detector.media
29.08.2012 16:07
Моральна комісія розгляне питання про шкідливість мультфільмів комплексно
На підготовку цього засідання потрібно два місяці

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі ще раз розгляне питання про шкідливість популярних мультфільмів для українських дітей. Але на підготовку цього засідання потрібно не менше 1,5-2 місяці. Про це йдеться у відповіді НЕК на звернення журналістки Олесі Яремчук від імені Deutsche Welle.

 

«Для підготовки окремого засідання Національної комісії, присвяченого питанням інформаційної безпеки дітей, потрібно не менше ніж 1,5-2 місяці, оскільки Національна комісія організує відповідні дослідження із залученням фахівців науково-дослідних інститутів, вповноважених представників батьківських, жіночих і педагогічних громадських організацій», - йдеться на сайті НЕК.

 

Відповідаючи на запитання журналістки, НЕК стверджує, що їй не відомі ні автори і спеціалісти, які займалися дослідженням дитячих мультфільмів, ні методи, згідно з якими вони робили висновки про «Губку Боба - гея», «Машу - дитя ювенальної юстиції».

 

«Поширювані в інтернеті аналітичні довідки і брошури, присвячені цій проблематиці, не були предметом дослідження Національної комісії. Також Національній комісії невідомі автори цих досліджень та методики, за якими були зроблені висновки про згадані в брошурі мультфільми. Комісія, згідно з чинним законодавством, зобов'язана безкоштовно надати відповідь автору звернення, як це мало місце при зверненнях щодо опрацьованих 14 тис. матеріалів у 2011 році та майже  10 тис. матеріалів у 2012 році, про наявність чи відсутність зазначених ним порушень при розповсюдженні мультфільмів. При цьому аргументи на зразок емоційних "на цих мультфільмах виросли покоління", або ж навпаки "це жах" недопустимі. Ми маємо посилатися на висновки фахівців», - відповідає НЕК.

 

Експертна комісія також повідомила, що на її адресу надходять численні звернення та скарги щодо зошитів, щоденників, книг, фільмів й телерадіопрограм, зовнішньої реклами, які, на думку авторів звернень, містять, зокрема, ксенофобію і антисемітизм, неповагу до особи чи сімейних цінностей, релігійних святинь, елементи порнографії і при цьому були доступні дітям, демонструвалися у денний час. «Внаслідок проведених Національною комісією досліджень та наданих рекомендацій мовниками було змінено час трансляції програм, звернуто увагу на розміщення реклами на продукції для школярів та інше», - йдеться на сайті.

 

Водночас НЕК не відповіло на питання, які саме мультфільми стануть предметом розгляду. Відповідаючи на запитання, чи є ймовірність того, що в Україні таки заборонять трансляцію таких закордонних мультфільмів, як «Губка Боб», «Лунтік», «Маша і Ведмідь», «Телепузики», «Покемони», «Сімпсони», НЕК зазначило, що на засіданні буде комплексно розглянуто питання інформаційної безпеки дітей при розповсюдженні інформаційної продукції, у тому числі і мультфільмів. І нагадало, що рішення комісії надсилаються до органів державної влади і місцевого самоврядування, установ і організацій всіх форм власності, фізичних і юридичних осіб і є обов'язковими для розгляду.

 

«Свого часу ми розглядали звернення щодо кількох серій 400-серійного мультфільму "Сімпсони" і, не дивлячись на особисті емоційні уподобання членів комісії, ухвалили рішення в рамках чинного законодавства та запропонували одну серію із кількох досліджених демонструвати у вечірній час, коли діти сплять, оскільки там вживалися слова явно не для дитячого слуху», - зауважила НЕК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY