Харківська журналістка позивається до «України» через «незаконне» звільнення

8 Серпня 2012
8370
8 Серпня 2012
18:03

Харківська журналістка позивається до «України» через «незаконне» звільнення

8370
Телеканал заявляє, що діяв у межах законодавства
Харківська журналістка позивається до «України» через «незаконне» звільнення

Власний кореспондент регіональних новин телеканалу «України» у Харкові Ольга Вдовенко оскаржує у суді своє звільнення. Про це вона розказала «Телекритиці».

 

Ольга Вдовенко вважає, що її звільнення відбулось з порушенням законодавства. На посаді власного кореспондента каналу вона працює з 2006 року за строковим трудовим договором. Як йдеться у позовній заяві, 4 травня 2011 року було переукладено строковий трудовий договір, підставами для звільнення стало закінчення саме цього договору. «Однак, - пише Ольга в позовній заяві, - я ніякий строковий договір не підписувала, та згоди на його укладання не давала. Одночасно з цим трудові відносини з відповідачем продовжувались протягом 5 років. Таким чином, відповідно до приписів ч. 1 ст. 39-1 КЗпП, трудовий договір укладено на невизначений термін», - пише вона у позовній заяві.

 

У цій ситуації, за словами Вдовенко, відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП роботодавець мав надати іншу роботу, оскільки у неї є дитина віком до 3 років. Однак відповідач запропонував роботу помічника кореспондента каналу в Києві. Ольга Вдовенко відхилила цю пропозицію, через те, що вона не відповідала її кваліфікаційно-освітньому рівню, передбачала меншу заробітну плату та переїзд з Харкова у Київ.

 

«Як було зазначено в листі-пропозиції на працевлаштування на посаду помічника кореспондента (...) Таким чином, відповідач не надав мені належної роботи, оскільки відповідно до ст. 9 ЗУ «Про зайнятість населення» підходящою не може вважатися робота, якщо вона пов'язана із зміною місця проживання громадянина без його згоди. Таким чином, моя відмова від запропонованої роботи була правомірною і не може бути підставою для мого звільнення. Також, відповідач систематично порушував мої права та інтереси, (...) мене постійно викликали на роботу у святкові та вихідні дні», - йдеться у позовній заяві пані Вдовенко. За її словами, відповідно до ст. 106 КЗпП, робота в надурочний час оплачується у подвійному розмірі годинної ставки, однак канал цього не робив.

 

Також, як пише Ольга Вдовенко, їй незаконно не була виплачена річна премія , адже відповідач мав за два місяці проінформувати про те, що премія виплачуватись не буде.

 

Журналіст просить поновити її на роботі та стягнути з відповідача  недоплачену заробітну плату у вихідні та святкові дні, недоплачену премію, а також середній заробіток за час вимушеного прогулу та компенсацію за завдану моральну шкоду - 20 тисяч гривень.

 

«Мені було завдано також і моральної шкоди, оскільки я є сумлінним працівником, який жодного разу не порушив вимоги приписів внутрішнього розпорядку товариства, добросовісно виконувала всі покладені на мене обов'язки. Це підтверджується, зокрема, неодноразовими матеріальними заохоченнями у вигляді премій. Крім того,відповідачеві було добре відомо, що я виховую дитину віком до трьох років», - пише у своїй позовній заяві Ольга Вдовенко.

 

Коментуючи позовну заяву Ольги Вдовенко, у прес-службі каналу «Телекритиці» зазначили, що кореспондента було звільнено у зв'язку із закінченням строку трудового договору. При цьому канал стверджує, що за час дії строкового трудового договору ТОВ «ТРК «Україна» «працівнику виплачувалась роботодавцем заробітна плата в розмірі, погодженому обома сторонами у строковому трудовому договорі, а також надавались пільги та додаткові відпустки, встановлені законодавством України по відношенню до журналістів».

 

«Припиняючи трудові відносини з Вдовенко О.А. у зв'язку із закінченням строку трудового договору, ТОВ «ТРК «Україна» виконало всі зобов'язання діючого законодавства України, зокрема передбачені частиною 3 ст. 184 КЗпП України та дотрималось всіх вимог законодавства України про працю, що стосуються процедури звільнення працівника за строковим трудовим договором з виплатою в повному обсязі звільненому працівникові належної при звільненні грошової компенсації», - стверджує прес-служба каналу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду