detector.media
02.11.2012 17:38
Мінкульт збирає робочу групу для зміни системи державного фінансування кіно

Міністерство культури України створить робочу групу з реалізації пропозицій Мінкульту щодо фінансової підтримки державних кіностудій. Про це було оголошено на круглому столі Мінкульту, що відбувся 2 листопада.

 

Мінкульт пропонує змінити систему державної підтримки виробництва та розповсюдження національних фільмів таким чином, щоб фінансування кінопроектів з держбюджету проходило через державні кіностудії, які є державними підприємствами. «Саме в такий спосіб - через державні підприємства - міністерство фінансує всі культурно-мистецькі проекти, але для кіно це нововведення», - розповіла «Детектор медіа» керівник прес-служби Мінкульту Олена Чередниченко.

 

За надання своїх послуг з організації культурно-мистецького проекту державні підприємства (кіностудії) отримують з кожного проекту 10% від його кошторису.

 

Мінкульт переслідує дві мети, каже пані Чередниченко: контроль з боку держави за розподілом і проходженням державних коштів на виробництво й розповсюдження національних кінофільмів, плюс підтримка державних кіностудій, які, якщо проект реалізується, стануть кінофабриками. «При цьому творчі групи утисків не зазнаватимуть», - додає речник міністерства.

 

Нагадаємо, що зараз державну підтримку за Програмою виробництва та розповсюдження національних фільмів отримують безпосередньо продюсерські компанії за результатами відкритого конкурсу кінопроектів, що проводиться Державним агентством з питань кіно.

 

Член Національної спілки кінематографістів Володимир Войтенко наголошує, що на круглому столі 2 листопада пропозиція Мінкульту не знайшла підтримки більшості громадських об'єднань і недержавних кіновиробників. «Усі шоковані: для чого нам посередник у вигляді державних кіностудій», - каже він.

 

Минулого тижня група українських кінематографістів написала відкритий лист міністру культури Михайлові Кулиняку, у якому висловила занепокоєння монополізацією державними кіностудіями бюджетів українських фільмів.

 

Раніше пропозиція Мінкульту спричинила дискусію на пленумі Національної спілки кінематографістів України, де виникла суперечка з приводу кінцевого тексту рішення пленуму. «У проекті рішення був пункт, що до конкурсу кінопроектів слід допускати продюсерські компанії, які мають трирічний досвід у кіно. Зрештою, цей пункт був знятий, і рішення пленуму стало більш стриманим. Пленум НСКУ вирішив, що потрібно звернути увагу на стан державних кіностудій і це питання слід всебічно вивчити», - розповів пан Войтенко.

 

Робоча група Мінкульту скликається, щоб реалізувати пропозицію на практиці й виробити нормативно-правовий акт, зрозумілий і прийнятий галуззю, каже Олена Чередниченко. Цей робочий орган наступного тижня має сформувати Мінкульт з урахуванням пропозицій Національної спілки кінематографістів та Асоціації продюсерів України.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY