Уряд поки що не знайшов грошей, щоб продовжити мовлення «Euronews Україна»

15 Листопада 2012
7060
15 Листопада 2012
14:51

Уряд поки що не знайшов грошей, щоб продовжити мовлення «Euronews Україна»

7060
Канал залишається збитковим, але його керівництво розраховує на підтримку перших осіб держави
Уряд поки що не знайшов грошей, щоб продовжити мовлення «Euronews Україна»

Телеканал «Euronews Україна», редакція якого знаходиться в Ліоні (Франція), може  припинити мовлення через фінансову заборгованість української сторони. Про це пише «Коммерсант-Украина» з посиланням на  власні джерела  у Кабінеті міністрів.

 

Згідно з угодою між Національною телекомпанією (НТКУ) і Euronews, Україна повинна щорічно здійснювати два платежі: членський внесок і ліцензійний платіж. Як розповіло виданню високопоставлене джерело в Кабміні, ліцензійні гроші йдуть, зокрема, на оплату вартості роботи української редакції у Ліоні, створення контенту і трансляції супутникового каналу. Минулого року Україна здійснила відповідні  платежі, однак у цьому році необхідні кошти не були передбачені в бюджеті, і борг може перейти на 2013 рік.

 

За інформацією видання, вчора, 14 листопада, на засіданні Кабінету міністрів було схвалено лише суму у 112 тис. євро для оплати членського внеску. За інформацією джерела видання, частина платежу була погашена в розмірі близько 20 млн грн, і ще 30,5 млн грн необхідно погасити до кінця року. Якщо це не буде зроблене, то до України можуть бути застосовані санкції, а співробітники редакції «Euronews Україна» можуть не отримати зарплату. Все буде залежати від того, чи домовляться голова координаційної ради українського Euronews Валід Арфуш і генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф з головним офісом компанії.

 

У коментарі виданню пан Арфуш спростував інформацію про наявність заборгованості: «Існує схема оплати сум, які зазначені в нашому контракті з Euronews. Якісь суми ми оплатимо вчасно, якісь - із затримкою, але глобальної проблеми з українським проектом Euronews немає».

 

Він додав, що, всупереч планам НТКУ, згідно з якими "Euronews Україна" повинен був стати самоокупним через рік після запуску, канал, як і раніше, працює у збиток і залишається дотаційним. За його словами, затримки з фінансуванням не вплинуть на своєчасність виплати зарплат співробітникам редакції.

 

«У нас є підтримка уряду і перших осіб держави, і сподіваюся, що до кінця року ці гроші будуть виділені, і ми повністю виплатимо всі борги. Всього для нормальної роботи українського Euronews необхідно близько 50 млн грн на рік, але скільки нам виділить уряд і Мінфін - невідомо», - зазначив перший заступник гендиректора НТКУ з економічних питань Артем Денисов.

 

Голова комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформації Юрій Стець («Наша Україна-Народна самооборона») вважає, що Кабінету міністрів під силу не допустити закриття української редакції Euronews: «Враховуючи, що зараз кінець року, навряд чи цю проблему встигнуть вирішити голосуванням у парламенті. Однак уряд може перерозподілити кошти з інших бюджетних статей - наприклад, скоротити мільйонні витрати на утримання автопарку Кабміну чи адміністрації президента».

 

Однак генеральний директор ТРК «Люкс» Роман Андрейко сумнівається у  доцільності фінансування «Euronews Україна»: «Ніхто не постраждає, якщо перестане працювати українська редакція Euronews. Частка аудиторії, яку займає «Euronews Україна», складає соті частки відсотка. Вона настільки мала, що дослідницькі компанії навіть не включають її в свої рейтинги».

 

Нагадаємо, 24 серпня 2012 року почалося цілодобове телемовлення українською мовою на міжнародному новинному каналі Euronews.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7060
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
fcc
4192 дн. тому
Это огромные денги 50 миллионов в год,но если договорились,значит будьте так добы0кабмин и минфин-держите обещание
мурка
4192 дн. тому
Такого дурдома никто не видел-минфин деньги шакалит а кабмин не дает.Вот дурдом!Бедные ребята с ут1-как их подставили торгаши нац достоянием из кабмина с Совенко в 1996
trusardi
4192 дн. тому
маленькая не маленька компания а платить нужно по счетам-это точно.Не зачем страну позорить
rak
4192 дн. тому
Круто кабмин подставил Украинц перед мировой общественностью перед входом в Евросоюз.Нечего сказать.Видно кто то хочет канал таки купить канал
оппа
4192 дн. тому
Если Французы пошлют первый вместе с кабмино м натри буквы-они будут правы-зачем им иметь дело с государством,которое даже своему первому каналу не платит-такого дерьма никто не видел нигде чтоб было недофинансирование лица страны
ruf bilan
4192 дн. тому
Нужно срочно отдать все долги и не позорить страну.Кабмин отмачивает
енот
4192 дн. тому
Жалко,что все угрохали на віборііа лицу страны не могут жалкте 3 лимона баксов подкинуть
Віктор Мішковський
4192 дн. тому
Навіщо платити за вже вжитий презерватив? Використали - на смітник! дивно, що підлеглі Єгоркі та Валідика не здогадувались, що їх очікує після виборів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду