Нацрада наголошує, що не може не реагувати на звернення громадськості зі скаргами на 5 канал

18 Січня 2013
6262
18 Січня 2013
14:03

Нацрада наголошує, що не може не реагувати на звернення громадськості зі скаргами на 5 канал

6262
Прес-служба Нацради відповіла Княжицькому
Нацрада наголошує, що не може не реагувати на звернення громадськості зі скаргами на 5 канал

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення наголошує, що заяви Громадського об'єднання «Комітет підтримки Миколи Мельниченка», у яких ішлося про ознаки порушень чинного законодавства в діяльності ТРК «НБМ» (5 канал) у місті Черкасах та Черкаської ОДТРК, розглядалися Нацрадою так само, як і інші звернення, у спосіб, визначений відповідними регуляторними актами. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацради.

 

Зокрема, це Закони України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про телебачення і радіомовлення» та «Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», Указ Президента України від 13 серпня 2002 року № 700 «Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення».

 

Оскільки «Комітет підтримки Миколи Мельниченка» надіслав свої звернення також до інших державних органів, а саме: Прокуратури України, Адміністрації Президента України, Прокуратури Черкаської області, ці установи переадресували їх до Національної ради, бо порушені в них питання стосуються сфери телерадіомовлення.

 

Прес-служба регулятора нагадує, що Нацрада веде постійну системну роботу із розгляду листів і скарг, які надходять до неї. «На всі письмові та усні звернення громадян структурними підрозділами Національної ради завжди надаються ґрунтовні відповіді. Двічі на рік регулятор готує узагальнені матеріали з цих питань, аналіз пропозицій та зауважень, висловлених дописувачами, розглядається на засіданні та враховується у подальшій роботі. Останню таку аналітичну довідку розглянуто на засіданні регуляторного органу 16 січня 2013 року», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

Для посилення роботи зі зверненнями громадян у жовтні 2011 року створено сектор для забезпечення доступу до публічної інформації, який торік опрацював 308 звернень громадян і 53 запити на отримання публічної інформації.

 

Також прес-служба наголошує, що повноваження Нацради щодо здійснення перевірок ліцензіатів чітко передбачені законом «Про телебачення і радіомовлення» і ніхто їх не вилучав із закону. Тільки в такий спосіб можна перевірити скарги щодо фактів з ознаками порушень чинного законодавства в діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги.

 

«Про це не може не знати колишній член Національної ради, а нині народний депутат Микола Княжицький. А як колишній генеральний директор телерадіокомпанії ТВі він неодноразово звертався до регуляторного органу про призначення перевірок, і Національна рада їх проводила», - йдеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, Нацрада 16 січня призначила позапланові перевірки 5-го каналі і Черкаської ОДТРК за підозрою в суборенді. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що позапланова перевірка 5-го каналу виглядає неадекватною та замовною.

 

Нацрада уточнила, що перевірятиме 5 канал тільки по ліцензії на місто Черкаси через скарги ГО «Комітет підтримки Миколи Мельниченка» на врізки місцевої реклами в ефірі 5 каналу в Черкасах. Ці скарги були переадресовані до Нацради з Адміністрації президента і прокуратури, куди звернувся голова «Комітету підтримки Миколи Мельниченка» В.Коломієць.

 

Народний депутат Микола Княжицький у своїй репліці на «Детектор медіа» заявив, що перевірки Нацради є незаконними, бо Нацрада не має на них повноважень. Також він побачив ознаки цензури з боку Адміністрації президента, яка зверталася до Нацради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду