Мінкульт збирає робочу групу для зміни системи державного фінансування кіно

2 Листопада 2012
5675
2 Листопада 2012
17:38

Мінкульт збирає робочу групу для зміни системи державного фінансування кіно

5675
Мінкульт збирає робочу групу для зміни системи державного фінансування кіно

Міністерство культури України створить робочу групу з реалізації пропозицій Мінкульту щодо фінансової підтримки державних кіностудій. Про це було оголошено на круглому столі Мінкульту, що відбувся 2 листопада.

 

Мінкульт пропонує змінити систему державної підтримки виробництва та розповсюдження національних фільмів таким чином, щоб фінансування кінопроектів з держбюджету проходило через державні кіностудії, які є державними підприємствами. «Саме в такий спосіб - через державні підприємства - міністерство фінансує всі культурно-мистецькі проекти, але для кіно це нововведення», - розповіла «Детектор медіа» керівник прес-служби Мінкульту Олена Чередниченко.

 

За надання своїх послуг з організації культурно-мистецького проекту державні підприємства (кіностудії) отримують з кожного проекту 10% від його кошторису.

 

Мінкульт переслідує дві мети, каже пані Чередниченко: контроль з боку держави за розподілом і проходженням державних коштів на виробництво й розповсюдження національних кінофільмів, плюс підтримка державних кіностудій, які, якщо проект реалізується, стануть кінофабриками. «При цьому творчі групи утисків не зазнаватимуть», - додає речник міністерства.

 

Нагадаємо, що зараз державну підтримку за Програмою виробництва та розповсюдження національних фільмів отримують безпосередньо продюсерські компанії за результатами відкритого конкурсу кінопроектів, що проводиться Державним агентством з питань кіно.

 

Член Національної спілки кінематографістів Володимир Войтенко наголошує, що на круглому столі 2 листопада пропозиція Мінкульту не знайшла підтримки більшості громадських об'єднань і недержавних кіновиробників. «Усі шоковані: для чого нам посередник у вигляді державних кіностудій», - каже він.

 

Минулого тижня група українських кінематографістів написала відкритий лист міністру культури Михайлові Кулиняку, у якому висловила занепокоєння монополізацією державними кіностудіями бюджетів українських фільмів.

 

Раніше пропозиція Мінкульту спричинила дискусію на пленумі Національної спілки кінематографістів України, де виникла суперечка з приводу кінцевого тексту рішення пленуму. «У проекті рішення був пункт, що до конкурсу кінопроектів слід допускати продюсерські компанії, які мають трирічний досвід у кіно. Зрештою, цей пункт був знятий, і рішення пленуму стало більш стриманим. Пленум НСКУ вирішив, що потрібно звернути увагу на стан державних кіностудій і це питання слід всебічно вивчити», - розповів пан Войтенко.

 

Робоча група Мінкульту скликається, щоб реалізувати пропозицію на практиці й виробити нормативно-правовий акт, зрозумілий і прийнятий галуззю, каже Олена Чередниченко. Цей робочий орган наступного тижня має сформувати Мінкульт з урахуванням пропозицій Національної спілки кінематографістів та Асоціації продюсерів України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду