З’явився текст листа, у якому письменник Михайло Шишкін пояснив відмову представляти Росію у США

11 Березня 2013
4586
11 Березня 2013
11:33

З’явився текст листа, у якому письменник Михайло Шишкін пояснив відмову представляти Росію у США

4586
З’явився текст листа, у якому письменник Михайло Шишкін пояснив відмову представляти Росію у США

Кілька днів тому стало відомо, що російський письменник Михайло Шишкін, що постійно живе у Швейцарії,  відмовився представляти Росію на найбільшого книжкового ярмарку США BookExpo America 2013. Про це повідомила Лента.ру та інші російські ЗМІ з посиланнями на The Guardian. У свою чергу видання посилається на лист Шишкіна Федеральному агентству по друку і масовим комунікаціям (Роспечать). «Детектор медіа» наразі наводить текст листа повністю (див.нижче).

 

У своєму листі Михайло Шишкін заявив, що не може бути представником «країни, в якій владу захопив корумпований злочинний режим, держава являє собою злодійську піраміду, вибори перетворилися на фарс, суди служать владі, а не законом». За словами письменника, політичний розвиток Росії, і в особливості події 2012 року, створити в країні «абсолютно неприйнятну, принизливу для її мешканців і її великої культури» ситуацію.

 

«Те, що відбувається в моїй країні, викликає у мене як у російської людини і громадянина Росії почуття сорому. Беручи участь у книжковому ярмарку у складі офіційної делегації та користуючись можливостями, що відкриваються для мене як для письменника, я одночасно приймаю на себе зобов'язання бути представником і тієї держави, політику якого я вважаю згубною для країни, і тієї офіційної системи, яка викликає у мене відторгнення», - йдеться у листі Михайла Шишкіна.

 

Письменник також Шишкін уточнив, що відмова від участі в російській делегації на ярмарку - це його особиста ініціатива, яка ніяк не стосується інших російських письменників-учасників ярмарку. Він також пояснив, що спочатку дав свою згоду на участь у ярмарку, але потім відкликав її.

 

Федеральне агентство з друку і масових комунікацій Росії «Роспечать» висловило здивування і жаль у зв'язку з відмовою письменника Михайла Шишкіна представляти Росію на найбільшого книжкового ярмарку США BookExpo America, передає ВВС.

 

Про позицію відомства повідомив заступник керівника «Роспечати» Володимир Григор'єв: «Так буває, коли російський письменник надовго відривається від батьківщини. Прикладів тому багато в історії».

 

Деякі російські ЗМІ назвали вчинок Михайла Шишкіна «демаршем», що викликав суспільну дискусію.

 

Тележурналіст і письменник Микола Сванідзе підкреслив, що критика Росії не досить переконливо звучить в устах людини, що живе за її межами: «Я думаю, що відмовився - і відмовився. Це його особиста справа. Він дуже виразно сформулював причини своєї відмови. Із його мотивами можна погодитися, в тому сенсі, що те, що він говорить про нинішній стан нашої країни - це не з неба він взяв. Інше питання, що в устах людини, яка живе вже довгі роки за межами нашої країни, це все виглядає не так переконливо».

 

Письменник Борис Акунін підтримав позицію колегу по цеху. «Знаючи Мішу Шишкіна і його нелюбов до всякої публічності, дуже добре розумію, як важко йому було зробити цей вчинок. Він напевно чекав, що на нього огризнутися влади (і вони це зробили), але, думаю, навряд чи припускав, які цебри помиїв на нього виллють колеги по цеху», - написав Борис Акунін на своїй сторінці в Facebook.

 

Він закликав колег по цеху спокійніше поставитися до вчинку Шишкіна, зазначивши, що їм «ніхто не заважає після шишкінську листи і далі без докорів їздити на фестивалі і ярмарки в складі російських делегацій». «Врешті-решт, ви їздите не на особисті гроші Путіна і не в ім'я прославлення його режиму і говорите під час цих поїздок, що думаєте», - додав пан Акунін.

 

«Щодо відносин з державою - тут кожен сам вирішує за себе, що для нього прийнятно, а що ні. Шишкін вирішив ось так, кардинально. Я й раніше до нього добре ставився, а тепер буду ставитися ще краще», - резюмував Акунін, підкресливши , що, на його думку, Михайло Шишкін «вчинив правильно».

 

Михайло Шишкін - популярний сучасний російський письменник, лауреат багатьох літературних премій, серед яких премії «Російський Букер» (2000), «Національний бестселер» (2005) та дві премії «Велика книга» (2006 і 2011). До його найбільш відомих творів можна віднести романи «Венерин волос», «Письмовник» і «Всех ожидает одна ночь».

 

Книжковий ярмарок BookExpo America пройде в Нью-Йорку в кінці травня - початку червня 2013 року. У ній візьмуть участь більше 600 письменників і більше 800 видавництв. У 2012 році Росія була почесним гостем BookExpo America, і у ярмарку брали участь такі письменники, як Дмитро Биков, Ольга Словникова, Володимир Маканін, а також Михайло Шишкін.

 

«Детектор медіа» друкує лист Михайла Шишкіна повністю (оригінал - на сайті «Эхо Москвы»):

 

Федеральному агентству по делам печати и массовых коммуникаций 

Международной дирекции Фонда «Президентский центр Б.Н.Ельцина» 
27.02.2013

 

Уважаемые дамы и господа!

 

Благодарю за приглашение принять участие в мероприятиях официальной российской делегации на международной книжной ярмарке в Нью-Йорке «БукЭкспо Америка-2013», которая состоится с 30 мая по 1 июня с.г.

 

Понятно, как важно участие в такой книжной ярмарке для писателя и для продвижения его книг в Америке и других странах. Это уникальная возможность выйти на американских издателей и читателей, ведь англоязычный книжный рынок по-прежнему остается практически закрытым для писателей из таких стран, как Россия. Тем более, что все расходы по пребыванию в США, перелет и тд. (а это немалые деньги) берет на себя официальная российская сторона.

 

И, тем не менее, я отказываюсь. И не потому, что «не позволяет график», а по этическим соображениям.

 

Раньше я неоднократно принимал от Вас подобные предложения и участвовал в международных книжных ярмарках в составе российской писательской делегации, но за последний год ситуация изменилась.

 

В любой уважающей себя стране государство через разные фонды и организации поддерживает продвижение своих писателей за рубежом, оплачивает переводы, приглашает к участию в международных книжных ярмарках и т.д. К примеру, в Норвегии этим занимается Norla, в Швейцарии ProHelvetia. И разумеется, принимая участие в официальной делегации, писатель представляет не только себя лично и свои книги, но и свою страну, свое государство.

 

Политическое развитие России и особенно события последнего года создали ситуацию в стране, абсолютно неприемлемую и унизительную для ее народа и для ее великой культуры. То, что происходит в моей стране, вызывает у меня как у русского человека и гражданина России чувство стыда. Принимая участие в книжной ярмарке в составе официальной делегации и пользуясь открывающимися возможностями для меня как для писателя, я одновременно принимаю на себя обязательства быть представителем и того государства, политику которого я считаю губительной для страны, и той официальной системы, которая вызывает у меня отторжение.

 

Страна, где власть захватил криминальный коррупционный режим, где государство является воровской пирамидой, где выборы превратили в фарс, где суды служат начальству, а не закону, где есть политические заключенные, где госТВ превращено в проститутку, где самозванцы пачками принимают безумные законы, возвращая всех в средневековье, такая страна не может быть моей Россией. Я не могу и не хочу участвовать в официальной российской делегации, представляя такую Россию.

 

Я хочу и буду представлять другую, мою Россию, страну, освобожденную от самозванцев, страну с государственной структурой, защищающей не право на коррупцию, а права личности, страну со свободными СМИ, свободными выборами и свободными людьми.

 

Разумеется, это мое личное решение, никак не согласованное с другими приглашенными в Нью-Йорк писателями, - каждый волен поступать в соответствии со своими представлениями об этике и целесообразности.

 

С уважением Михаил Шишкин

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4586
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду