Замість GfK телеаудиторію в Україні з 2014 року вимірюватиме Nielsen (ОНОВЛЕНО)

4 Березня 2013
6976
4 Березня 2013
16:04

Замість GfK телеаудиторію в Україні з 2014 року вимірюватиме Nielsen (ОНОВЛЕНО)

6976
Замість GfK телеаудиторію в Україні з 2014 року вимірюватиме Nielsen (ОНОВЛЕНО)

З 2014 року вимірювання телевізійної аудиторії в Україні здійснюватиме міжнародна компанія Nielsen, і буде сформовано нову панель телевимірювань. Цю інформацію інтернет-видання «Медіаняня» підтвердили джерела «Детектор медіа» в Індустріальному телевізійному комітеті.

 

Виконавчий директор ІТК Катерина Котенко інформацію не підтвердила й не спростувала, повідомивши, що ІТК готує свій коментар з цього приводу.

 

За даними «Медіаняні», український підрозділ Nielsen уже в грудні цього року має представити ринку перші тестові дані, а в січні 2014 року - почати повноцінне вимірювання рейтингів.

 

Перші письмові гарантії домовленостей з ІТК компанія отримала ще в грудні минулого року, але остаточний контракт сторони підписали тільки минулого тижня. Термін контракту становитиме п'ять років - Nielsen буде вимірювати телеперегляд до кінця 2018-го. За даними «Медіаняні», панель виросте в півтора рази і налічуватиме 3700 сімей, проти 2550 у GfK. Тому зараз київський офіс Nielsen займається будівництвом нової панелі з нуля, а також комплектацією штату працівників.

 

Поки незрозуміло, яким чином буде розірвано чинний до кінця 2014 року контракт з нинішнім вимірювачем телеаудиторії - компанією GfK. Директор департаменту медіадосліджень «GfK-Україна» Ольга Росманова повідомила «Детектор медіа», що в ІТК і GfK контракт до кінця 2014 року й іншою офіційною інформацією вона не володіє.

 

За даними джерел «Детектор медіа», після минулорічного «панельного скандалу» ІТК почав переговори з кількома дослідницькими компаніями. Як пише «Медіаняня», ІТК вирішив не оголошувати публічні тендери, а обмежитися колегіальним рішенням. Рішення про Nielsen, за даними видання, підтримали одноголосно одразу всі основні члени ІТК, хоча один з керівників найбільшої медіагрупи спершу й не підтримував його.

 

Вартість контракту оцінюється в $ 7-7,5 млн. Крім того, у 2013 році залишається контракт з GFK, який оцінюється в $ 5 млн. У нинішній перехідний рік телеканалам і рекламним агентствам фактично доведеться платити відразу за два дослідження - GFK і Nielsen. Але сума контракту з Nielsen у цьому році може бути нижчою, а виплати - розтягнуті в часі, пише видання.

 

Гендиректор «Nielsen-Україна» Святослава Свіст через свого секретаря повідомила «Медіаняні», що поки утримується від відповідей на будь-які запитання по темі.

 

Nielsen - правонаступник компанії AGB, яка в 1998-2002 роках вже вимірювала телерейтинги в Україні. Nielsen Company викупила AGB Group ще у 2004 році. А в 2006 році Nielsen (в той час під брендом AGB-Nielsen) брала участь у тендері ІТК на вимірювання телеаудиторії у 2008-2012 роках, однак відкликала свою пропозицію, і переможцем оголосили GfK.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6976
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
corruption
4063 дн. тому
нашли на кого менять. Няня пишет, что у гфк так ничего и не нашли. А в гугле «nielsen corruption» это устойчивое сочетание. У нильсона скандалы по 5-6, а может и больше странам
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду