Журналісти оцінили свободу слова на парламентських виборах на 4,3 за 10-бальною шкалою

19 Грудня 2012
5665
19 Грудня 2012
14:42

Журналісти оцінили свободу слова на парламентських виборах на 4,3 за 10-бальною шкалою

5665
Журналісти оцінили свободу слова на парламентських виборах на 4,3 за 10-бальною шкалою

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 21 по 30 листопада 2012 року провів опитування журналістів  «ЗМІ на виборах-2012: оцінки журналістів». Журналісти оцінили стан свободи слова на 4,3 бала за 10-бальною шкалою.  Усього було опитано 50 журналістів: 27 - з Києва, 23 - з усіх регіонів України. Про це повідомляє сам фонд.

 

На думку більшості опитаних журналістів,  на парламентських виборах 2012 року частина результатів була підтасована. Діяльність ЗМІ під час виборчої кампанії журналісти переважно оцінили як 50:50 (тобто як позитивно, так і негативно).

 

Серед основних негативів діяльності ЗМІ під час виборів було названо: велику кількість джинси та незбалансованість новин на телеканалах, невелику кількість об'єктивних аналітичних матеріалів та нерівномірний доступ до основних ЗМІ з боку влади та опозиції.

 

Серед основних позитивів діяльності ЗМІ під час виборів було названо: дотримання певного балансу поглядів та принципова позиція окремих журналістів та телеканалів.

 

Найгіршими у висвітленні виборчої кампанії ЗМІ, на думку опитаних, стали Перший національний телеканал, телеканал «Інтер» та газета «Комсомольская правда в Украине». А найкращими були названі Інтернет-видання «Українська правда», телеканали ТВі та 5 канал.

 

Близько половини журналістів відчували на собі тиск і прояви цензури під час виборчої кампанії. Третина опитаних не практикувала розміщення замовних матеріалів під час виборчої кампанії, а інші вказали, що це було або іноді, або постійно.

 

На думку журналістів,  найбільше заважає свободи слова та преси в Україні позиція власників ЗМІ та позиція влади. Важливими перепонами також є збитковість ЗМІ та неспроможність журналістів відстоювати свої професійні інтереси та роботу за стандартами журналістики.

 

Опитані журналісти вважають, що для покращення ситуації зі свободою  слова в Україні потрібно «змінити владу», а також  фінансову залежність ЗМІ.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду