Проти «наклепу» йдуть із плакатами без слів

1 Жовтня 2012
23507
1 Жовтня 2012
08:32

Проти «наклепу» йдуть із плакатами без слів

23507
Проти «наклепу» йдуть із плакатами без слів

Прийти о десятій ранку під стіни комітетів Верховної Ради у Києві з плакатами без жодного слова закликають українські журналісти та громадські активісти. Таким чином вони протестують проти депутатської ініціативи щодо криміналізації наклепу. Така ініціатива, на думку організаторів пікету, є фактично впровадженням цензури в Україні. Про схожі акції оголосили також у низці інших українських міст.

 

Журналісти та громадські активісти оголосили всеукраїнську акцію проти ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію населення», який передбачає, зокрема, ув'язнення за наклеп.

 

За словами організаторів, акції протесту заплановані не тільки у столиці, а й у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Рівному, Ужгороді та інших містах.

 

У Києві протестувальники мають намір прийти під стіни комітетів Верховної Ради із транспарантами без жодного слова. Це - символ того, що після ухвалення такої законодавчої ініціативи журналістам доведеться надовго «замовкнути», вважає координатор столичної акції Андрій Яніцький з Незалежної медіа-профспілки.

 

«Ми вимагаємо, щоб і думки не було виносити цей законопроект знов на розгляд, - зазначає він. - Але якщо реакції не буде, ми будемо використовувати більш жорсткі методи. Принаймні, у розмовах уже висловлювати ідею щодо всеукраїнського страйку журналістів».

 

«Регіони» внесли, «регіони» і відкличуть?

 

Ініціатор внесення законопроекту, регіонал Валерій Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення парламенту щодо ухвалення в першому читанні такого документа.

 

Представник Президента у Верховній Раді, регіонал Юрій Мірошниченко заявив у коментарі Радіо Свобода, що вноситиме пропозицію проголосувати за відкликання «наклепу» на засіданні погоджувальної ради.

 

«Президент України звернувся до автора цієї законодавчої ініціативи, зазначивши, що цінність свободи слова і засадничих принципів демократії є вирішальними, коли йдеться про такі законопроекти», - говорить Мірошниченко.

 

До «наклепу» повернуться після виборів - медіа-експерт

 

Ухвалення законопроекту Журавського зараз у другому читанні буде порушенням регламенту, зауважує медіа-експерт Тетяна Котюжинська. Однак, на її думку, імовірно, долю «наклепу» вирішуватиме парламент наступного скликання.

 

«Доволі чітко висловився пан Чечетов як головний «махальник» Партії Регіонів, що цей закон вони будуть ухвалювати після виборів», - зазначає експерт.

 

Проти закону про «наклеп» триває безстрокова акція в інтернеті, до якої долучаються користувачі соціальних мереж.

 

Свою солідарність із протестом висловила, серед інших, Білоруська асоціація журналістів. Посилаючись на власний досвід, вона нагадала, що сьогодні в Білорусі проти двох медійників порушено кримінальну справу про зведення наклепу на президента і представників влади.

 

Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23507
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду