рамках Меморандуму для ухвалення власного рішення про можливість подальшої співпраці.

 

Повний текст висновків громадської ради з розширеною інформацією про результати моніторингу читайте тут.

 

Нагадаємо, що зміна власників «Інтера» відбулася 1 лютого. Євгеній Кисельов був призначений директором компанії «Національні інформаційні системи» 14 лютого, а приступив до виконання своїх обов'язків 19 лютого.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6227
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ого!
4070 дн. тому
Горська просто шикарна)поки Кисельов 5 днів, як джентельмен, чекав коли вона речи збере, Ларисочка наостанок підклала свинюку 17го в останні подробності))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду