Янукович пообіцяв захистити мову. Але чи захистить?

8 Серпня 2012
17599
8 Серпня 2012
12:30

Янукович пообіцяв захистити мову. Але чи захистить?

17599
Янукович пообіцяв захистити мову. Але чи захистить?

Закон про засади державної мовної політики, який за оцінками фахівців, зменшить сферу вжитку української мови на користь російської, допрацюють і виправлять упродовж місяця. Це пообіцяв Президент України Віктор Янукович на зустрічі з українською інтелігенцією. Частина учасників зустрічі вважають її успішною. Натомість незалежні експерти і опозиційні політики впевнені, що напередодні виборів влада не змінить своїх позицій щодо української мови.

 

На зустріч із Президентом до його кримської резиденції прибули у вівторок 10 представників української інтелігенції. Серед них, зокрема, академік Микола Жулинський, ректор Київського національного університету імені Шевченка Леонід Губерський, один із попередніх Президентів України Леонід Кравчук. Літак для них оплатив меценат Богдан Гаврилишин.

 

Про подробиці зустрічі Радіо Свобода розповів один із її учасників, письменник та літературознавець Дмитро Стус.

 

«Зустріч тривала дві години, і за цей час Президент зрозумів, наскільки значну проблему для української мови становить цей законопроект. Учасники зустрічі висунули до цього документа багато зауважень. Як результат - Президент ініціював створення комісії з доопрацювання законопроекту. За словами Віктора Януковича, він або буде відкладений до вересня, доопрацьований, і лише після цього його підпише глава держави, або ж він набуде чинності найближчим часом, а у вересні до нього внесуть необхідні зміни», - розповів Стус.

 

У групі з доопрацювання закону Ківалов із Колесніченком

 

Як саме вчинити, Віктор Янукович вирішить після консультацій з юристами, пояснив Дмитро Стус. За його словами, Президент налаштований підтримувати й розвивати українську мову.

 

На цьому наголосила і керівник управління Адміністрації Президента з гуманітарних і громадсько-політичних питань Ганна Герман. Віктор Янукович погодився, що мовний закон у нинішній редакції розколюватиме суспільство, заявила вона у коментарі «Українській правді».

 

«Президент запропонував дуже суттєві зміни до закону, а крім того - державну цільову програму розвитку української мови як державної. Він висунув пропозицію, щоб всі учасники зустрічі увійшли до робочої групи, яка буде працювати над цією програмою і вдосконалювати її», - сказала Герман.

 

За її словами, до цієї групи увійдуть і народні депутати Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко як автори законопроекту.

 

Сам депутат Вадим Колесніченко висловив упевненість, що Президент днями підпише закон «Про основи мовної державної політики».

 

Партія регіонів не відмовиться від наступу на українську - Доній

 

Інший депутат, один з керівників Всеукраїнського комітету на захист української мови, нунсівець Олесь Доній вважає затримку з ухваленням законопроекту успіхом, але тимчасовим.

 

«Це позитив, бо законопроект - жахливий. З іншого боку, в Партії регіонів діє сильне проросійське націоналістичне крило, і воно не зацікавлене у поступках. І присутність у робочій групі Ківалова й Колесніченка свідчить, що партія влади не змінює своєї позиції щодо мови, та не піддається культурному перевихованню», - вважає опозиціонер.

 

Фахівці наголошують, що виборці Віктора Януковича та Партії регіонів зацікавлені у зміцнені позицій російської мови, а відтак напередодні парламентських виборів він не стане відмовлятися від мовного закону в його нинішньому вигляді. Таку думку Радіо Свобода висловив політолог Ігор Жданов.

 

«Якщо Президент не заветує цього закону - за декілька десятків років українська мова зникне з широкого вжитку, залишиться в селі та на маргінесі. Тому стануть у пригоді будь-які засоби тиску на главу держави, - вважає політолог. - Виборці президента й партії, яку він очолює, зацікавлені у посиленні російської мови. Але якщо напередодні парламентських виборів Янукович підпише цей закон на догоду своєму електоратові, він стане Президентом частини України».


Раніше українські ЗМІ оприлюднили листа до Віктора Януковича від актора Богдана Ступки, ще перед його смертю, та поета Івана Драча, які попередили про те, що вийдуть із Гуманітарної ради при Президентові України, якщо вона не засудить мовний закон. Вони назвали його спробою «узаконити русифікацію України».


Між тим, частина української інтелігенції не бачить сенсу в діалозі з Віктором Януковичем. Зокрема, історик та мистецтвознавець Вадим Скуратівський наголосив у коментарі Радіо Свобода, що подібні зустрічі є малоефективними, та що потрібні заходи, які в Європі називають «прямою демократією» - дії громадськості на вулицях, за межами парламенту.

 

Євген Солонина, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Солонина, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17599
Читайте також
07.09.2012 08:57
Тетяна Палладіна, «День»
9 269
14.08.2012 08:55
Максим Стріха, «Радіо свобода»
18 454
08.08.2012 09:20
Сергій Таран, «Українська правда»
17 759
29.07.2012 12:41
Володимир Бродзінський, Ольга Штрек-Гусар, «Дзеркало тижня. Україна»
10 469
06.07.2012 11:59
Діана Дуцик
MediaSapiens
1 617
04.07.2012 15:06
Володимир Погребенник, «День»
10 030
04.07.2012 14:59
Олександр Палій, «День»
10 777
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду