Журналісти Львівщини вимагають перевірити усі факти утисків місцевих ЗМІ

31 Січня 2013
4692
31 Січня 2013
11:54

Журналісти Львівщини вимагають перевірити усі факти утисків місцевих ЗМІ

4692
Журналісти Львівщини вимагають перевірити усі факти утисків місцевих ЗМІ

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) виступила із заявою щодо недопущення тиску на ЗМІ та журналістів. Про це повідомляє газета «Ескпрес» на своєму сайті.

 

У заяві йдеться про те, що останнім часом на Львівщині почастішали випадки втручання правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у професійну діяльність журналістів та ЗМІ.

 

«Під приводом перевірки господарської діяльності окремі редакції газет та радіо зазнають тиску перевіряючих структур, робляться спроби втручання у редакційну політику, погрози та залякування. Яскравим прикладом цього є нещодавня ситуація навколо газети "Експрес", радіо "ФМ-Галичина", недопуск журналіста "України молодої" в адміністративне приміщення Львівської обласної ради та облдержадміністрації», - заявляють члени Львівської організації НСЖУ.

 

Заява також нагадує, посилаючись на статтю 17 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», що «відповідальність за  скоєння злочину проти  журналіста  у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу».

 

Обласна організація НСЖУ звертається до органів прокуратури з вимогою терміново перевірити усі факти незаконного втручання у діяльність ЗМІ та журналістів у Львівській області й поінформувати громадськість про результати цієї перевірки.

 

«Лише гарантування діяльності вільних і незалежних засобів масової інформації сприятиме побудові в Україні справжнього громадянського суспільства, реальної демократичної та правової держави», - наголошують львівські журналісти.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 6 січня кореспондент  газети «Експрес» Тарас Зозулінський знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Журналіст  та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби Безпеки у Львівській області.

 

Як раніше писала «Детектор медіа», 16 січня на адресу радіостанції «FM Галичина» надійшов офіційний лист від ДПС щодо позапланової перевірки радіостанції з питань дотримання вимог податкового законодавства. За словами керівництва радіостанції, податківці, незважаючи на те, що в наказі йдеться про перевірку взаєморозрахунків радіостанції лише з одним підприємством, почали вимагати в ТОВ «ТРК Галичина» значно більшу за обсягом документацію та інформацію. Пізніше радіостанція повідомила, що податкова  служба під час позапланової перевірки не виявила у діяльності компанії жодних порушень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4692
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду