Кіноспільнота просить Януковича запобігти реалізації ініціатив Кулиняка

30 Листопада 2012
5527
30 Листопада 2012
18:09

Кіноспільнота просить Януковича запобігти реалізації ініціатив Кулиняка

5527
На думку киномитців, міністр культури хоче спрямувати державне фінансування кіновиробництва виключно на державні студії
Кіноспільнота просить Януковича запобігти реалізації ініціатив Кулиняка

30 листопада 2012 року представники національної кіноіндустрії заявили, що Міністерство культури України розробило низку ініціатив, які, на їх думку, матимуть вкрай негативний відголос на відродженні українського кінематографу. Про це йдеться у  відкритому листі кіноспільноти до Президента України Віктора Януковича, розміщеному  на офіційній сторінці «Української Кіно-Асоціації» в соцмережі Facebook.

 

Відкритий лист підписали представники двох громадських організацій - «Української Кіно-Асоціації» і «Асоціації продюсерів України», а також більш, ніж двадцять кінематографістів, серед яких призери міжнародних фестивалів в Каннах, Берліні, Локарно, Роттердамі, Сан-Себастьяні, Касабланці, Ганновері, Клермон-Феррані, Турині та багатьох інших.

 

За словами представників кіногалузі, на сьогодні є три ключових виклики, з якими зіштовхнулася індустрія.

 

По-перше, це недофінансування галузі .«Державним бюджетом України на 2012 рік за програмою «Створення та розповсюдження національних фільмів» передбачено видатки в сумі 163,7 млн. грн. Незважаючи на це, станом на 26 листопада 2012 року з них профінансовано лише 65,2 млн. грн.», - йдеться у листі.

 

По-друге, індустрію непокоять  дії міністра культури України Михайла Кулиняка  щодо реалізації програми «Створення та розповсюдження національних фільмів», що призвели до затримки «у затвердженні переліку фільмів, які за результатами роботи Експертної комісії Державного агентства з питань кіно» включені  до згаданої програми.

 

По-третє, більшість українських кінематографістів обурені планами  пана Кулиняка перевести виробництво усіх стрічок, що створюються в рамках державної підтримки або замовлення, на державні кіностудії.

 

 «Майже всі фільми, що останнього часу були визнані кіноспільнотою, глядачем та отримали призи міжнародних фестивалів, створені на недержавних студіях. Окрім того, потрібно відзначити, що державні кіностудії за підсумками 2012-го року отримали 34,1% від загального обсягу коштів, спрямованих на програму "Створення та виробництва національних фільмів. Зважаючи на те, що реальне продукування кіно зосереджене на недержавних студіях, це співвідношення не відбиває наявного розподілу професіоналів, зайнятих у кіновиробництві в Україні, - йдеться у відкритому листі. - Програма, що пропонується міністром культури М.А. Кулиняком, має на меті каналізувати весь обсяг держфінансування на державні студії й таким чином дати їм змогу спрямовувати загальностудійні статті витрат на утримання студій».

 

У зв'язку з цими фактами українська кіноспільнота звернулися до Президента України з пропозицією особисто втрутитися у справу та сприяти у вирішенні питань, що можуть зупинити розвиток українського кінемаграфу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5527
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
4200 дн. тому
Ага, вот барин приедут и рассудють... По шправедливасти...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду