detector.media
08.08.2012 18:03
Харківська журналістка позивається до «України» через «незаконне» звільнення
Телеканал заявляє, що діяв у межах законодавства

Власний кореспондент регіональних новин телеканалу «України» у Харкові Ольга Вдовенко оскаржує у суді своє звільнення. Про це вона розказала «Телекритиці».

 

Ольга Вдовенко вважає, що її звільнення відбулось з порушенням законодавства. На посаді власного кореспондента каналу вона працює з 2006 року за строковим трудовим договором. Як йдеться у позовній заяві, 4 травня 2011 року було переукладено строковий трудовий договір, підставами для звільнення стало закінчення саме цього договору. «Однак, - пише Ольга в позовній заяві, - я ніякий строковий договір не підписувала, та згоди на його укладання не давала. Одночасно з цим трудові відносини з відповідачем продовжувались протягом 5 років. Таким чином, відповідно до приписів ч. 1 ст. 39-1 КЗпП, трудовий договір укладено на невизначений термін», - пише вона у позовній заяві.

 

У цій ситуації, за словами Вдовенко, відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП роботодавець мав надати іншу роботу, оскільки у неї є дитина віком до 3 років. Однак відповідач запропонував роботу помічника кореспондента каналу в Києві. Ольга Вдовенко відхилила цю пропозицію, через те, що вона не відповідала її кваліфікаційно-освітньому рівню, передбачала меншу заробітну плату та переїзд з Харкова у Київ.

 

«Як було зазначено в листі-пропозиції на працевлаштування на посаду помічника кореспондента (...) Таким чином, відповідач не надав мені належної роботи, оскільки відповідно до ст. 9 ЗУ «Про зайнятість населення» підходящою не може вважатися робота, якщо вона пов'язана із зміною місця проживання громадянина без його згоди. Таким чином, моя відмова від запропонованої роботи була правомірною і не може бути підставою для мого звільнення. Також, відповідач систематично порушував мої права та інтереси, (...) мене постійно викликали на роботу у святкові та вихідні дні», - йдеться у позовній заяві пані Вдовенко. За її словами, відповідно до ст. 106 КЗпП, робота в надурочний час оплачується у подвійному розмірі годинної ставки, однак канал цього не робив.

 

Також, як пише Ольга Вдовенко, їй незаконно не була виплачена річна премія , адже відповідач мав за два місяці проінформувати про те, що премія виплачуватись не буде.

 

Журналіст просить поновити її на роботі та стягнути з відповідача  недоплачену заробітну плату у вихідні та святкові дні, недоплачену премію, а також середній заробіток за час вимушеного прогулу та компенсацію за завдану моральну шкоду - 20 тисяч гривень.

 

«Мені було завдано також і моральної шкоди, оскільки я є сумлінним працівником, який жодного разу не порушив вимоги приписів внутрішнього розпорядку товариства, добросовісно виконувала всі покладені на мене обов'язки. Це підтверджується, зокрема, неодноразовими матеріальними заохоченнями у вигляді премій. Крім того,відповідачеві було добре відомо, що я виховую дитину віком до трьох років», - пише у своїй позовній заяві Ольга Вдовенко.

 

Коментуючи позовну заяву Ольги Вдовенко, у прес-службі каналу «Телекритиці» зазначили, що кореспондента було звільнено у зв'язку із закінченням строку трудового договору. При цьому канал стверджує, що за час дії строкового трудового договору ТОВ «ТРК «Україна» «працівнику виплачувалась роботодавцем заробітна плата в розмірі, погодженому обома сторонами у строковому трудовому договорі, а також надавались пільги та додаткові відпустки, встановлені законодавством України по відношенню до журналістів».

 

«Припиняючи трудові відносини з Вдовенко О.А. у зв'язку із закінченням строку трудового договору, ТОВ «ТРК «Україна» виконало всі зобов'язання діючого законодавства України, зокрема передбачені частиною 3 ст. 184 КЗпП України та дотрималось всіх вимог законодавства України про працю, що стосуються процедури звільнення працівника за строковим трудовим договором з виплатою в повному обсязі звільненому працівникові належної при звільненні грошової компенсації», - стверджує прес-служба каналу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY