Україномовна радіостанція «FM Галичина» заявляє про утиски

18 Січня 2013
10877
18 Січня 2013
11:38

Україномовна радіостанція «FM Галичина» заявляє про утиски

10877
Україномовна радіостанція «FM Галичина» заявляє про утиски

Львівська податкова інспекція письмово повідомила, що розпочинає позапланову  перевірку радіостанції «FM Галичина». Редакція заявляє про безпідставне розширення обсягів перевірки та спроби блокування роботи україномовної радіостанції. Про це йдеться в офіційній заяві «FM Галичина». 

 

16 січня на адресу радіостанції надійшов офіційний лист від Львівської ДПІ «Про надання документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів у зв'язку з проведенням документальної позапланової перевірки ТОВ «ТРК Галичина».

 

«Характер документів, які вимагають податківці, а також, сам факт та час проведення позапланової перевірки в період Різдвяних свят, в переддень Водохреща можуть свідчити  про намагання руками податкової витіснити успішну  радіостанцію з ринку», - вважать у редакції «FM Галичина».

 

Незважаючи на те, що в наказі на проведення перевірки ревізорам доручено провести перевірку з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаєморозрахунках радіостанції лише з одним підприємством, податківці почали вимагати в ТОВ «ТРК Галичина» значно більшу за обсягом документацію та інформацію. Наразі представники податкової інспекції вимагають надати документи, які стосуються всієї діяльності підприємства за останні два роки.

 

Керівництво радіостанції надало «Детектор медіа» копію наказу начальника ДПІ у Галицькому районі м.Львова І.Р. Лазорко, у якому дійсно йдеться лише про перевірку взаєморозрахунків радіостанції із ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології».

 

На радіостанції вважають, що під виглядом податкової перевірки по взаєморозрахунках з одним єдиним контрагентом податкова намагається перевірити всю діяльність радіостанції за два роки. Нічим іншим в ТОВ «ТРК Галичина» не можуть пояснити, для чого ревізор, який перевіряє операції між двома українськими підприємствами,  затребує у підприємства зовнішньоекономічні контракти, вантажно-митні декларації, банківські виписки по всіх рахунках, в тому числі і валютних, реєстр власників цінних паперів, довідки про дислокацію всіх приміщень, інформацію про всіх працівників тощо.

 

«Ми уже неодноразово мали можливість пересвідчитись в упередженому ставленні до нашої радіостанції. Зокрема, після проведення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення конкурсу з розподілу частот для мовлення, виявилось, що "FM Галичина" не отримала жодної частоти. Подібна ситуація і з іншими львівськими радіостанціями. Натомість, російськомовні радіостанції  дуже легко отримали частоти, на які ми претендували, і уже ведуть мовлення іноземною мовою у Львівській області. Неофіційно мені натякнули, що якби ми змінили наш формат мовлення у бік російськомовного продукту, то отримати ліцензії було б набагато легше. Ми не  відступили від виключно україномовного формату мовлення, і відповідно, не отримали частот», - повідомила директор радіостанції Олександра Гнатик.

 

«Сьогодні в нашій державі з абсолютною більшістю україномовного населення штучно створені умови, коли україномовний медіа-бізнес  є збитковим. name="13c49ba5484b7658__GoBack">Натомість, російськомовні видання «проштовхують» на ринок, не рахуючись ані з законодавством України, ані з елементарною порядністю.  Тож ми розцінюємо ці дії податкової інспекції як можливу спробу влади витіснити нас з інформаційного поля Галичини як незручного конкурента»,  - заявляє редакція «FM Галичина». 

 

У разі намагань податкової чи інших контролюючих органів блокувати роботу радіостанції, редакційний колектив «FM Галичина» обіцяє чинити спротив таким спробам: «Ми будемо співпрацювати з працівниками податкової інспекції у рамках надісланого нам листа з вимогами. Однак, якщо виявиться, що податкова перевірка була лише приводом для того, щоб блокувати роботу «FM Галичина», ми апелюватимемо до громадськості, професійних та експертних кіл, депутатів та судів. Ми не дозволимо закрити найбільше україномовне радіо Галичини».

 

Як повідомила «Детектор медіа» директор радіостанції Олександра Гнатик, наразі редакція готує вимогу про скасування позапланової перевірки на ім'я голови Державної податкової служби у Львові Віталія Пекарчука. Безпідставне розширення обсягу перевірки всупереч наказу ДПІ є, на думку редакції, незаконним.

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10877
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Експерт
4118 дн. тому
Все як завжди - власник радіостанції має купу фінансових порушень на своїх підприємствах, а "віддуватися" посилає журналістів, змушуючи їх подавати ситуацію як тиск проти ЗМІ. Просто якщо на підприємстві є порушеня податкового законодавства, всі працівники оформлені на мінімальну зарплату у 1150 грн., проти повязаного підприємства-контрагента розслудується кримінальна справа, то при чому тут традиції, манери і галицький гумор? Перевірка цілком виправдана, якщо там все гаразд з документацією та податками, то чого боятися, ніхто ж журналістів не рухає, а директор і бухгалтер нехай трохи попрацюють з податківцями? А власник краще би передав половину своєї частки у радіо трудовому колективу, а не лише ним прикривався як це нині робить керівництво радіостанції!
галичанин
4119 дн. тому
я слухаю ФМ Галичину вже рік і погодьтесь, ніяка інша станція так сильно не наголошує на своєму походженні, своїх традиціях, манерах, менталітеті і своєму Галицькому гуморі. воно направду єдине радіо, яке про це говорить завжди. Є й інші суто україномовні радіостанції, але які мовчать про все це. тому колектив станції правильно робить, що б"є на сполох, бо з таких от перевірок і вимог документації за весь час роботи станції!!! ( а я розумію, що саме це обурює колектив "Галчиини" і починається утиск. тому ТРИМАЙТЕСЬ!
Vlodko
4119 дн. тому
слуги ЯНУЧАРІВ ЗАБЕРІТЬ СВОЇ БРУДНІ ЛАПИ ВІД ФАЙНОГО РАДІО
Експерт
4119 дн. тому
Якщо врахувати, що фактичним власником ТОВ "ТРК "Галичина" і ТОВ "Корпорація Ремонтні колійні технології" є одна і та сама людина і щодо останнього підприємства порушено і розслідується кілька гучних кримінальних справ, то цілком логічною є перевірка діяльності взаєморозрахунків між цими двома підприємствами. Якщо радіостанція створена і фінансується коштами, які зароблені незаконним шляхом, то ці факти повинні встановити чи спростувати слідчі податкової міліції та Податкова служба. А одразу заявляти директору радіостанції про податковий тиск, знаючи, що ділова репутація іншого підприємства власника радіостанції, мяко кажучи, суттєво підмочена, і розслідується кілька кримінальних справ, то це як мінімум наївно і смішно звучить!!!
256
4119 дн. тому
Руки геть від Файного радіо !!!
А як ще?
4119 дн. тому
Кожна україномовна радіостанція - потенційний ворог мовних даунів зі сходу. І тому має бути знищена будь-якими методами!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду