Стаття 171: злочини проти журналістів

11 Жовтня 2006
13328
11 Жовтня 2006
12:19

Стаття 171: злочини проти журналістів

13328
Стаття 171: злочини проти журналістів
 прийняттям у 2001 році нового Кримінального кодексу в Україні з’явився новий склад злочину – «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Але чи щось особливо змінилося на практиці, чи безпечніше стали почуватися журналісти? Після Помаранчевої революції працювати дійсно стало вільніше та й самі «акули пера» осміліли. То що виходить, справа зовсім не в Кримінальному кодексі, чи просто статті в ньому ще аж ніяк не достатньо?.. І що нам узагалі дає ця стаття?

Сама стаття 171 КК містить в собі два окремі склади злочинів: частина 1 статті 171 – «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», частина 2 – «Переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою». Різниця між ними полягає в тому, що в першому випадку журналісту безпосередньо перешкоджають виконувати його роботу, перешкоджання стосується реалізації журналістом саме професійних прав і обов’язків, наприклад права збирати інформацію (в межах, дозволених законом), вести репортаж, надрукувати свій матеріал тощо. Протиправне діяння може мати форму як дії так і бездіяльності.

Другий злочин – серйозніший і більш тяжкий. За переслідування журналіста (частина 2 статті 171) може бути притягнута до відповідальності лише службова особа або група осіб, які попередньо домовилися вчинити такі дії. Переслідування в переважній більшості випадків полягає в посяганні не на професійні, а на інші види прав журналіста (наприклад на право на особисту недоторканність, недоторканність житла і майна). Найчастіше це може виразитися в погрозі вбивством або завданням тілесних ушкоджень, побитті, знищенні майна. Під цю ж статтю підпадатимуть аналогічні дії стосовно родичів, членів сім’ї, близьких журналіста, якщо вони вчинені з метою «дістати» саме його. Зазвичай такі дії кваліфікуються ще й за іншою відповідною статтею: завдання тілесних ушкоджень певного ступеня, порушення недоторканності житла та ін. Під частину 2 статті 171 підпадають лише дії, але не бездіяльність.

Злочини проти журналістів необхідно відрізняти від адміністративних правопорушень, передбачених статтею 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення - «Порушення права на інформацію», та Законом України «Про боротьбу з корупцією» - відмова в наданні інформації, умисна затримка її, надання недостовірної чи неповної інформації. Якщо потерпілим є журналіст і правопорушник знає про це, тоді діяння підпадає під кваліфікацію по 171 статті Кримінального кодексу (обидва злочини мають умисну форму вини).

На жаль, далеко не кожному слідчому легко розібратися в специфіці статті 171 КК (як і багатьох інших статей Кодексу). В «старому» Кримінальному кодексі такої статті не було, практика її застосування фактично відсутня. Коментар до Кримінального кодексу за редакцією С.С. Яценка, мабуть найдокладніший і найпопулярніший, подає не найкраще роз’яснення до статті 171 КК України: поняття «журналіст» прив’язане до поняття «засобу масової інформації», яке в свою чергу розкривається через перерахування таких видів ЗМІ: 1) друковані ЗМІ, 2) телерадіоорганізації, 3) інформаційні агентства. «Фрілансери» як категорія журналістів та Інтернет-видання як вид засобів масової інформації залишені поза увагою. Коментар до Кримінального кодексу – звісно не закон і юридичної сили він не має, але це доволі серйозний орієнтир для тих, хто не особливо розбирається багатьох специфічних статтях КК, а такі особи, як не прикро, трапляються і серед працівників правоохоронних органів.

Зараз в Україні журналіста можна залякати або хоча б спробувати залякати як будь-якого пересічного громадянина. На усі випадки такого роду є відповідні статті в Кримінальному кодексі, але ці статті не дуже спиняють злочинців, особливо якщо залякування організувала якась впливова особа. Надто мало злочинців було притягнуто за такі дії до відповідальності. І така закономірність стосується як випадків перешкоджання діяльності журналістів, так і будь-якого виду злочинів узагалі. Якщо порушник відчуває, що імовірно він залишиться непокараним, то будь-яка, навіть дуже сувора санкція, його не налякає, якщо спокуса вчинити злочин буде великою.

Розслідування злочинів проти журналістів рідко завершується передачею справи в суд. Поряд з об’єктивними причинами, які ускладнюють розслідування по таких справах, є і не бажання їх розслідувати, про що багато-хто і неодноразово заявляв. В таких випадках, очевидно, спрацьовує небажання „вішати” на свій підрозділ ще одного „глухаря” або сваритися з впливовими людьми.

Змушувати прокуратуру щоразу брати кожен з таких злочинів „на контроль” і „підштовхувати” його розслідування дуже складно, але мабуть таки потрібно. І не тільки у випадку порушення законних прав журналіста, а й при вчиненні кожного серйозного злочину. Суспільству необхідний незалежний контролер владних органів в особі мас-медіа.

Але повернемось до злочинів проти журналістів. Дехто може сказати: „Та ці правоохоронці тільки «гроблять» справу. Без них ми би самі якось впоралися». Варіант радикальний, але можливий. У кримінальному процесі існує таке поняття як «справи приватного обвинувачення». Зараз до таких справ належать справи про «Умисне легке тілесне ушкодження» (ст. 125), побої (ч. 1 ст. 126), зґвалтування без обтяжуючих обставин (ч. 1 ст. 152), «Самоправство» (ст. 356), хоча в минулому таких складів злочинів було більше. Справи по таких злочинах порушуються тільки за скаргою потерпілого, дізнання і досудове слідство не провадяться, а потерпілий підтримує обвинувачення в суді самостійно. Фактично така справа одразу потрапляє до суду.

В принципі, частину 1 статті 171 можливо зробити справою приватного обвинувачення. Довести факт перешкоджання професійній діяльності журналістів методологічно буде не складніше, ніж довести факт зґвалтування чи вчинення самоправства. Але якщо переводити частину 1 статті 171 КК до розряду справ приватного обвинувачення, то обов’язково значній частині постраждалих журналістів необхідно буде надавати правову допомогу, в тому числі по представництву в суді. Отже, варіант суперечливий, але можливий, за умови якщо журналістська громадськість його сприйме, а Верховна Рада проголосує відповідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу.

В кожного скривдженого журналіста є відмінність від скривдженого пересічного громадянина: журналіст може досить легко розказати суспільству про несправедливість, якої він зазнав. Прямо чи опосередковано, але саме суспільство визначає яким бути правоохоронним органам. І якщо проти журналіста чи будь-кого вичиняється злочин, а правоохоронці його не розкривають, то це відбувається значною мірою тому, що ми їм дозволяємо так із собою поводитися.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут Масової Інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13328
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду