«Відео Інтернешнл – Пріоритет» поскаржився на Україну до Європейського суду з прав людини

3 Серпня 2012
7581
3 Серпня 2012
13:55

«Відео Інтернешнл – Пріоритет» поскаржився на Україну до Європейського суду з прав людини

7581
Звинуватив в упередженості український суд, що виносив рішення на користь «1+1»
«Відео Інтернешнл – Пріоритет» поскаржився на Україну до Європейського суду з прав людини

Колишня дочірня компанія російської групи «Відео Інтернешнл» «ВІ Пріоритет», яка до 2008 року займалася продажами реклами на телеканалі «Студія 1+1», звернулася до Європейського суду з прав людини, звинувативши в упередженості український суд, що виносив рішення на користь «1+1». Про це повідомила газета «Коммерсантъ», посилаючись на квартальний звіт корпорації Central Media Enterprises (СМЕ; володіла каналом до 2010 року).

 

Старший юрист адвокатського бюро «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» Арсеній Мілютін, який захищає інтереси «ВІ Пріоритет», уточнив виданню, що компанія подала скаргу 8 червня. У прес-службі «1 +1» «Детектор медіа» повідомили, що ніяких офіційних повідомлень про цю скаргу не отримували, оскільки компанія не є стороною процесу.

 

«Пріоритет» судиться зі «Студією 1+1» з 2009 року, і поки жодного рішення на його користь суд не прийняв. Компанія була ексклюзивним продавцем реклами на каналі, але у 2008 році «Студія 1+1» достроково розірвала договір, заявивши, що буде продавати рекламу самостійно. Відразу після цього материнська компанія «Відео Інтернешнл» звернулася в Лондонський міжнародний третейський суд, зажадавши від СМЕ за дострокове розірвання контракту компенсацію в $ 58,5 млн, але програла. У 2010 році канал купив підприємець Ігор Коломойський, і розгляди припинилися.

 

Однак на початку 2011 року «ВІ Пріоритет» також змінив власника. Про це повідомили у «Відео Інтернешнл», не уточнивши, кому саме зараз належить компанія. Новий власник найняв адвокатське бюро і звернувся до Господарського суду міста Києва з вимогою до «1+1» виплати 201 млн грн (близько $ 25,5 млн). З липня по грудень минулого року «ВІ Пріоритет» встиг пройти всі інстанції українського суду, ані разу не вигравши, а в червні 2012 року Вищий господарський суд відмовив йому у праві подати скаргу до Верховного суду України.

 

У компанії «ВІ Пріоритет» вважають, що український суд діяв упереджено, говорить пан Мілютін. «Ми наводили безліч аргументів, але суд їх ніби не чув, вони не відображені в жодному рішенні. Такі дії суду суперечать ст. 6 Європейської конвенції - права на справедливе судочинство», - відзначив він.

 

У «Студії «1+1» вважають претензії «ВІ Пріоритет» необґрунтованими: «У 2011 році господарськими судами вже було розглянуто на користь"Студії 1+1 "аналогічний позов. Подальші претензії до нас з їхнього боку ми вважаємо необгрунтованими і впевнені у своїй правовій позиції».

 

Європейський суд з прав людини не може скасувати рішення українського суду - лише констатувати порушення і вимагати від держави виправити ситуацію. «Ми розраховуємо в разі виграшу подати позов до Верховного суду і пройти всі інстанції заново, але вже зі справедливим суддівством», - сказав Арсеній Мілютін.

 

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини при Міністерстві юстиції Назар Кульчицький заявив, що державі хвилюватися поки рано - 90% господарських скарг суд відхиляє. «Якщо ж скарга і дійде до нас, то тільки через три роки - такого роду справи розглядаються довше за все, в першу чергу йдуть кримінальні та цивільні справи», - додав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду