detector.media
04.03.2013 16:04
Замість GfK телеаудиторію в Україні з 2014 року вимірюватиме Nielsen (ОНОВЛЕНО)

З 2014 року вимірювання телевізійної аудиторії в Україні здійснюватиме міжнародна компанія Nielsen, і буде сформовано нову панель телевимірювань. Цю інформацію інтернет-видання «Медіаняня» підтвердили джерела «Детектор медіа» в Індустріальному телевізійному комітеті.

 

Виконавчий директор ІТК Катерина Котенко інформацію не підтвердила й не спростувала, повідомивши, що ІТК готує свій коментар з цього приводу.

 

За даними «Медіаняні», український підрозділ Nielsen уже в грудні цього року має представити ринку перші тестові дані, а в січні 2014 року - почати повноцінне вимірювання рейтингів.

 

Перші письмові гарантії домовленостей з ІТК компанія отримала ще в грудні минулого року, але остаточний контракт сторони підписали тільки минулого тижня. Термін контракту становитиме п'ять років - Nielsen буде вимірювати телеперегляд до кінця 2018-го. За даними «Медіаняні», панель виросте в півтора рази і налічуватиме 3700 сімей, проти 2550 у GfK. Тому зараз київський офіс Nielsen займається будівництвом нової панелі з нуля, а також комплектацією штату працівників.

 

Поки незрозуміло, яким чином буде розірвано чинний до кінця 2014 року контракт з нинішнім вимірювачем телеаудиторії - компанією GfK. Директор департаменту медіадосліджень «GfK-Україна» Ольга Росманова повідомила «Детектор медіа», що в ІТК і GfK контракт до кінця 2014 року й іншою офіційною інформацією вона не володіє.

 

За даними джерел «Детектор медіа», після минулорічного «панельного скандалу» ІТК почав переговори з кількома дослідницькими компаніями. Як пише «Медіаняня», ІТК вирішив не оголошувати публічні тендери, а обмежитися колегіальним рішенням. Рішення про Nielsen, за даними видання, підтримали одноголосно одразу всі основні члени ІТК, хоча один з керівників найбільшої медіагрупи спершу й не підтримував його.

 

Вартість контракту оцінюється в $ 7-7,5 млн. Крім того, у 2013 році залишається контракт з GFK, який оцінюється в $ 5 млн. У нинішній перехідний рік телеканалам і рекламним агентствам фактично доведеться платити відразу за два дослідження - GFK і Nielsen. Але сума контракту з Nielsen у цьому році може бути нижчою, а виплати - розтягнуті в часі, пише видання.

 

Гендиректор «Nielsen-Україна» Святослава Свіст через свого секретаря повідомила «Медіаняні», що поки утримується від відповідей на будь-які запитання по темі.

 

Nielsen - правонаступник компанії AGB, яка в 1998-2002 роках вже вимірювала телерейтинги в Україні. Nielsen Company викупила AGB Group ще у 2004 році. А в 2006 році Nielsen (в той час під брендом AGB-Nielsen) брала участь у тендері ІТК на вимірювання телеаудиторії у 2008-2012 роках, однак відкликала свою пропозицію, і переможцем оголосили GfK.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY