Дарка Чепак каже, що не впливала на вибір запитання Януковичу у Брюселі. Ірина Соломко спростовує

26 Лютого 2013
6805
26 Лютого 2013
13:45

Дарка Чепак каже, що не впливала на вибір запитання Януковичу у Брюселі. Ірина Соломко спростовує

6805
Дарка Чепак каже, що не впливала на вибір запитання Януковичу у Брюселі. Ірина Соломко спростовує

Прес-секретар президента Дарка Чепак заявляє, що  не впливала на вибір журналістів, які  ставили питання  Віктору Януковичу під час прес-конференції у рамках ХVІ Саміту «Україна - Європейський Союз», що відбувся вчора, 25 лютого, у Брюсселі. Про це вона пише у блозі на «Українськй правді».

 

Як вже повідомляла «Дуся», на заході ставити запитання президенту за домовленістю журналістів мала Ірина Соломко з журналу «Кореспондент», натомість слово було надане   репортеру ICTV Дарці Оліфер.

 

За словами пані Чепак,  перед прес-конференцією речник Президента Європейської Ради Дірк Де Бейкер повідомив їй, що надасть можливість українським журналістам поставити два запитання, стільки ж буде питань і від місцевих журналістів, які представляють європейські видання.

 

«Після цього я запропонувала українським журналістам самим обрати, хто буде ставити ці два запитання. Вони визначили, що одне запитання ставитиме журналіст телеканалу ICTV - учасник президентського пулу Дарія Оліфер, а друге - журналіст журналу «Кореспондент» Ірина Соломко, яка приїхала в Брюссель у пулі за сприяння Європейської Комісії. Про це я повідомила свого колегу, - пише Дарка Чепак. - Однак пізніше Дірк Де Бейкер повідомив, що прийняте рішення скоротити час прес-конференції, і є можливість поставити лише по одному запитанню: одне від українських журналістів, і одне від європейських. Про це мене повідомив прес-секретар представництва Європейської Комісії в Україні Д.Стулік. Наша розмова відбувалася в присутності журналістів С.Лещенка та І.Соломко. Дарія Оліфер поспілкувалася з Іриною Соломко тет-а-тет».

 

Далі, як пише прес-секретар президента, Ірина Соломко сказала речнику Президента Європейської Ради, що у неї два запитання: одне від журналістського пулу (про візовий режим), а друге - від неї. При цьому Соломко відмовилась назвати Дірку Де Бейкеру тему другого запитання.

 

«Після розмови він запитав у мене, хто є автором запитання від президентського пулу, і повідомив мені, що самостійно визначатиметься, кому надавати слово, оскільки це його прерогатива. Під час прес-конференції Дірк Де Бейкер надав слово журналістці Дарії Оліфер з українського боку та одному журналісту з боку європейських ЗМІ, - наголосила Дарка Чепак.

 

За її словами, розпорядники мікрофонів надають слово журналістам виключно за рішенням Дірка Де Бейкера.

 

«Право надавати слово для запитання - це право прес-секретаря, який веде конференцію в Європейській Раді, а не журналістів. Це - правило, яке працює в багатьох країнах розвинутої демократії», - додала вона.

 

Дещо  іншу версію подій виклала у своєму блозі на «Кореспонденті» Ірина Соломко. Відповідно до неї, коли від Дірка Де Бейкера журналісти дізнались, що питання ставитиме одна людина, і це нібито було вимогою української сторони. «Детектор медіа» наводить цитату з блогу Ірини Соломко у її редакції - тобто із помилковим написанням імені Германа Ван Ромпея:

 

«У підсумку Дарка визнала це. Очевидно, розуміючи, що пул ЄС з цим миритися не має наміру, вона вирішила розіграти перед нами виставу. Дарка погодилась з тим, що питання буду задавати я, тобто представник пулу, який привіз ЄС, але він повинен вміщати в себе і те, що цікавить президентський пул. До мене підійшла Дарка Оліфер, журналіст ICTV та продиктувала своє питання стосовно того, коли Україна отримає безвізовий режим. Потім Дарка, та яка Чепак, сказала, щоб я зайняла місце поближче до сцени, щоб модератор - прес-секретар Вам Ромпоя - побачив мене. Крім цього, вона представила мене йому, і сказала, що питання буду задавати я, свідком цієї розмови були і інші журналісти, які можуть це підтвердити. Пишу я це тому, що в офіційному і брехливому повідомленні прес-служби президента, яке з'явилося після того, як пішли новини про конфлікт, значиться, що Чепак не ухвалювала рішення щодо того, кому задавати питання».

 

Після цього Дірк Де Бейкер запитав Ірину Соломку, яке питання і кому вона ставитиме. Це її шокувало, і вона відмовилась озвучувати своє питання. На  цьому розмова з речником президента ЄР завершилась.

 

«У підсумку, коли почали задавати питання, і я підняла руку, разом зі мною руку підняла і Дарка Оліфер, хоча вона чудово знала про домовленості, і сама продиктувала питання від їх пулу, сам же прес-секретар Ромпоя навмисно не дивився на мене, а дав команду передати мікрофон їй. Ми з Сергієм Сидоренком з Комерсанта намагалися протестувати, але нас ніхто не послухав», - пише Ірина Соломко.

 

В той самий час на своїй сторінці у Facebook політолог Володимир Фесенко зауважив, що, скоріше за все, підставою для інциденту міг стати збій у комунікації і стихійний конфлікт інтересів.

 

«Ознайомився з версіями обох сторін і, як мені здається, конфлікт виник внаслідок банальних організаційних витрат і підвищеного емоційного напруження при проведенні таких заходів. Можливо навіть спрацював, що нерідко буває в подібних ситуаціях, - «ефект зіпсованого телефону». Адже в організації та проведенні прес-конференції був задіяний і прес-секретар Германа Ван Ромпея, який власне і вів цю прес-конференцію. Не думаю, що він був пасивним інструментом чиїхось злих маніпуляцій. Не той рівень. Швидше за все, виник елементарний збій у комунікації і стихійний конфлікт інтересів. Я чудово розумію професійні інтереси обох сторін. Дарка Чепак змушена діяти в рамках, що задаються президентською стороною, але є ще й рамки, які диктуються європейською стороною. Ну а журналісти, природно зацікавлені в тому, щоб поставити свої запитання. І проблеми Дарки Чепак їх не хвилюють, і розкритикувати її їм набагато легше і простіше, ніж прес-секретаря Германа Ван Ромпея. На мій погляд, зараз потрібно не стільки звинувачувати один одного, а трошки «охолонуть», і спокійно, і конструктивно розібратися в цьому інциденті, щоб подібні проблеми не виникли в майбутньому. Оскільки і Дарка Чепак, і Ірина Соломко є моїми друзями у Фейсбуці, я б по-дружньому порадив їм зустрітися у спокійній обстановці (може бути, за «чашкою чаю» :)) і зняти проблеми, що накопичилися. Тим більше, що в п'ятницю, начебто має відбутися велика прес-конференція Президента», - написав пан Фесенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6805
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Здравый смысл
4076 дн. тому
Согласен с предыдущим оратором. Соломко (или она все таки Соломка?) не троллит Дирка и Стулика, потому что в таком случае она выпадет из пула и перестанет летать в Брюссель на шоппинг. Хотя после этого инцидента Сычу следовало бы ее вообще отстранить от международки и перевести на социалку - тем море. Хотя где Сыч, а где здравый смысл.
мрак
4077 дн. тому
Первый вопрос риторический - -кКак может мадам, пищущая "Вам Ромпоя", "дно падения" и о "пышных формах" вообще называться журналистом!? И, госпожа Соломко, если уж мочите Дарку - мочите и Дирка :) Он же "развел как котят"? Где заявления Репортеров? Или хотя бы СЦ? С обличением пособников режима Януковича в лице пресс-секретаря Ван Ромпея? Цензура ж - посмел вопрос пытаться согласовывать и слова не дал! Или Вы боитесь, что больше за быкование и хамство в пул ЕС не возьмут? Потому Дарку только троллите? :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду