Моральна комісія розгляне питання про шкідливість мультфільмів комплексно

29 Серпня 2012
6011
29 Серпня 2012
16:07

Моральна комісія розгляне питання про шкідливість мультфільмів комплексно

6011
На підготовку цього засідання потрібно два місяці
Моральна комісія розгляне питання про шкідливість мультфільмів комплексно

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі ще раз розгляне питання про шкідливість популярних мультфільмів для українських дітей. Але на підготовку цього засідання потрібно не менше 1,5-2 місяці. Про це йдеться у відповіді НЕК на звернення журналістки Олесі Яремчук від імені Deutsche Welle.

 

«Для підготовки окремого засідання Національної комісії, присвяченого питанням інформаційної безпеки дітей, потрібно не менше ніж 1,5-2 місяці, оскільки Національна комісія організує відповідні дослідження із залученням фахівців науково-дослідних інститутів, вповноважених представників батьківських, жіночих і педагогічних громадських організацій», - йдеться на сайті НЕК.

 

Відповідаючи на запитання журналістки, НЕК стверджує, що їй не відомі ні автори і спеціалісти, які займалися дослідженням дитячих мультфільмів, ні методи, згідно з якими вони робили висновки про «Губку Боба - гея», «Машу - дитя ювенальної юстиції».

 

«Поширювані в інтернеті аналітичні довідки і брошури, присвячені цій проблематиці, не були предметом дослідження Національної комісії. Також Національній комісії невідомі автори цих досліджень та методики, за якими були зроблені висновки про згадані в брошурі мультфільми. Комісія, згідно з чинним законодавством, зобов'язана безкоштовно надати відповідь автору звернення, як це мало місце при зверненнях щодо опрацьованих 14 тис. матеріалів у 2011 році та майже  10 тис. матеріалів у 2012 році, про наявність чи відсутність зазначених ним порушень при розповсюдженні мультфільмів. При цьому аргументи на зразок емоційних "на цих мультфільмах виросли покоління", або ж навпаки "це жах" недопустимі. Ми маємо посилатися на висновки фахівців», - відповідає НЕК.

 

Експертна комісія також повідомила, що на її адресу надходять численні звернення та скарги щодо зошитів, щоденників, книг, фільмів й телерадіопрограм, зовнішньої реклами, які, на думку авторів звернень, містять, зокрема, ксенофобію і антисемітизм, неповагу до особи чи сімейних цінностей, релігійних святинь, елементи порнографії і при цьому були доступні дітям, демонструвалися у денний час. «Внаслідок проведених Національною комісією досліджень та наданих рекомендацій мовниками було змінено час трансляції програм, звернуто увагу на розміщення реклами на продукції для школярів та інше», - йдеться на сайті.

 

Водночас НЕК не відповіло на питання, які саме мультфільми стануть предметом розгляду. Відповідаючи на запитання, чи є ймовірність того, що в Україні таки заборонять трансляцію таких закордонних мультфільмів, як «Губка Боб», «Лунтік», «Маша і Ведмідь», «Телепузики», «Покемони», «Сімпсони», НЕК зазначило, що на засіданні буде комплексно розглянуто питання інформаційної безпеки дітей при розповсюдженні інформаційної продукції, у тому числі і мультфільмів. І нагадало, що рішення комісії надсилаються до органів державної влади і місцевого самоврядування, установ і організацій всіх форм власності, фізичних і юридичних осіб і є обов'язковими для розгляду.

 

«Свого часу ми розглядали звернення щодо кількох серій 400-серійного мультфільму "Сімпсони" і, не дивлячись на особисті емоційні уподобання членів комісії, ухвалили рішення в рамках чинного законодавства та запропонували одну серію із кількох досліджених демонструвати у вечірній час, коли діти сплять, оскільки там вживалися слова явно не для дитячого слуху», - зауважила НЕК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6011
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду