Нацрада перевірить СТБ, Новий канал, НТН, «Україну», «1+1», «Еру», «Інтер», ICTV та інших за порушення на виборах

11 Грудня 2012
6692
11 Грудня 2012
18:31

Нацрада перевірить СТБ, Новий канал, НТН, «Україну», «1+1», «Еру», «Інтер», ICTV та інших за порушення на виборах

6692
Нацрада перевірить СТБ, Новий канал, НТН, «Україну», «1+1», «Еру», «Інтер», ICTV та інших за порушення на виборах

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила  позапланові перевірки теле- і радокомпаніям, які  відповідно до моніторингу регулятора, мають ознаки порушення законодавства у виборчий період. Таке рішення Нацрада прийняла  11 грудня під час засідання.

 

Серед каналів, які будуть перевірятися, - СТБ,  Новий канал, НТН, «Україна», «1+1», «Ера», «Інтер», ICTV, НТКУ, 5 канал.

 

Порушення зафіксовані в радіокомпаніях «Радіо Кохання» («Мелодія»), «Русское радио - Україна», «Наше радіо», НРКУ, «Довіра» («Авторадіо»), «Шансон», «Нова хвиля», «Люкс» та інших, також - у низці регіональних телерадіомовників.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа»,  загалом моніторинг Нацради зафіксував 189 фактів, що мають ознаки порушення законодавства, у діяльності 44 ліцензіатів у 13 регіонах України. 13 компаній допустили більше, ніж по два факти з ознаками порушень.

 

Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко зазначила, що порушення в усіх компаній ідентичні: «Наприклад,  щодо «Медіа Група Позитив» моніторингом зафіксовані порушення вимог закону «Про рекламу» (стаття 9 - ідентифікація реклами), закону «Про вибори народних депутатів» (частина 13 статті 72 - під час трансляції політичної реклами обов'язково демонструється назва або прізвище учасника виборів; а також частина 7 статті 47 - забороняється розміщення політичної реклами в одному блоці з комерційною)».

 

Окрім цього, за її словами, деякі канали порушували закон щодо порядку оприлюднення соціологічних даних або включали агітацію до інформаційних програм, а представники ЗМІ брали участь у агітації. А щодо Запорізької ОДТРК моніторинг регулятора зафіксував агітацію посадовими особами.

 

В кого з загальнонаціональних мовників зафіксовано найбільше порушень, члени Нацради не зазначають, лише наголошують, що наразі  оперують даними  моніторингу, а перевірка має показати, хто є найбільшим порушником. При цьому, за даними моніторингу, як сказала Оксана Головатенко, найбільш розповсюдженим  порушенням є ідентифікація реклами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6692
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду