StarLightMedia домагається перегляду договору з «Інтером» щодо продажу реклами?

28 Вересня 2012
5709
28 Вересня 2012
17:27

StarLightMedia домагається перегляду договору з «Інтером» щодо продажу реклами?

5709
Однак важелів впливу у SLM майже немає
StarLightMedia домагається перегляду договору з «Інтером» щодо продажу реклами?

StarLightMedia (SLM) домагається перегляду трирічного договору із групою «Інтер». Про це пише «Коммерсантъ» з посиланням на власні джерела.

 

Як пише видання, якщо раніше доходи, отримані групами від продажу реклами, в кінці року підсумовувалися і ділилися пропорційно їхнім часткам аудиторії (кількість глядачів каналу, виражена у відсотках від кількості всіх глядачів), то тепер SLM наполягає на розподілі доходів пропорційно їх надходженням від реклами.

За поточний рік аудиторія «Інтера»  зросла, але більше грошей все одно заробили канали SLM, розповідає керівник продажів одного з телеканалів на правах анонімності. За його словами, аудиторія каналів SLM комерційно більш приваблива - молодша і більш платоспроможна, тому цікавить рекламодавців більше, ніж аудиторія «Інтера». «Однак тепер, виходячи з умов контракту, SLM повинна віддати "Інтеру" значну суму власних грошей за те, що його частка аудиторії зросла, - відзначає джерело, - Так, якщо в минулому році частка аудиторії каналу "Інтер" (люди старше 18 років по всій Україні) коливалася на рівні16-17%, то в поточному році вона досягла 19-20%».

Керівники відділів продажу телегруп відмовилися від офіційних коментарів. «Нічого про це не знаю», - заявив керівник StarLight Sales Андрій Партика. У сейлз-хаусі «Отличная реклама» повідомили, що «жодних конфліктів між сторонами немає, а учасники ринку перебільшують значення ситуації».

За словами джерела на одному з каналів, у минулому році ситуація була схожою, але частка аудиторії «Інтера» тоді падала, що дозволяло SLM розраховувати на поліпшення умов роботи в подальшому. Тоді SLM при розподілі прибутків довелося заплатити «Інтеру» додатково близько 200 млн грн, так як частка аудиторії останнього була більша, ніж його частка зароблених грошей: «У цьому році сума буде більш значна, оскільки загальна сума доходів компаній не зросла, але частка "Інтера" при їх розподілі буде більша», - вважає співрозмовник «Коммерсанта».

Як писала ТК, домовленість між групами діє з 2011 року. За умовами контракту вона повинна тривати до кінця 2013 року. «Договір передбачає продаж реклами обох груп одним пакетом - це розширює пропозицію і дозволяє залучити більше рекламодавців», - говорить керівник одного з рекламних агентств. До того ж спільно групи контролюють більше 50% аудиторії та більше 60% грошей на ринку, що дозволяє їм підвищувати ціни для великих рекламодавців, стратегія яких передбачає розміщення на всіх найбільших каналах країни, додає він.

Ситуація, коли одна зі сторін, яка домовилася про альянс, виявляється незадоволеною контрактом, досить поширена на українському медіаринку, відзначає гендиректор одного з найбільших рекламних холдингів. «Конкуренція дуже висока, адже великих каналів багато, і передбачити поведінку ринку, визначити вигідні в довгостроковому періоді умови вкрай складно», - додає він. Джерело також відзначає, що в таких випадках, коли у груп немає офіційно підписаного контракту, за невиконання умов якого загрожують санкції, незадоволена сторона може просто відмовитися від виконання домовленостей. «Якщо контракт все ж таки є, то сторони намагаються домовитися», - додає він.

За словами джерела «Коммерсанта», для «Інтера» невигідно задовольняти вимоги SLM, а важелів впливу у SLM майже немає, тому швидше за все контракт залишиться в силі на попередніх умовах: «Єдиною загрозою з боку SLM може стати можливе непродовження контракту після 2013 року. Він вигідний для "Інтера", і канал прагне зберегти його, тому група може прислухатися до доводів SLM», - додає співрозмовник. Втім, на початку тижня SLM повідомила рекламним агентствам, що в наступному році групи продовжать продавати рекламу спільно.

 

Нагадаємо, у 2005 - 2009 роках «Інтер» та StarLightMedia вже співпрацювали у продажах. Спочатку «Інтер» керував процесом, а SLM отримував певну гарантовану суму доходів, потім (у 2009 році) сторони ділили дохід 50/50 та рівноцінно формували комерційну політику. 2010 року SLM продавався автономно від «Інтера» і навіть ставив рекламодавцям умову про нерозміщення на каналах цієї групи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5709
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду