detector.media
15.11.2012 14:51
Уряд поки що не знайшов грошей, щоб продовжити мовлення «Euronews Україна»
Канал залишається збитковим, але його керівництво розраховує на підтримку перших осіб держави

Телеканал «Euronews Україна», редакція якого знаходиться в Ліоні (Франція), може  припинити мовлення через фінансову заборгованість української сторони. Про це пише «Коммерсант-Украина» з посиланням на  власні джерела  у Кабінеті міністрів.

 

Згідно з угодою між Національною телекомпанією (НТКУ) і Euronews, Україна повинна щорічно здійснювати два платежі: членський внесок і ліцензійний платіж. Як розповіло виданню високопоставлене джерело в Кабміні, ліцензійні гроші йдуть, зокрема, на оплату вартості роботи української редакції у Ліоні, створення контенту і трансляції супутникового каналу. Минулого року Україна здійснила відповідні  платежі, однак у цьому році необхідні кошти не були передбачені в бюджеті, і борг може перейти на 2013 рік.

 

За інформацією видання, вчора, 14 листопада, на засіданні Кабінету міністрів було схвалено лише суму у 112 тис. євро для оплати членського внеску. За інформацією джерела видання, частина платежу була погашена в розмірі близько 20 млн грн, і ще 30,5 млн грн необхідно погасити до кінця року. Якщо це не буде зроблене, то до України можуть бути застосовані санкції, а співробітники редакції «Euronews Україна» можуть не отримати зарплату. Все буде залежати від того, чи домовляться голова координаційної ради українського Euronews Валід Арфуш і генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф з головним офісом компанії.

 

У коментарі виданню пан Арфуш спростував інформацію про наявність заборгованості: «Існує схема оплати сум, які зазначені в нашому контракті з Euronews. Якісь суми ми оплатимо вчасно, якісь - із затримкою, але глобальної проблеми з українським проектом Euronews немає».

 

Він додав, що, всупереч планам НТКУ, згідно з якими "Euronews Україна" повинен був стати самоокупним через рік після запуску, канал, як і раніше, працює у збиток і залишається дотаційним. За його словами, затримки з фінансуванням не вплинуть на своєчасність виплати зарплат співробітникам редакції.

 

«У нас є підтримка уряду і перших осіб держави, і сподіваюся, що до кінця року ці гроші будуть виділені, і ми повністю виплатимо всі борги. Всього для нормальної роботи українського Euronews необхідно близько 50 млн грн на рік, але скільки нам виділить уряд і Мінфін - невідомо», - зазначив перший заступник гендиректора НТКУ з економічних питань Артем Денисов.

 

Голова комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформації Юрій Стець («Наша Україна-Народна самооборона») вважає, що Кабінету міністрів під силу не допустити закриття української редакції Euronews: «Враховуючи, що зараз кінець року, навряд чи цю проблему встигнуть вирішити голосуванням у парламенті. Однак уряд може перерозподілити кошти з інших бюджетних статей - наприклад, скоротити мільйонні витрати на утримання автопарку Кабміну чи адміністрації президента».

 

Однак генеральний директор ТРК «Люкс» Роман Андрейко сумнівається у  доцільності фінансування «Euronews Україна»: «Ніхто не постраждає, якщо перестане працювати українська редакція Euronews. Частка аудиторії, яку займає «Euronews Україна», складає соті частки відсотка. Вона настільки мала, що дослідницькі компанії навіть не включають її в свої рейтинги».

 

Нагадаємо, 24 серпня 2012 року почалося цілодобове телемовлення українською мовою на міжнародному новинному каналі Euronews.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY